Dankzij de gulle donaties van onze reizigers hebben we meer dan 85.000 euro opgehaald om lokale ondernemers in zeventien landen, die door de coronacrisis zonder werk zitten, te ondersteunen. Namens hen hartelijk dank!
Vanwege de wereldwijde pandemie kunnen we al bijna een jaar geen verre reizen maken. Dat is jammer voor ons, maar een regelrechte ramp voor de miljoenen mensen die overal ter wereld in het toerisme werken. Chauffeurs, gidsen, hotelmedewerkers, restauranthouders, koks, souvenirverkopers; het zijn de lokale ondernemers die onze reizen zo bijzonder maken. In de meeste landen is er geen sociaal vangnet, zoals wij dat hier kennen. Geen werk betekent geen inkomen. Om hen te helpen hebben onze lokale reisexperts inzamelingsacties opgezet. Van voedselpakketten en rijstzakken, tot financiële steun. Met jullie hulp hebben wij heel veel fantastische mensen een hart onder de riem kunnen steken.
Zeventien inzamelingsacties
Better Places heeft samen met reisorganisatie MiCuba het platform We support local tourism opgezet. Op de website staan alle zeventien acties verzameld en kunnen mensen kiezen in welk land zij ondernemers willen steunen. René, onze reisexpert in Ecuador, vertelt: "ik vond het lastig om mensen om geld te vragen. Maar al snel bleek dat er juist een grote behoefte was om iets te kunnen doen voor al die ondernemers die zo zwaar getroffen zijn door de crisis. De reacties van donateurs waren hartverwarmend. Ik ben blij dat ik het toch gedaan heb." Dat mensen graag iets wilden bijdragen, blijkt wel uit het gigantische bedrag dat we met elkaar hebben opgehaald: 85.000 euro!
Sterke band tussen reizigers en hun lokale gids
Alle reisexperts kijken met trots terug op de succesvolle acties. Sommigen gingen alle verwachtingen ver te boven. Zoals de actie van Tanzania reisexperts Karin en Astrid: "we hoopten drieduizend euro op te halen en dachten dat we het vooral moesten hebben van vrienden en familie. Inmiddels hebben we bijna negenduizend euro verzameld. Er is vooral gedoneerd door mensen die in het verleden met ons op reis zijn geweest in Tanzania. We krijgen vaak de vraag van ex-reizigers hoe het met de gids gaat die zij tijdens hun reis hebben leren kennen. Het laat zien hoe sterk de band is die reizigers met hun gids opbouwen. Dat gevoel is trouwens wederzijds; onze gidsen wisten niet wat ze hoorden toen we vertelden van wie de donaties kwamen. Dat er aan de andere kant van de wereld aan ze gedacht wordt, is misschien nog wel waardevoller voor ze, dan het voedselpakket dat we kwamen brengen."
Van inkomenssteun tot zakken rijst
Omdat de behoefte overal anders is, werd het opgehaalde bedrag op elke bestemming anders besteed. Zo was er in Peru, Indonesië en Cuba vooral behoefte aan inkomenssteun. Reisexpert Emile legt uit: "in Indonesië zijn de meeste mensen terug naar het platteland gegaan, waar ze zelf eten verbouwen. Het land is vruchtbaar, dus ze zullen niet snel verhongeren. Maar voor zaken als medicijnen en schoolgeld is cash nodig. Zonder inkomen kunnen kinderen niet naar school en worden zieken niet behandeld. Daarom kozen wij ervoor om onze partners te steunen door het gedoneerde geld te verdelen." In Nepal pakte reisexpert Maaike het weer heel anders aan. "De communities waarin mensen leven zijn heel hecht. Wij wilden niet alleen de gezinnen waar wij mee werken steunen, maar de hele gemeenschap. Groenten en fruit verbouwen de Nepalezen zelf. Dus kochten wij grote zakken rijst, waar het hele dorp weken mee vooruit kon."
Hulp is nog steeds hard nodig
Sommige acties zijn inmiddels afgerond. Maar er zijn ook reisexperts die door blijven gaan. De coronacrisis is tenslotte nog niet voorbij. Zo is reisexpert Guido nog niet van plan om te stoppen: "zolang het toerisme stil ligt, is er behoefte aan steun. In Peru kunnen mensen nou eenmaal niet rekenen op hulp van de overheid." Guido haalde al meer dan 10.000 euro op. "We hebben tot nu toe zestig gezinnen kunnen helpen met een bedrag waar ze een maand lang boodschappen van kunnen doen. We willen al die lieve Peruanen, die onze reizen zo bijzonder maken, blijven helpen. Daarom hebben we ons streefbedrag verhoogd naar 15.000 euro. Het zou mooi zijn als we dat ook halen!" Lees meer over de hulpactie in Peru.
Lof en nominaties vanuit de WTM
De ambitie van de World Responsible Tourism Awards is altijd geweest om bedrijven en bestemmingen te erkennen die zich inzetten voor verantwoord toerisme. Dit jaar wilden de juryleden degenen die zich hebben ingezet om de gevolgen van de epidemie te verzachten in het zonnetje zetten. Better Places is één van de drie genomineerde organisaties in de categorie fondsenwerving dankzij de succesvolle crowdfunding campagne. Daar zijn wij ontzettend trots op en geeft ons extra daadkracht voor de toekomst.