Hieronder vind je de praktische info over Ladakh die belangrijk is voor je Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling rondreis. Lees deze informatie daarom goed door voordat je op reis gaat, zodat je geen belangrijke zaken vergeet.
In India wordt Hindi gesproken, maar er zijn ook veel inheemse talen | |
In India is het in de zomertijd 3,5 uur later dan in NL | |
Aanbevolen luchtvaartmaatschappijen: KLM | |
Beste reistijd Noordoost-India: voor- en najaar |
Dit is je lokale reisspecialist in India
"Mijn naam is Jan en ik woon al jarenlang in de Indiase Himalaya. Ik ben je Indiase Himalaya en Bhutan specialist en heb veel ervaring in het organiseren van individuele reizen door Bhutan en de Indiase Himalaya. Geef me je wensen door en ik stuur je een voorstel op maat."
Paspoort en visum
Paspoort en visum
Voor onze reizen naar India moet je een visum aanvragen. Veruit de gemakkelijkste manier is om een e-visum aan te vragen. Je kunt dit minimaal 4 dagen en maximaal 30 dagen voor de vertrekdatum aanvragen. Je ontvangt binnen 76 uur een bericht dat je visumaanvraag is geaccepteerd (granted) of afgewezen (not granted). Indien je aanvraag niet is geaccepteerd kun je een visumaanvraag indienen bij VFS International.
Dit visum is maximaal 60 dagen geldig. Je kunt hier ook een double visum entry aanvragen (voor het geval dat je bijvoorbeeld via India naar Bhutan reist en weer via India terug).
Restricted Area Permit voor Arunachal Pradesh
Voor Arunachal Pradesh is een speciale vergunning noodzakelijk, een zogenaamd Inner Line of Restricted Area Permit. Onze reisexpert kan deze vergunning zonder problemen ter plaatse regelen. Het is niet noodzakelijk om dit vermelden bij de aanvraag van het visum, en zelfs af te raden. Dus alleen Delhi en Guwahati/Assam vermelden als te bezoeken plaatsen op het visum. De procedure voor de aanvraag van het permit door de reisexpert kost ongeveer 3 weken. Desnoods kan het sneller, maar het is beter hier niet op te rekenen. Voor deze aanvraag zijn kopieën van het paspoort en het visum nodig, daarom is het zaak het visum bijtijds aan te vragen.
Inner Line Permit voor Sikkim
Voor Sikkim is ook een Inner Line Permit nodig. Deze wordt echter zonder omhaal, en gratis, aan de deelstaatgrens afgegeven. Je dient wel een kopie van je paspoort (en visum) en een pasfoto te overhandigen.
Geldige documentatie
Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie.
Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.
Laat VisumCentrale je helpen bij het aanvragen van je visum
Een visum aanvragen is vaak lastig en kost vaak veel tijd. Better Places werkt voor de visumbemiddeling daarom samen met VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas. VisumCentrale richt zich op een uitgebreide dienstverlening ten aanzien van informeren én ondersteunen bij het aanvragen van (soms complexe) visa. De website heeft up-to-date Nederlandstalige visuminformatie, en bij iedere stap binnen het aanvraagtraject kun je telefonisch en/of via e-mail een beroep doen op deskundig advies. VisumCentrale onderhoudt zeer korte lijnen met ambassades en de medewerkers beschikken over het hoogste kennisniveau. Uiteraard worden gegevens en documenten vertrouwelijk behandeld. Vraag je visum nu aan via www.visumcentrale.nl/betterplaces
Gezondheid en vaccinaties
Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.
Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak.
Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.
Hoogteziekte
Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan normaal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag!
Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer je hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Symptomen die kunnen duiden op hoogteziekte zijn hoofdpijn, slecht slapen, misselijkheid, lusteloosheid en vermoeidheid. Meestal gaat dit binnen enkele dagen weer over.
Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en is afdalen het enige dat helpt! Lees hier meer over hoe je hoogteziekte kunt voorkomen. Op de website van de NKBV vind je eveneens meer informatie over hoogteziekte. Wanneer je twijfelt over je gezondheid neem dan vóórdat je de reis boekt contact op met je huisarts.
Veiligheid en reisadvies
De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.
Geld en pinnen
In India betaal je met Rupees (INR). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Rupee eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.
Het is aan te raden om op de luchthaven meteen al wat geld te pinnen. De grotere steden hebben pinautomaten, en indien nodig kan je chauffeur je naar een bank met pinautomaat brengen. Creditcards en Traveller’s Cheques worden maar op enkele plaatsen geaccepteerd.
Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat Euro’s of Dollars (Dollars werken beter) in cash bij je te hebben.
Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.
Tijdsverschil
In India is het gedurende de zomertijd 3,5 uur later als in Nederland. In de wintertijd komt hier een uur bij, en is het dus 4,5 uur later.
Elektriciteit
Het voltage in India is 220 Volt, maar het fluctueert sterk; met name naar beneden, maar ook af en toe naar boven. Er zijn soms ook afwijkende stopcontacten; het meenemen van een wereldstekker is dus handig. Een zaklamp is zeker aan te raden om mee te nemen, want de stroom valt regelmatig uit.
Kleding
In de lagere delen van Noordoost-India kan het erg warm zijn in het voor en najaar. Ga je de heuvels en bergen in, dan is het koeler en zijn de verschillen tussen dag en nacht groter. Zorg daarom voor voldoende laagjes, die je gemakkelijk aan- of uittrekt. Degelijke regenkleding is aan te raden bij bezoek aan heel India, met name in de zomer. Bij bezoek aan tempels en kloosters mag je geen blote schouders of knieën hebben. Weinig verhullende kleding of duidelijk aftekenende kleding (leggings) worden in heel India niet gewaardeerd.
Duurzaam reizen Noordoost-India
Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips voor duurzaam reizen.