Als je je reis aan het voorbereiden bent, lijken het zulke leuke dingen: rijden op een olifant in Thailand, kleine leeuwtjes knuffelen in Zuid-Afrika of vrijwilligerswerk doen in een weeshuis in Cambodja. Maar veel van dit soort activiteiten kunnen schade toebrengen aan mensen of dieren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit zijn acht activiteit die je beter niet kunt ondernemen, inclusief verantwoorde alternatieven voor je bucketlist reizen.
1. Rijden op een olifant
Rijden op een olifant in Azië lijkt geweldig. Maar op veel plekken worden deze gevoelige dieren slecht behandeld. Jonge olifanten worden weggehaald bij hun moeder en vervolgens worden ze mishandeld om hun geest te breken. Vervolgens moeten ze hun eten ‘verdienen’ door de hele dag met stellages vol toeristen rond te lopen of shows te geven. Kijk dan ook goed of een activiteit met olifanten wel verantwoord is. In Thailand en Laos zijn er bijvoorbeeld verschillende opvangkampen voor olifanten, waar ze liefdevol verzorgd worden. Als reiziger kun je helpen bij de verzorging, je kunt de olifanten van trossen bananen voorzien en hen wassen in de rivier.
2. Zwemmen met dolfijnen
Zwemmen met dolfijnen is geweldig. Maar dan wel met wilde dolfijnen, die niet getraind of gevoerd worden. In Kaikoura in Nieuw-Zeeland, is dat bijvoorbeeld mogelijk. Hier hangt het voor 100% van de dolfijnen af of je de kans krijgt om met ze te zwemmen. In tegenstelling tot operators die zwemmen met getrainde dolfijnen aanbieden, die uit het wild bij hun moeder zijn weggehaald.
3. Vrijwilligerswerk doen in een weeshuis
Het is zo goed bedoeld: je wordt vrijwilliger in een weeshuis. Dat regel je meestal via een organisatie, die daar vervolgens geld voor vraagt. Het blijkt echter dat je je keuze zorgvuldig moet maken. Uit onderzoek is gebleken dat veel weeshuizen in bijvoorbeeld Cambodja een scam zijn: de kinderen zijn geen wees, maar zijn door hun ouders aan een weeshuis gegeven in de hoop dat ze daar een beter leven krijgen. Het geld dat vrijwilligers betalen verdwijnt vervolgens in de zakken van de eigenaren. Bovendien kunnen vrijwilligers die steeds maar kort blijven, hechtingsproblemen veroorzaken bij kwetsbare kinderen. Onderzoek dus goed of jouw geld goed besteed wordt. Achterhaal of het weeshuis zelf legitiem is en probeer er voor langere tijd te blijven. Kijk ook of je een duurzame bijdrage kunt leveren, door het vaste personeel bijvoorbeeld Engels te leren. Of zorg dat het werk aansluit bij jouw vaardigheden, zodat je echt iets goeds kunt doen. In dit artikel lees je meer over het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland.
Met haar middelbare schooldiploma op zak en een hoofd vol ambities besluit Daisy op negentienjarige leeftijd Engelse les te gaan geven in India. Lees haar openhartige verhaal over vrijwilligerswerk in India.
4. Tijgers aaien in de Tiger Temple in Thailand
In de Thaise plaats Kanchanaburi staat de Tiger Temple. Hier kun je tijgers aaien en met hen op de foto gaan. Hoewel dat indrukwekkende plaatjes oplevert, is deze activiteit schadelijk voor tijgers. Jonge tijgers worden al na twee weken bij hun moeder weggehaald (normaal blijven ze twee jaar bij elkaar), het verhaal gaat dat pasgeboren tijgers illegaal worden verkocht aan buurlanden en de tijgers liggen de hele dag vastgeketend in de brandende zon. Bovendien zijn ze vaak in slechte conditie en hebben ze overgewicht door het ongezonde eten dat ze krijgen. Wil je tijgers zien, probeer ze dan in het wild te spotten. In India zijn er verschillende nationale parken waar je wilde tijgers kunt zien, op een verantwoorde manier.
5. Het bezoeken van knuffelfarms
In Afrika en Azië kom je ze regelmatig tegen: zogenaamde knuffelfarms. Hier kun je cheetahs, tijgers of leeuwen met de fles voeren, ze knuffelen en met ze wandelen. De dieren zijn echter vaak geen lang leven beschoren. Er zijn in Zuid-Afrika zo’n 160 fokprojecten voor leeuwen, wat in totaal zo’n 1440 welpen oplevert. Zodra de dieren groter worden, is er geen ruimte meer op de knuffelfarms. In het wild kunnen ze zich ook niet meer redden. Daarom worden ze vaak gedood. Het bezoeken van een knuffelfarm houdt dit in stand. Het is dan ook een beter idee om deze dieren in het wild te spotten, tijdens een kleinschalige safari. Lees hier meer over het bezoek aan knuffelfarms.
6. Op de foto met een slang of ander wild dier
In het buitenland krijg je regelmatig de kans om met een dier op de foto te gaan. Denk aan slangen die om je schouders worden gelegd of aan een foto met een aangekleed aapje. Deze dieren worden helaas vaak op jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder. Hun moeder wordt daarbij gedood en het jong wordt uit zijn natuurlijke omgeving weggerukt. Vaak worden ze bovendien gedrogeerd en streng afgericht, om te voorkomen dat ze een gevaar vormen voor toeristen. Zeg daarom ‘nee’ tegen al deze foto-activiteiten.
Bij Better Places bieden wij alleen diervriendelijke activiteiten en excursies. Wij vertellen je hoe je diervriendelijk op reis gaat.
7. Het bezoeken van de stammen van Ethiopië
Het bezoeken van de stammen van de Omo Valley is één van de highlights van een reis door Ethiopië. Hier zijn de mensen traditioneel gekleed, hier kun je vrouwen met een schotel door hun lip ontmoeten en eeuwenoude dansen bekijken. Helaas is een bezoek aan de stammen meer ‘aapjes kijken’ dan een ontmoeting met een traditioneel volk. De rituelen worden alleen opgevoerd voor toeristen en je betaalt flink om mensen te mogen fotograferen. Zij dossen zich op hun beurt steeds extremer uit, om meer geld te kunnen verdienen. Van authenticiteit is geen sprake meer. Dat kan ook anders. In Thailand en Vietnam kun je bijvoorbeeld kleinschalige trekkings maken naar bergstammen die niet elke dag toeristen ontvangen en kun je bij gezinnen thuis logeren. Leuk om zo het echte leven te leren kennen!
8. Quadbiken in de woestijn of door de jungle
Quadbiken is een gave activiteit en in een woestijn of jungle kun je prima rondscheuren. Helaas hebben quads een negatieve invloed op hun omgeving. Het harde geluid van de motoren schrikt dieren af en de grote wielen richten schade aan aan planten en de natuurlijke leefomgeving van dieren. Bovendien kan rijden op een quad gevaarlijk zijn: als je een ongeluk krijgt is medische hulp ver weg. Ga daarom alleen in zee met een legitieme operator en kies voor quadtochten die over een daarvoor bestemd traject rijden.
Reizen met positieve impact
Better Places is een sociale onderneming. Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken als het op een verantwoorde manier gebeurt. Daarom organiseren wij reizen met een positieve impact. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier meer.