De beste reistijd in Costa Rica wordt vooral bepaald door het klimaat van Costa Rica. Maar minstens zo belangrijk is de vraag hoe druk het is in de periode dat jij een rondreis door Costa Rica wil maken. Voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden. Reisexpert Miranda, die al jaren in Costa Rica woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd Costa Rica is in de maanden december t/m april. In de overige maanden kun je ook prima een rondreis Costa Rica maken. In oktober kan er erg veel regen vallen.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Costa Rica te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. 

Een aangenaam klimaat, minder drukte, bijzondere natuurfenomenen en lagere prijzen. Er zijn veel voordelen aan reizen in het laagseizoen in Costa Rica. Die vind je hier!

Costa Rica Klimaat

beste reistijd costa rica

Costa Rica heeft een tropisch klimaat met temperaturen die het hele jaar rond de 30 graden liggen. In hoger gelegen gebieden, zoals Monteverde, ligt de temperatuur rond de 18 à 20 graden. Ondanks dat Costa Rica een klein land is, kent het verschillende microklimaten. Costa Rica is diagonaal verdeeld door bergen en vulkanen en het klimaat aan de Pacifische kant (de Pacifische kust en de Centrale Vallei) verschilt met het klimaat aan de Caribische kant (Sarapiqui, Arenal en de Caribische kust).

Van december tot en met april is officieel het droge seizoen met de minste regen. Voornamelijk aan de Pacifische kant van de Talamanca bergketen is het dan droog; aan de Caribische kant is het klimaat het hele jaar door wisselvallig en valt in december en januari juist de meeste regen. Juli en augustus zijn maanden waarin wat regen kan vallen over het gehele land, maar met veel droge perioden. September en oktober zijn de natste maanden aan de Pacifische kant, maar de droogste maanden aan de Caribische kant. Tijdens het regenseizoen betekent het niet perse dat het hele dagen regent, maar valt er vaak een flinke bui aan het eind van de dag. Lees meer over het weer in Costa Rica.

Kortom: als je een rondreis maakt door Costa Rica (en dus het hele land bezoekt), ontkom je niet aan een of meer regenbuien tijdens je reis. Al dat water zorgt voor die prachtige, weelderige natuur. Ze noemen het niet voor niets een regenwoud. Tijdens de droge tijd aan de Pacifische kant is het erg heet en droog en is het juist lastig om dieren te spotten, aangezien zij zich verstoppen om zich te beschermen tegen de hitte. Miranda houdt altijd rekening met de periode van het jaar waarin je op reis wil, en raadt dan bepaalde gebieden aan of juist af. Op deze manier kun je optimaal genieten van de natuur en vooral de droge(re) gebieden bezoeken.

Heb je de vrijheid om helemaal zelf te kiezen wanneer je op reis gaat naar Costa Rica? Dan tipt onze reisexpert Miranda de maand september. In die maand heb je een grote kans om aan de Caribische kust schildpadden te zien en aan de Pacifische kant walvissen te spotten. En dat terwijl het overal een stuk rustiger is dan in de maanden juli en augustus. 

Beste reistijd Costa Rica: drukte

De drukste periode in Costa Rica is half december t/m maart en juli en augustus. De feestdagen in december zijn het piekseizoen. In maart/april is het met name tijdens de Semana Santa (De Heilige Week, de week voor Pasen) erg druk. In deze week gaan veel Costa Ricanen op vakantie. De maanden mei – juni en september – oktober zijn wat rustiger. In oktober regent het erg veel, maar de overige maanden zijn ook prima voor een rondreis in Costa Rica.

Speciale Evenementen

beste reistijd costa rica

Juli en augustus
Groene zeeschildpadden leggen eieren in Tortuguero Nationaal Park.

Half juli tot half oktober en eind december tot maart
Grote kans op het zien van bultrugwalvissen aan de Zuid-Pacifische kust.

Plan jouw reis naar Costa Rica

Ben je op zoek naar een bijzondere Costa Rica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Miranda, de reisexpert in Costa Rica. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Miranda.

Costa Rica met kinderen

Wil je graag naar Costa Rica reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Costa Rica met kinderen.

Reiservaringen Costa Rica

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Costa Rica op TrustpilotRondreis of Reviews.