Top 5 bezienswaardigheden Montenegro volgens Hayley

De baai van Kotor
Durmitor National Park
Het Piva meer en berggebied
Zuidelijke Adriatische Kust
Het meer van Skadar

De baai van Kotor

De Baai van Kotor behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van Montenegro en dat is geen wonder. Deze baai heeft veel weg van een Noors fjord, omringd door ruige bergen en met knalblauw water. Langs de baai liggen verschillende mooie dorpjes zoals de barokke stad Perast en haar kerkeilanden (één orthodox en één katholiek). Deze liggen net voor de kust, in de baai van de mooie stad Herceg Novi. De oude binnenstad van Kotor zou ook op je to-do lijstje moeten staan. Dit oude vestingstadje heeft volop mooie kerken en pleinen, maar de grote trekker is fort San Giovanni, dat hoog boven de stad ligt. Je moet er even voor klimmen, maar je inspanningen worden beloond met een fantastisch uitzicht over de baai en de rode daken van het dorpje Kotor. Het stadje heeft ook nog eens volop leuke restaurants en terrassen, dus hier kun je je zonder moeite vermaken.

Bezienswaardigheden Montenegro: Durmitor NP

Ben je gek op ongerepte natuur, bezoek dan zeker Durmitor National Park. Je vindt hier allerlei verschillende landschappen, van ruige bergen tot grasweiden en heldere meren. Crno Jezero, het zwarte meer, is zeker een bezoek waard. Dit meer is niet zwart, het water is juist knalblauw. Je kunt helemaal om het meer heen lopen of er een leuke fietstocht van maken. In het park ligt ook de diepste kloof van Europa, de Tara-kloof. Je ziet pas echt hoe indrukwekkend de kloof is als je gaat raften op de kraakheldere Tara-rivier en de hoge bergwanden boven je uit ziet torenen. In het park kun je een groot aantal mooie wandelingen maken die je langs de mooiste plekken van het natuurgebied leiden.

Goed voorbereid op reis naar Montenegro? Bekijk dan de praktische informatie voor je rondreis.

Het Piva meer en de omliggende bergen

Het Piva-meer en -gebergte is voor de meeste bezoekers vrij onbekend en biedt een ongelooflijke Montenegrijnse gastvrijheid, met kleine dorpjes, eco-boerderijen of door familie gerunde lodges. Het heerlijk huisgemaakt en biologisch voedsel, samen met de verhalen en geschiedenis maken van deze afgelegen plek een mooie bestemming. Geniet van een kano- of boottocht op het Piva-meer naar een van de grotten, of ervan de adrenalinestoot op de zipline over de kloof. Bezoek het Piva-klooster dat zorgvuldig samen met zijn frecoes naar hoger gelegen grond werd verplaatst toen de Mratinje-dam werd gebouwd in de jaren 70 en de Piva-vallei werd overstroomd om het meer te creëren dat vandaag bestaat. De 220 meter hoge betonnen boogdam (één van de hoogste van Europa) is ook een indrukwekkend kenmerk om te bezoeken, evenals een rit langs de spectaculaire kloof door de talloze rotstunnels die in de torenhoge kliffen zijn uitgehouwen. De regio biedt veel wandelmogelijkheden en een kans om het lokale gemeenschapsleven echt te ervaren.

Bezienswaardigheden Montenegro: Adriatische Kust

De zuidelijke Adriatische kust van Montenegro biedt lange zandstranden, historische steden en heerlijk eten dat heel anders is dan dat in andere delen van Montenegro vanwege de sterkere invloed van het Ottomaanse rijk en de nabijheid van Albanië in dit deel van het land. Verken de oude citadel van Bar met een fascinerende geschiedenis die meer dan 2 millennia teruggaat tot de Illyrische tijd en bezoek de 'Stara Maslina', een oude olijfboom die naar verluidt meer dan 2000 jaar oud is. Verder naar het zuiden, heeft de oude binnenstad van Ulcinj een even fascinerende geschiedenis, Miguel de Cervantes zou hier gevangen zijn gehouden en de stad heeft een sterke piratengeschiedenis. Verken de geplaveide straten en uitstekende restaurants, ga naar het Mala Plaza 'Small beach' voor zand en familieplezier. Slechts 20 minuten rijden van Ulcinj ligt het Big Beach, een paradijs voor kitesurfen en met 13 km zandstrand voor een geweldig dagje uit. Mis ten slotte de Ada Bojana-delta niet, die een natuurlijke grensrivier vormt met Albanië. Geniet van een lunch langs de rivier in een van de uitstekende visrestaurants, of maak een kleine boottocht stroomopwaarts richting het Skadarmeer.

Het meer van Skadar

Het is het grootste meer van de Balkan, een nationaal park en een derde van het meer ligt in Albanië. Het is ook een belangrijk gebied voor trekvogels, mede door de wetlands die bij het meer te vinden zijn, vogels kijken is hier nooit een teleurstelling en onze lokale reisspecialist Hayley kan een rondleiding voor je regelen. Geniet van een boottocht op het meer, georganiseerd door een lokale familie, inclusief een heerlijke picknick, of maak een kajaktocht naar de eilandkloosters of het gevangeniseiland Grmozur. Als je liever wandelt, kunnen lokale gidsen je meenemen naar geheime zwemplekken in de rivieren en canyons, of naar de fascinerende Obod-vleermuisgrot. Ontdek de wijnlanden van Crmnica rond het meer, waar verschillende kleine wijnmakerijen in familiebezit je zullen verrassen met hun wijnen en heerlijk biologisch voedsel, waaronder zelfgemaakte honing, kazen, groenten en meer. Kleine guesthouses of lodges in familiebezit op de wijndomeinen maken dit een perfecte plek om een paar ontspannen dagen door te brengen.

Plan jouw reis naar Montenegro

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Montenegro? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Hayley, de reisexpert in Montenegro. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Hayley.

Beste reistijd Montenegro

De beste reistijd verschilt voor de kust of de bergen in Montenegro, maar van de maanden maart tot en met oktober kan je prima een rondreis maken. Lees meer over de beste reistijd Montenegro.

Duurzaam reizen in Montenegro

Op een duurzame manier reizen kan je reis meer waarde geven. Niet alleen wordt je ecologische voetafdruk kleiner, maar de lokale bevolking wordt er ook wijzer van, bijvoorbeeld door meer geld uit te geven aan lokale initiatieven. Montenegro leent zich er goed voor om je verblijf op een duurzame manier in te richten. Verklein je voetafdruk door te wandelen in een van de nationale parken of er heen te reizen met de trein. Verblijf in lokale guesthouses, bijvoorbeeld in Klinci, of op een wijnboerderij die door de familie wordt gerund aan het Skadarmeer. Bekijk onze checklist om duurzaam op reis te gaan!

Meer inspiratie voor een rondreis

Wil je nog meer inspiratie opdoen over een mooie reis, of zoek je verder dan de bezienswaardigheden van Montenegro? Lees het blog van Karlijn en haar reizen over de hele wereld en geniet van haar verhalen.