Eten Colombia – Heaven of fruits

Door de ligging van Colombia op de evenaar heeft het land een rijk aanbod aan verschillende soorten fruit. De een nog lekkerder dan de ander.  Dus zolang je er bent is het advies ook: probeer alle gekke fruitsoorten! Ook op straat zijn er vele fruitstalletjes waar je je te buiten kunt gaan aan allerlei soorten fruit.

Lulo
Loop een willekeurig restaurant binnen en je ziet jugo de Lulo op de kaart staan. Op waterbasis (check of ze het met mineraalwater bereiden) is deze het lekkerst! Lulo is een vrucht die zijn oorsprong in Colombia, Ecuador en Peru vindt.

Pitahaya
Een andere vrucht die je écht niet mag missen is de gele pitahaya. Deze mooie gele vrucht lijkt op dragonfruit, maar de smaak is veel zoeter. Lekker in de smoothie of sapje maar ook heerlijk om gewoon uit te lepelen.

Guanábana
Wanneer je geen genoeg kunt krijgen van al dat verse lekkere fruit: denk dan ook eens aan guanábana  oftewel zuurzak. Je ziet hem steeds vaker in de Nederlandse supermarkten oppoppen, maar in Colombia (of Centraal-Amerika en de Caraïben) is deze groene vrucht met zoetzuur wit vruchtvlees toch het allerlekkerst. Er zitten flinke pitten in maar laat je er niet door tegenhouden want dit wil je gewoon proeven!

Naast deze fruitsoorten zijn er nog veel meer. Wat dacht je van maracuya (gele passievrucht), guava, granadilla, chirimoya en uchuva (goudbes). Sowieso zijn alle groeten en fruit heerlijk vol van smaak. Loopt het water je al in de mond? In Bogotá is er een free walking tour (Beyond Colombia tours) met extra aandacht voor fruit en eten. Aanrader.

Vegetarisch en vegan eten Colombia

Bonen, bonen en bonen
De Colombianen eten vaak bonen (in combinatie met vlees), dus dat is goed nieuws voor vegetariërs en vegans. Maar normaalgesproken eten de Colombianen bij hun bonen en vlees welgeteld twee blaadjes sla, dus vraag echt naar meer groenten. Ben je in een restaurant waar ze niks vegetarisch op de kaart hebben staan? Vraag dan om groenten (liefst groene bladgroenten die zitten vol met goede voedingsstoffen) met bonen, dan heb je in ieder geval een voedzame maaltijd.

Avocadofans
Goed nieuws voor de avocadofans (aguacate): die zijn er in overvloed. Té lekker. Soms doen de ze ook zout op hun avocado, kan lekker zijn, maar niet te veel. Experimenteer zelf.

Wil jij de mooiste stranden ontdekken tijdens je reis door Colombia? Reisexpert Sigrid zet hier de 4 mooiste stranden van Colombia voor je op een rijtje.

Gek op zoet
Dat zijn bijna alle Colombianen. Zoet en zout door elkaar, het maakt niet uit! Wat dacht je van het bijzondere drankje: chocolademelk mét kaas (chocolate santafereño)…? Het proberen waard, al is het maar om het te ervaren! Het is een soort witte smaakloze kaas, maar op een of andere manier best lekker.

Instinkers vegetarisch en vegan eten Colombia
Er zijn ook gerechten waarvan je denkt oh dat is écht vega, maar het dus niet is. Zie je bijvoorbeeld Chicharrón op het menu staan? Dan denk je waarschijnlijk: mmmm chippies. Maar schijn bedriegt. Het is gefrituurde varkenshuid. Oei. Er zijn ook veel empanadas. Vraag altijd of die met alleen met verduras (groenten) zijn!

Zoals in veel landen lijkt een groentesoep of tomatensoep altijd vegetarisch (vegan is sowieso lastiger). In Colombia maken ze werkelijk bijna alle soep met kippen of runderbouillon. Vraag dus echt van te voren goed of de soep van groentebouillon is gemaakt.

Zwart goud
Vanwege het klimaat en de hoge bergen, is Colombia perfect voor het verbouwen van koffie. Er zijn daarom vele koffieplantages. Ga zeker bij eentje kijken om een beeld te krijgen hoeveel werk er zit om één bakje koffie te kunnen zetten. En geniet na de rondleiding een verse kop koffie!

Uit eten Colombia

In Bogotá kun je fantastisch vegetarisch en zelfs vegan uit eten. Typerend voor Colombia is het grote aantal restaurants van Crêpes & Waffles. Je vindt ze in alle grote steden zoals Medellín en Bogotá. Voor vega’s erg fijn want hier staat altijd wel wat vegetarisch en soms ook iets vegans op de kaart. Het is een populaire keten in Colombia, zo populair dat er zelfs vestigingen in andere delen van Zuid-Amerika zijn geopend. Ook hebben ze goede koffie en lekkere smoothies. Een bezoek aan Colombia is niet compleet zonder hier een crêpe te eten.

Vegan aanbod in Colombia

Het aanbod aan vegetarische en vegan restaurantjes gaat gelukkig omhoog. Al blijft vegan wat lastiger dan vegetarisch, maar in Bogotá is het geen enkel probleem. In de buurt Chapinera en Usaquén zijn er verschillende vega en vegan hotspots om te eten zoals De Raiz Cocina Cafe. Wil je altijd een actueel overzicht van vegetarische en/of vegan restaurants? Gebruik dan de app Happy Cow. Wil je zelf koken met bijvoorbeeld tofu of andere ‘bijzondere’ ingrediënten, dat kan, maar is relatief duur.

Vegetarisch eten in Colombia is dus goed te doen! Zeker in de hoofdstad Bogotá is het aanbod ruim. Zelfs voor vegans. Buiten de grote steden is het soms een zoektocht, maar in grotere plekken zoals Cartagena, Salento, Medellín en Cali kun je ook genieten van verse vega(n) gerechten in leuke restaurantjes. Disfruta!

Enkele Spaanse termen voor vegetarisch en vegan eten Colombia

Onthoud de volgende woorden of maak er een foto van en neem het mee.

  • No carne (geen vlees)
  • No pollo (geen kip)
  • No pescado (geen vis)

Voor vegetariërs:

  • Si huevos (Ja, eieren)
  • Si queso (Ja, kaas)
  • Si leche (Ja, melk)

Eet je vegan?

Zeg ook naast no carne, pollo, pescado het volgende: y tambien (en ook) : no huevo (geen ei), no leche (geen melk) y no queso (geen kaas). Solo verduras, arroz, frutas, frijoles. Me gustan verduras! (Ik houd van groenten). No como animales. (ik eet geen dieren).

Plan jouw reis naar Colombia

Ben je op zoek naar een bijzondere Colombia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sigrid, de reisexpert in Colombia. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sigrid.

Duurzaam reizen Colombia

Wil je zo verantwoord mogelijk reizen in Colombia, dan zijn er verschillende manieren om dat te bereiken. Boek bijvoorbeeld excursies die je kennis laten maken met het dagelijks leven in Colombia. Bezoek fair trade-koffieplantages, overnacht op lokale boerderijen en ga langs bij initiatieven die zich inzetten voor een goed doel. Zo kun je in Medellín de Stichting Straatkinderen Medellín bezoeken. Of Stichting La Vecina in Cartagena, die kinderen uit een sloppenwijk helpt. Probeer tijdens je Colombia-reis ook zo min mogelijk binnenlandse vluchten te boeken. Als je overland reist, zie je veel meer van het land én het is een stuk duurzamer. Lees hier meer over duurzaam reizen in Colombia.

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd Colombia wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Colombia. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Colombia.