Vakantie Costa Rica man in jungle

De economische waarde van natuur

Een belangrijke reden dat de biodiversiteit wereldwijd achteruit gaat is dat ‘natuur’ vaak nauwelijks economische waarde heeft. In veel gevallen is het op korte termijn economisch aantrekkelijker om bijvoorbeeld een bos te kappen, het hout te verkopen en op de vrijgekomen grond landbouw te gaan bedrijven. De reden dat in sommige landen, zoals Costa Rica, nog zoveel biodiversiteit over is, is omdat de natuur daar wèl een hoge economische waarde heeft gekregen, namelijk via toeristische inkomsten. Toerisme kan natuur vernietigen, maar haar ook vooruithelpen. Entreegelden geven natuurgebieden economische waarde. Bovendien genereert toerisme inkomen en stimuleert het de lokale bevolking om de natuur te beschermen.

Biodiversiteit centraal

Wij bieden een aantal reizen waarbij biodiversiteit centraal staat. Een dergelijke reis is niet hetzelfde als ecotoerisme. De term ecotoerisme wordt vaak gebruikt om reizen in de natuur aan te duiden. Deze reizen zijn niet per definitie duurzaam. Reizen waarbij biodiversiteit centraal staat dragen daadwerkelijk bij aan het behoud of verdere versterking van de natuur. Bijvoorbeeld door gericht natuurgebieden in de reis op te nemen die de inkomsten van toerisme nodig hebben om te kunnen blijven bestaan. Er wordt gebruik gemaakt van duurzaam vervoer, duurzame accommodaties en excursies die de natuur niet schaden. Lees meer over biodiversiteit op de website van WNF.

Respect voor dieren

Alle reisexperts van Better Places zijn overtuigd van het standpunt dat er respect voor dieren moet zijn en dat dieren niet gebruikt moeten worden voor activiteiten. De olifanten ritjes en het knuffelen met tijgers lijken op vele wensenlijstjes te staan, maar wij bieden dit niet aan. In ons beleid voor dierenwelzijn lees je precies wat we wel en niet aanbieden als het gaat om activiteiten met dieren op reis. In dit blog delen we tips waarmee je zelf diervriendelijk op reis kan gaan.

Zuid-Afrika Safari

Rechtstreeks in contact met duurzame reisprofessionals

Better Places  brengt je rechtstreeks in contact met reisprofessionals over de hele wereld. Zij kennen hun land door en door en hebben ruime ervaring in het organiseren van maatwerk reizen. Wij selecteren onze partners op kwaliteit en respect voor de natuur en de bevolking. Uit ervaring blijkt dat juist touroperators die op een duurzame manier werken reiservaringen bieden die je niet snel zult vergeten. Better Places is gespecialiseerd in individuele reizen op maat. Dit kan variëren van een hotel en transfer bij aankomst, tot een volledig georganiseerd programma, al dan niet met een lokale gids.