Overland Colombia reisroute: Je ontmoet de leukste locals

Wil je een land echt goed leren kennen, dan is het belangrijk dat je volop in contact komt met de locals. En dat lukt het beste in het openbaar vervoer. De Colombianen zijn hartelijk en nieuwsgierig en knopen maar al te graag een praatje met je aan. Zo wordt een lange busreis opeens een gezellige trip en na afloop ben je dikke vrienden met je Colombiaanse medereizigers. Busreizen in Colombia kunnen soms erg lang zijn, maar door dit leuke contact vliegt de reis voorbij. Juist deze ervaringen maken je reis heel bijzonder en een belangrijk onderdeel van je Colombia route.

Minder vliegen is relaxter

Eerlijk is eerlijk: echt leuk is vliegen niet. Je brengt uren door met wachten op vliegvelden, veel mensen kampen met vliegangst en vliegen voegt niets toe aan de beleving van je reis. Het is ook nog eens duur en dat geldt niet alleen voor de vlucht. Op het vliegveld zelf geef je ook al snel veel geld uit aan eten en drinken. Het is een stuk relaxter als je lekker in de bus of auto kunt stappen en het landschap rustig aan je voorbij ziet trekken. Al met al hoeven busreizen ook niet altijd veel langer te duren dan de vlucht: met al het wachten op het vliegveld, bij de security en de bagageband ben je ook veel extra uurtjes kwijt.

Voor vega foodies is Colombia zeker geen straf! Er zijn super veel verse fruit- en groentesoorten! Lees hier alle informatie voor vegetarisch eten Colombia

Je ziet meer van het land

Vanuit het vliegtuig zie je eigenlijk niets. Alleen bij het stijgen en dalen krijg je iets mee van het landschap. Overland reizen zorgt ervoor dat je veel meer van Colombia ziet. Tijdens lange busreizen zie je de landschappen, de plaatsjes en de mensen veranderen. Onderweg stop je op plekken waar je anders nooit gekomen was en dat alles zorgt ervoor dat je een veel breder beeld van het land krijgt. Zeker in Colombia, waar de landschappen enorm divers zijn en geen enkele busrit saai is. Dat is een stuk leuker dan wachten op het vliegveld.

Slow Travel is meer genieten

Natuurlijk begrijpen we goed dat je zoveel mogelijk wilt zien van Colombia. Je bent niet voor niets naar de andere kant van de wereld gereisd. Maar je kunt je afvragen of het ideaal is om het hele land per vliegtuig te doorkruisen en steeds onderweg te zijn van hoogtepunt naar hoogtepunt. Reizen is vermoeiend en het kan juist erg fijn zijn om wat langer op één plek te blijven. Je doet dan wat minder plaatsen aan, maar kunt wel optimaal genieten van de plekken waar je bent, zonder dat de volgende reisdag alweer wacht. Zo kun je een bepaalde stad of gebied goed leren en lekker rustig aan doen. Het is tenslotte vakantie! Ook een aanrader: blijf wat langer weg. Je kunt in twee weken door Colombia racen, maar in vier weken kun je meer zien én word je reis een stuk relaxter.

Wil je graag een mooie rondreis maken met je kinderen door Colombia? Bekijk dan deze voorbeeldreis van Colombia met kinderen en doe inspiratie op!

Je kunt stops off the beaten track inplannen

Als je vliegt, dan reis je eigenlijk van bekende plek naar bekende plek. Niets mis mee, maar het is juist zo leuk om ook onbekendere stops in te plannen. Plekken waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat en die mede daarom zo bijzonder zijn. Je kunt bijvoorbeeld vliegen van Bogotá naar de kust, maar het is veel leuker om de bus te nemen en onderweg een nachtje in Mompox te blijven. Dit is een prachtig koloniaal stadje dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Niet voor niets, want de tijd lijkt hier stilgestaan te hebben. En het mooie is: Mompox staat nog niet op de reisplanning van de meeste reizigers.

Het is beter voor het klimaat

We weten het allemaal: vliegen zorgt voor enorm veel CO2-uitstoot. Als je graag duurzamer wilt reizen, dan boek je met het verminderen van je vluchten veruit de meeste winst. Als je je binnenlandse vluchten tijdens je route in Colombia schrapt, dan scheelt dat vaak twee vluchten, want veel vluchten in Colombia maken een tussenstop in Bogotá. De lange afstandsbussen in Colombia zijn trouwens een prima alternatief voor je route: ze zijn over het algemeen comfortabel en je hebt voldoende beenruimte. Een ontspannen manier van reizen dus!

Plan jouw reis naar Colombia

Ben je op zoek naar een bijzondere Colombia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sigrid, de reisexpert in Colombia. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sigrid.

Duurzaam reizen Colombia

Wil je zo verantwoord mogelijk reizen in Colombia, dan zijn er verschillende manieren om dat te bereiken. Boek bijvoorbeeld excursies die je kennis laten maken met het dagelijks leven in Colombia. Bezoek fair trade-koffieplantages, overnacht op lokale boerderijen en ga langs bij initiatieven die zich inzetten voor een goed doel. Zo kun je in Medellín de Stichting Straatkinderen Medellín bezoeken. Of Stichting La Vecina in Cartagena, die kinderen uit een sloppenwijk helpt. Probeer tijdens je Colombia-reis ook zo min mogelijk binnenlandse vluchten te boeken. Als je overland reist, zie je veel meer van het land én het is een stuk duurzamer. Lees hier meer over duurzaam reizen in Colombia.

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd Colombia wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Colombia. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Colombia.