De beste reistijd in India wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van India. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar India te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Shalome, die al jaren in India woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd India is over het algemeen in de maanden november t/m februari. Voor de overige maanden is het afhankelijk of je naar Noord-India of Zuid-India wilt reizen. De beste reistijd Noord-India is van september t/m april, en voor Zuid-India van oktober t/m februari. Ook de maanden mei en juni zijn in Zuid-India goed te doen.

India Klimaat

beste reistijd India

Januari – maart
In heel India is het droog. De temperatuur ligt tussen de 20 en 30 graden in het Noorden en tussen de 25 en 32 graden in het Zuiden. Let er wel op dat het ’s nachts heel erg kan afkoelen. Deze periode is geschikt om wilde dieren te spotten.

April – juni
Dit zijn de warmste maanden in India, vlak voor de moesson kan het drukkend heet zijn. Temperaturen kunnen oplopen tot wel 43 graden. Dit is de beste reistijd voor de echte liefhebbers van wild.

Juli – september
Dit is de moessonperiode. De meeste regen valt in juli, waardoor de ergste hitte zal verdwijnen. Vanwege het woestijnklimaat kan het in augustus goed gereisd worden in de provincie Rajasthan. Hier blijft het over het algemeen beperkt wat betreft neerslag. Bijna alle parken zijn gesloten in deze periode.

Oktober – december
Dit zijn de maanden na de moesson en is daarom ook de beste tijd om naar India te reizen. De lucht is helder blauw en de temperatuur ligt tussen de 20 en 30 graden. Oktober is de drukste maand wat betreft toeristen. Vanaf half oktober gaan alle wildparken weer open, al zal het zicht nog wel beperkt zijn door dichte begroeiing en hoog gras.

Over het algemeen is de periode tussen december en februari de beste reistijd India. In deze periode is het er aangenaam en zonnig. Hierna wordt het er tot mei verstikkend heet, gevolgd door moessonregens die vooral tussen juni en oktober vallen.

Drukte

beste reistijd India drukte

Plan jouw reis naar India

Ben je op zoek naar een bijzondere India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert in India. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

India met kinderen

Wil je graag naar India reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Zo is onze voorbeeldreis met een trekking in Ladakh een ideale reis voor gezinnen.

Reiservaringen India

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar India op TrustpilotRondreis of Reviews.