Als je naar Bhutan op vakantie gaat, wil je natuurlijk graag lekker weer. Misschien vind je het daarnaast belangrijk dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor de beste reistijd Bhutan niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Reisexpert Jan geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Bhutan vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt hij naar het klimaat, en naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de beste reistijd Bhutan.

De beste reistijd Bhutan is in de maanden maart, april, oktober en november. Ook in de maanden mei en september en in de winter kun je prima door Bhutan reizen, al kan het in de winter wel behoorlijk koud zijn.

Bhutan Klimaat

beste reistijd Bhutan

Bhutan ligt geheel in het Himalaya gebergte. Door de verschillen in hoogte zijn er grote contrasten in neerslag en temperatuur en heeft het land een mix van diverse klimaatsoorten. Bhutan kent een duidelijk droog seizoen dat loopt van oktober tot en met april. Mei en september zijn overgangsmaanden tussen het droge en natte seizoen. De moesson is tijdens de zomermaanden. In deze periode valt vrijwel de totale jaarlijkse neerslagsom en ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 graden. In de wintermaanden valt er weinig neerslag en kan het afkoelen tot 4 tot 10 graden, al zijn de temperaturen wel sterk afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. De hoogste bergtoppen, die je vooral in het noordelijke deel van Bhutan vindt, zijn vanaf een hoogte van ongeveer 6000 meter voorzien van eeuwige sneeuw en gletsjers.

De beste reistijd Bhutan is in de maanden maart, april en oktober, november. Het is dan de droge tijd en de temperaturen zijn aangenaam. Mei en september zijn overgangsmaanden tussen de droge en regentijd, in deze maanden kun je ook prima door Bhutan reizen. In de winter is een bezoek aan Bhutan eveneens goed mogelijk. Houd er wel rekening mee dat het dan koud kan zijn.

De beste reistijd Bhutan voor een trektocht
De beste reistijd Bhutan voor trekkingstochten door de Himalaya te maken is in het najaar, met name september en oktober. De weersomstandigheden, met name temperatuur en neerslag, zijn dan het meest gunstig.

Drukte

beste reistijd Bhutan drukte

Het hoogseizoen in Bhutan is tijdens de maanden maart t/m mei en september t/m november. Buiten deze maanden is het een stuk rustiger. In de wintermaanden kun je prima een Bhutan rondreis maken, al kan het dan wel behoorlijk koud zijn.

Speciale Evenementen

beste reistijd Bhutan evenementen

2 - 6 april 2023: Paro Tshechu Festival
Een van de bekendste festivals in Bhutan. Op de binnenplaats van het Paro klooster worden indrukwekkende maskerdansen uitgevoerd. De toegestroomde lokale bevolking is voor de gelegenheid op haar mooist gekleed.

24 - 26 september: Thimphu Tshechu
Ook tijdens het Thimphu Tshechu vinden indrukwekkende maskerdansen plaats op de binnenplaats van het klooster. Dit festival speelt een belangrijke rol in de levens van de Bhutaanse bevolking, omdat dit festival een kans biedt om jezelf te ‘reinigen’ van slecht karma en stil te staan waar het in het leven om draait.

Plan jouw reis naar Bhutan

Ben je op zoek naar een bijzondere Bhutan rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert van Bhutan. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Bhutan met kinderen

Wil je graag naar Bhutan reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Vraag reisexpert Jan naar de mogelijkheden.

Reiservaringen Bhutan

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Bhutan op TrustpilotRondreis of Reviews.