De beste reistijd in Costa Rica wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Costa Rica. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Costa Rica te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Miranda, die al jaren in Costa Rica woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd Costa Rica is in de maanden december t/m april. In de overige maanden kun je ook prima een rondreis Costa Rica maken, maar in oktober kan er erg veel regen vallen.

Costa Rica Klimaat

beste reistijd costa rica

Costa Rica heeft een tropisch klimaat met temperaturen die het hele jaar rond de 30 graden liggen. In hoger gelegen gebieden, zoals Monteverde, ligt de temperatuur rond de 18 à 20 graden. Ondanks dat Costa Rica een klein land is, kent het verschillende microklimaten. Costa Rica is diagonaal verdeeld door bergen en vulkanen en het klimaat aan de Pacifische kant (de Pacifische kust en de Centrale Vallei) verschilt met het klimaat aan de Caribische kant (Sarapiqui, Arenal en de Caribische kust).

Voor de Beste reistijd Costa Rica heb je van november tot en met april officieel het droge seizoen met de minste regen. Voornamelijk aan de Pacifische kant is het droog; aan de Caribische kant valt in december en januari juist de meeste regen. Over het algemeen is van mei t/m september het regenseizoen. Mei en juni zijn natte maanden aan de Pacifische kant, dan is het juist droog aan de Caribische kant van het land. Juli en augustus zijn maanden waarin wat regen kan vallen over het gehele land, maar met veel droge perioden. September en oktober zijn de natste maanden aan de Pacifische kant, maar de droogste maanden aan de Caribische kant. Tijdens het regenseizoen betekent het niet perse dat het hele dagen regent, maar vaak een flinke bui aan het eind van de dag. Lees meer over het weer in Costa Rica.

Kortom: als je een rondreis maakt door Costa Rica (en dus het hele land bezoekt), ontkom je niet aan een of meer regenbuien tijdens je reis. Het is dan ook een land met veel regenwoud! Bovendien heeft regen ook zijn voordelen. Tijdens de droge tijd aan de Pacifische kant is het erg heet en droog en is het juist lastig om dieren te spotten, aangezien deze zich verstoppen om zich te beschermen tegen de hitte. Miranda houdt altijd rekening met de periode van het jaar waarin je op reis wil, en raadt dan bepaalde gebieden aan of juist af. Op deze manier kun je optimaal genieten van de natuur en vooral de droge(re) gebieden bezoeken.

Beste reistijd Costa Rica: drukte

beste reistijd costa rica

De drukste maanden in Costa Rica zijn november t/m april en juli – augustus, met de feestdagen in december als piekseizoen. In maart/april is het met name tijdens de Semana Santa (De Heilige Week, de week voor Pasen) erg druk. In deze week gaan ook veel Costa Ricanen op vakantie. De maanden mei – juni en september – oktober zijn wat rustiger. In oktober regent het erg veel, maar de overige maanden zijn ook prima voor een rondreis in Costa Rica.

Speciale Evenementen

beste reistijd costa rica

Juli en augustus
Groene zeeschildpadden leggen eieren in Tortuguero Nationaal Park.

September, oktober en november
Carey- en baulaschildpadden leggen eieren in Tortuguero Nationaal Park.

Half juli tot eind oktober en eind december tot maart
Grote kans op het zien van bultrugwalvissen in Nationaal Park Marino Ballena (bij Vergel de Punta Mala/omgeving Corcovado)

Plan jouw reis naar Costa Rica

Ben je op zoek naar een bijzondere Costa Rica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Miranda, de reisexpert in Costa Rica. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Miranda.

Costa Rica met kinderen

Wil je graag naar Costa Rica reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Costa Rica met kinderen.

Reiservaringen Costa Rica

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Costa Rica op Trustpilot of Rondreis.