Ben jij net zo’n dierenliefhebber als wij? Dan hebben we goed nieuws! Bij Better Places bieden wij alleen diervriendelijke activiteiten en excursies. Ook jij als reiziger kan je inzetten voor een diervriendelijke vakantie. Hoe? Het is eigenlijk heel simpel. Stel jezelf de vraag: zou je dit in het wild ook doen? Is het antwoord ‘nee’? Dan kun je beter op zoek gaan naar een andere activiteit of organisatie. Wij vertellen je hoe je diervriendelijk op reis gaat.
Zo ga je diervriendelijk op reis
Bewonder wilde dieren in het wild | |
Bezoek een verantwoorde dierenopvang | |
Wel of niet voeren? | |
Rijden op gedomesticeerde dieren | |
Eet en koop diervriendelijk | |
Maak melding van dierenmishandeling |
Diervriendelijk op reis: Zou je dat ook in het wild doen?
Een selfie maken met een tijger in het wild klinkt stoer. Maar of het een goed idee is? Zou je haaien voeren zodat je ze van dichtbij kunt bewonderen? Of een olifant helpen bij het wassen? Als je het zo leest lijkt het logisch: dat doe je natuurlijk niet! Wilde dieren zijn onvoorspelbaar en gevaarlijk. Je denkt wel twee keer na voor je een leeuwenwelpje oppakt voor de foto. Toch worden deze activiteiten over de hele wereld aangeboden. Het lijkt onschuldig, maar er gaat een hoop dierenleed schuil achter deze activiteiten. Help jij ons een einde te maken aan dierenleed op reis?
beleid voor dierenwelzijn. Dat betekent dat we geen activiteiten organiseren waarbij directe interactie mogelijk is met wilde dieren.
Bij het samenstellen van onze reizen houden de lokale reisexperts rekening met onsBezoek wilde dieren in het wild
Wilde dieren horen in het wild. En dat is meteen de mooiste en meest avontuurlijke plek om ze te bewonderen. Ga op safari in een natuurpark en bekijk de dieren van een veilige afstand in hun natuurlijke habitat. Neem vooral je camera mee, want je gaat gegarandeerd naar huis met indrukwekkende foto’s van stoeiende leeuwen, olifanten die zichzelf besproeien met modder en gapende nijlpaarden. Door de opbrengst van jouw entreekaartje wordt het natuurgebied onderhouden en beschermd, zodat de dieren hier veilig kunnen leven.
mee moet nemen op safari voor de ultieme ervaring.
Ga je diervriendelijk op reis en wilde dieren in het wild bekijken? Wij vertellen je wat je echtGa walvissen en dolfijnen spotten
Dolfijnen hebben iets magisch. Is het de vriendelijke uitdrukking of hun intelligentie? Mensen worden al decennia lang aangetrokken door de bijzondere zeezoogdieren. Net als walvissen, de grootste zoogdieren op aarde. Walvissen en dolfijnen zijn wilde dieren die veel ruimte en vrijheid nodig hebben. Daarom bekijk je deze en andere zeedieren het best op de plek waar ze het liefste zijn: de open zee. Dat doe je met een bootexcursie waarbij je de dieren gaat spotten. Een verantwoorde organisatie houdt voldoende afstand van de dieren, jaagt ze niet op en gebruikt geen voer om ze te lokken. Dolfijnenshows en waterparken waar zeedieren kunstjes vertonen bieden wij nooit aan in onze reizen en kun je beter vermijden.
Bezoek een verantwoorde dierenopvang
Helaas is het voor sommige dieren tijdelijk of helemaal niet meer mogelijk om in het wild te leven. Dan biedt een opvang, of zogenaamde ‘sanctuary’, uitkomst. In een verantwoorde opvang staat het welzijn van de dieren centraal en komen toeristen op de tweede plek. De dieren kunnen zich vrij bewegen en krijgen de ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen. Direct contact, zoals voeren, wassen en knuffelen met toeristen, is verboden. Bovendien doet een verantwoorde opvang niet aan het fokken of verhandelen van wilde dieren.
Voeren of niet?
Het is verleidelijk om wilde dieren te lokken met voedsel. Zeker voor reizigers die geen halve meter lange lenzen mee op reis nemen en de dieren toch van dichtbij willen vastleggen. Bovendien garanderen veel bedrijven dat je bepaalde wilddieren gaat zien, terwijl de dieren misschien wel een heel andere agenda hebben. Om die garantie waar te maken, laten ze voer achter. Dan weten ze zeker dat haaien, krokodillen, luipaarden of andere prooidieren zich laten zien. Goed idee? Niet echt. De dieren raken afhankelijk van het voer en verliezen hun jagersinstinct. Bovendien associëren ze mensen voortaan met voedsel, wat gevaarlijke situaties oplevert voor surfers, duikers en bewoners rondom wildparken.
diervriendelijke parken in dit document.
Wil je diervriendelijk op reis, maar vind je het moeilijk om te beoordelen of een olifanten sanctuary het beste met de dieren voor heeft? World Animal Protection deed onderzoek en verzamelde alleEzel-, kameel- en paardrijden
De mooiste manier om de woestijn van Marokko te ontdekken is op de rug van een kameel en in Iran is paardrijden in de groene valleien bij Shiraz een onvergetelijke ervaring. Kan dat dan wel? We maken onderscheid tussen het rijden op getemde wilde dieren, zoals olifanten, en gedomesticeerde dieren, zoals paarden, kamelen en ezels. Gedomesticeerde dieren zijn dieren die al eeuwenlang door mensen worden gehouden en niet hoeven te worden gemarteld om tam te zijn. Ga je ezel-, paard- of kameelrijden? Let er dan op dat de dieren goed verzorgd worden, niet mager zijn, genoeg rust krijgen en er over het algemeen gezond uitzien.
Eet diervriendelijk op reis
Één van de leukste dingen op reis is het proeven van onbekende en exotische gerechten. Toch zijn er maar weinig reizigers die gebakken hond willen proeven als ze op reis zijn in Azië. Maar waarom dan wel haaienvinnensoep, civetkoffie, tijgerwijn en kikkerbillen? Dat klinkt spannend, maar echt diervriendelijk is het niet. In de lokale keukens kun je genoeg bijzonders ontdekken. Ook zonder bedreigde of mishandelde dieren op het menu. Wil je echt zeker weten dat er geen leed voor jouw maaltijd nodig is? Dan kun je beter veganistisch of vegetarisch eten tijdens je vakantie. Dat is bovendien ook nog eens een stuk beter voor het klimaat.
Koop diervriendelijke souvenirs
Je portemonnee is het krachtigste middel om diervriendelijk toerisme te steunen. Als we stoppen met het kopen van souvenirs die gemaakt zijn van wilde dieren, dan worden ze vanzelf niet meer aangeboden. Een tas die met hand gemaakt is door een jonge vrouw uit een traditioneel dorp is toch veel specialer dan een tas van de huid van een krokodil? Door het kopen van lokaal handwerk steun je ook nog eens de lokale gemeenschap.
Maak melding van dierenmishandeling
We doen allemaal ons best om diervriendelijk op reis te gaan. Gaat het toch een keertje fout en ben je getuige van dierenmishandeling of andere misstanden met wilde dieren? Maak er dan meteen een melding van bij onze lokale reisexpert, je gids ter plaatse, de aanbieder van de excursie of de organisatie waarbij je de activiteit geboekt hebt. Dan kunnen we ervoor zorgen dat de omstandigheden verbeteren of halen we de excursie uit ons aanbod. Zo maken we samen een einde aan dierenleed op reis.
Meer inspiratie?
Wil je meer weten over diervriendelijk reizen? Reisjournalist Daisy reist de hele wereld rond en doet dat zo diervriendelijk mogelijk. Op haar blog lees je over haar ervaringen en geeft ze tips.