Tijdens dit 3-daagse wandelweekend verken je het panoramische Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg. Je gaat op pad met een ervaren wandelgids en een kleine groep gelijkgestemden. Via vier luswandelingen verken je alle hoogtepunten van dit wandelparadijs, waaronder Thorpark, Terhills, de Mechelse Heide en Pietersheim. Een deel van de wandelroutes is exclusief voor deze wandelreis en niet openbaar toegankelijk. Zo kom je echt op de mooiste en rustigste plekken in de natuur. Na elke etappe keer je terug naar een gastvrij hotel, waar je geniet van een heerlijk viergangendiner.

Waarom een wandelweekend?


Better Places is gestart met het aanbieden van wandelreizen in kleine groep binnen Europa. We krijgen veel vragen over welke reis het meest geschikt is qua zwaarte. De reis wordt begeleid door Linda. Zij heeft veel ervaring met het begeleiden van wandelreizen en kan je tips en advies geven voor een langere wandelreis. Doordat we de groep klein houden, ervaar je het persoonlijke karakter en tegelijkertijd de gezelligheid van een groepsreis. Bekijk onze groepsreizen.

Uitleg over de niveaus

Zwaarte

Wij hebben onze wandelreizen gerangschikt naar de volgende niveaus: 

De reizen in deze categorie vragen weinig wandelervaring en zijn geschikt voor ieder type wandelaar. Het zijn rustige dagwandelingen over goed begaanbare paden en op niet al te grote hoogte.*

De reizen in deze categorie zijn geschikt voor wandelaars met een normale wandelconditie. Het zijn eenvoudige wandelingen over vlak en heuvelachtig terrein. Er zijn geen moeilijke afdalingen of beklimmingen.

Voor de reizen in deze categorie is een goede wandelconditie van belang. Goede paden worden afgewisseld met heuvelachtig tot bergachtig gebied en ongelijke ondergrond. 

De reizen in deze categorie zijn geschikt voor ervaren (berg)wandelaars. De routes gaan over onregelmatige wandelpaden, door gebieden met flinke hoogteverschillen en vergen ook een goed uithoudingsvermogen.

De reizen in deze categorie zijn geschikt voor getrainde bergwandelaars met een uitstekende fysieke conditie. Het zijn zeer uitdagende (klim)trektochten in veelal afgelegen gebied*.

*Momenteel bieden wij deze reizen niet aan, maar om de schaal van de andere niveaus helder te maken benoemen we deze wel.

Comfort

Wij hebben onze wandelreizen gerangschikt naar de volgende niveaus: 

Basis accommodaties, waarin je een kamer altijd deelt met meer dan twee personen en niet over privé-sanitair beschikt. Denk hierbij aan slaapzalen en lagers. Je wandelt met een weekrugzak.

Eenvoudige accommodaties, waarin je vaak je kamer deelt met meerdere personen en je niet altijd over privé-sanitair beschikt. Voorbeelden hiervan zijn berghutten en knusse guesthouses die worden afgewisseld met eenvoudige pensions. Vaak wandel je met een weekrugzak.

Prima accommodaties met meestal een eigen douche of toilet op de kamer zoals kleinschalige hotels of B&B's. Je wandelt met een dagrugzak. 

 Comfortabele accommodaties met een eigen douche of toilet op de kamer. Denk hierbij aan een boetiekhotel. Je wandelt met een dagrugzak.

 Luxe accommodaties met ruime kamers en een eigen douche of toilet. Je wandelt met een dagrugzak.

*Momenteel bieden wij deze reizen niet aan, maar om de schaal van de andere niveaus helder te maken benoemen we deze wel.

Route Wandelweekend Hoge Kempen

Dag 1: Thorpark

Afstand: 16 kilometer

Het wandelweekend begint gelijk goed met een eerste wandellus van 16 kilometer bij Thorpark in Genk. Het beginpunt is een oude mijn van Waterschei waar we meer te weten komen over de mijngeschiedenis van deze regio. Via mooie vlonderpaden wandelen we verder door de schilderachtige Stiemerbeekvallei. Een flinke klim wordt vervolgens beloond met panoramische vergezichten. Eenmaal aangekomen in het hotel staat er een viergangendiner voor ons klaar.

Dag 2: Terhills & Mechelse Heide

Afstand: 17,5 kilometer

Na een lekker ontbijt gaan we vandaag op pad in de twee mooiste gebieden van Nationaal Park Hoge Kempen: Terhills en de Mechelse Heide. We starten gelijk met een beklimming naar het mooiste panorama van Vlaanderen. Daarna voert de route langs de fotogenieke spiegelplas, omringd door groene heuvels. Hierna begint het zwaarste deel van de tocht; een pittige klim over de toppen van de tweelingterril. Op een mooi terras kunnen we even op adem komen. Na de lunch maken we nog een tocht over de Mechelse Heide, deels over de National Park Trail met fantastische uitzichten tot in Duitsland. Terug in het hotel genieten we tijdens een heerlijk diner met elkaar na van de mooie dag.

Dag 3: Pietersheim

Afstand: 11 kilometer

Vandaag trek je door het zuidelijke deel van het Nationaal Park. De Zijpbeekvallei staat dankzij haar unieke fauna en flora bekend als een zogenaamd premium wandelgebied. De wandeling gaat eerst door de uitgestrekte vallei en dan via de nodige hoogtemeters naar de rand van Hoge Kempen. Hier genieten we weer van prachtige uitzichten, die doen denken aan de Afrikaanse savanne. We volgen vanaf hier de vlonderpaden achter de Koninklijke villa en trekken over mooie paden door bosgebieden en langs meertjes. Aan het eind van de etappe halen we onze bagage op bij het hotel en is het alweer tijd om afscheid te nemen. De bagage gaat die dag mee de auto in na de checkout.

Sfeervol overnachten

Tijdens deze wandelreis door Nationaal Park Hoge Kempen overnachten we in een stijlvol belle-epoque-hotel in Lanklaar, direct aan een natuurreservaat gelegen. Verwacht geen groter luxe, maar wel een sfeervol en gastvrij verblijf. Je hotelkamer beschikt over een een moderne badkamer. Na afloop van de dagetappes op dag 1 en 2 staat er  een viergangendiner klaar in het restaurant met weids uitzicht. 

Belangrijk om mee te nemen

Voor dit wandelweekend zijn goede wandelschoenen belangrijk. Neem ook kleding mee voor verschillende weertypen en neem snacks en water mee voor onderweg. Een EHBO setje is ook handig om mee te nemen.

Deze groepsreis is een ideale voorbereiding voor één van onze wandelreizen. Deze wandelreis wordt georganiseerd door Avontuur Dichtbij. Zij zijn gespecialiseerd in verrassende weekjes of weekendjes weg in Nederland en België. Alle reizen worden samengesteld door avontuurlijke experts die zelf ook de activiteiten en accommodaties testen. Zo weten zij zeker dat jij op de meest bijzondere plekken een geweldige ervaring beleefd. Dit wandelweekend is onderdeel van hun aanbod.