De beste reistijd Colombia wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Colombia. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor beste reistijd in Colombia niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Colombia te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Onze lokale reisexpert Sigrid​, die al jaren in Colombia woont, geeft je graag advies over de beste reistijd in Colombia. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt zij naar het klimaat, en naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode.

De beste reistijd Colombia voor een uiterst zonnige rondreis is in de maanden december t/m maart en juli t/m september. In de overige maanden kun je ook prima een rondreis door Colombia maken.

Beste Reistijd Colombia: Klimaat

Beste reistijd Colombia

Colombia ligt in de buurt van de evenaar en de temperatuur is het hele jaar door dan ook vrij constant. Hier zijn geen 4 seizoenen zoals bij ons, maar is er een droog- en regenseizoen. In de lager gelegen gebieden (het grootste deel van Colombia) ligt de temperatuur het hele jaar door rond de 25 graden. De hoofdstad Bogotá ligt op 2600 meter hoogte, hier ligt de temperatuur rond de 15-20 graden en koelt het ‘s avonds en ‘s nachts sterk af. Voor de beste reistijd is de regentijd van belang. Deze valt in Colombia in de periode april t/m juni en de maanden oktober en november. Door de regen is de natuur nét net tikkeltje mooier omdat alles zo mooi in bloei staat, wat voor natuurliefhebbers wel aangenamer is. De beste reistijd in Colombia om te genieten van een uiterst zonnige vakantie, zijn dus de maanden december t/m maart en juli t/m september. In de overige maanden kun je ook prima een rondreis door Colombia maken.

Beste Reistijd Colombia: Drukte

Weer Colombia

De drukste maanden in Colombia zijn december en januari door het nationale toerisme, want dan hebben de Colombianen hun zomervakantie. Ook tijdens de week voor Pasen, ‘Semana Santa’, gaan de Colombianen op reis in eigen land. De internationale reizigers komen vaak van juni t/m augustus, waardoor het wat drukker is. De andere maanden van het jaar is laagseizoen in Colombia, dus de prijzen zijn ook gunstiger. Als je niet afhankelijk bent van een bepaalde reisperiode door schoolvakanties, dan zijn de rustigere maanden ideaal en zo kan ten volle genieten van het rustige Colombia.

Beste Reistijd Colombia: Speciale Evenementen

Colombia beste reistijd

Doordat Colombia nog steeds een katholiek land is, zijn er heel wat feestdagen ter ere van patroonheiligen doorheen het hele jaar. Deze feestdagen worden vaak naar een maandag verplaatst waardoor de Colombiaan kan genieten van een verlengd weekend, ook wel ‘ puente’ genoemd. Daardoor kan het zijn dat tijdens deze weekends het drukker is op sommige bestemmingen. Bij het plannen van jouw rondreis houdt reisexpert Sigrid hier rekening mee zodat je drukke bezienswaardigheden tijdens de week kan bezoeken.

  • Februari (niet maart): Carnaval in Barranquila

Dit op één na grootste carnaval ter wereld is een must-see wanneer je in deze periode in Colombia bent. Het is een 4-daags kleurrijk festival in de kuststad Barranquilla met parades, straatfeesten en kostuums.

  • April: Semana Santa

De Semana Santa, ofwel Heilige Week, is de week voor Pasen. Het is dan vakantie in Colombia, en op veel plaatsen erg druk. Maar je leert wel op een leuke manier de cultuur van de Colombianen kennen.

  • Juli: Día de la Independencia

20 juli is de belangrijkste feestdag in Colombia, toen werd het land onafhankelijk in 1810. Tijdens deze dag zijn er verschillende parades waarin Colombianen in traditionele kledij ronddansen op folklorische deuntjes, toch wel bijzonder om mee te maken als je toch een rondreis Colombia wilt maken.

  • Augustus: Feria de las Flores in Medellín

Elk jaar wordt er in Medellín het bloemenfestival georganiseerd. Deze week is boordevol evenementen en activiteiten, zoals de bekende parade van ‘silleteros’ . Zowel Colombiaanse als buitenlandse toeristen komen af op dit festival, dus houd wel rekening met wat drukte als je dit evenement gaat bezoeken.

  • December: Día de las Velitas en La Novena

De maand december is voor vele Colombianen de leukste maand van het jaar, want alles staat in teken van kerstmis. 7 december is de start van het kerstseizoen met de ‘ Día de las Velitas’ . Die nacht komen alle families samen en branden ze gezamenlijk kaarsjes en plaatsen ze die in papieren zakjes met zand op straat. Ook worden er ‘buñuelos’ (de Colombiaanse versie van oliebol) en ‘natilla’ (pudding gemaakt van mais) verorberd, de tussendoortjes die niet kunnen ontbreken bij kerstmis. Vanaf 16 december begint ‘La Novena’ , 9 dagen voor kerstmis. Elke dag wordt er gebeden en ‘villancicos’ (kerstliederen) gezongen in de avond bij de familie thuis. Kerstavond, 24 december is de belangrijkste dag tijdens de kerstperiode. Dan komt de familie samen, koken ze samen en wachten ze tot middernacht om te dineren en de cadeautjes te openen.

Plan jouw reis naar Colombia

Ben je op zoek naar een bijzondere Colombia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sigrid en Koen, de reisspecialisten in Colombia. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sigrid en Koen.

Meer weten over Colombia?

Lees hier meer over praktische info Colombia of het reisadvies voor Colombia.

Reiservaringen Colombia

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Colombia op TrustpilotRondreis of Reviews.