Hotel Siem Reap: Volledig ontspannen

Bij binnenkomst in het Jaya House River Park Hotel zie je het meteen: deze plek straalt niets anders dan rust uit. Het receptiepersoneel verwelkomt je, biedt een ijskoud welkomstdrankje aan en begeleidt je naar je luxe kamer. In het tropische zwembad zoek je verkoeling van het hete Cambodja. De dames van de massagesalon kneden al je knopen weg en het keukenpersoneel verwent al je smaakpapillen. Als de zon langzaam wegzakt achter het bruisende stadsgezicht van Siem Reap, zit jij met een ijskoud drankje op het dakterras. Dit is puur genieten.

Lokale jongeren krijgen een kans

Dat de eerste vrouwelijke tuktuk-chauffeur van Cambodja juist hier werkt is geen toeval. Het zit in het DNA van dit hotel in Siem Reap om kwetsbare groepen een kans te geven. Het personeel bestaat uit kansarme jongeren uit de omgeving. Op kosten van het hotel volgen ze Engelse lessen en krijgen ze cursussen om hun horecavaardigheden te ontwikkelen. Zo worden ze klaargestoomd voor een succesvolle carrière in de horeca.

Deze prachtige accommodatie is een perfect voorbeeld van hoe toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Ook de Rainbow Lodge in Cambodja is een prachtig voorbeeld.

Christian de Boer, people manager

Aan het roer van het bedrijf staat de Nederlandse Christian de Boer. Hij woont al jaren in Siem Reap en runt sinds 2016 het Jaya House River Park Hotel. Hij is niet zomaar een manager. Christian doet alles net even anders: “We geven het personeel meer dan een baan. Ze krijgen een kans om zich te ontwikkelen. Juist de jongeren die het minder getroffen hebben in het leven”, legt hij uit. “We zetten ze in op de plekken waar ze het beste tot hun recht komen. De vrolijke Krem, die bij de koffie-automaat staat, voelde zich totaal niet op z’n gemak bij de receptie. Maar hij heeft ontzettend veel plezier achter de bar. Daarom is hij nu onze beste barista.”

800 bomen voor Siem Reap

Christian plant niet alleen zaadjes die zorgen voor een gouden toekomst van ‘zijn’ jongens en meiden. Als manager gelooft hij dat hij een positieve rol kan spelen bij de oplossing van het milieuprobleem. In ieder geval binnen zijn eigen bedrijf en in de hotellerie. Zo heeft het personeel van het Jaya House River Park Hotel onder zijn leiding al meer dan 800 bomen geplant langs de ontboste oevers van de rivier die voor het hotel langs stroomt. “We zijn er nog lang niet. Het doel is 10.000 bomen!”, geeft hij glimlachend toe. Ook op deze manier draagt het hotel in Siem Reap een steentje bij.

Een excursie waarbij je de lokale bevolking leert kennen, geeft je een goede indruk van het leven in Cambodja. Daisy en Patrick liepen een dag mee met een echte monnik. Lees hier hun ervaring.

Hotel Siem Reap: Refill not Landfill

Daarnaast is Christian één van de oprichters van het grensoverschrijdende Refill Not Landfill. Daarmee wil hij een einde maken aan het onnodig gebruik van plastic waterflesjes. “Het principe is simpel: zorg dat je een hervulbare fles bij je hebt, dan zorgen wij ervoor dat je die in zoveel mogelijk hotels kunt vullen met drinkwater.” Bij Jaya House River Park Hotel krijgt elke gast een speciale Refill Not Landfill-fles cadeau. “Plastic flessen zijn hier verboden. Steeds meer hotels volgen ons voorbeeld.” Inmiddels is Refill Not Landfill actief in verschillende Aziatische landen, zoals Thailand, Vietnam, Laos, Indonesië en Sri Lanka.

Hotel Siem Reap: Gemaakt in Cambodja

Als kers op de taart is Christian de initiatiefnemer van de Made in Cambodia Market. Dat is een markt in het centrum van de stad waar traditionele Cambodjaanse souvenirs worden verkocht. Hier kom je geen’ Made in China’ labels tegen. Alles wordt gemaakt door lokale handwerkers. Zo profiteren zij ook van het toerisme in hun stad.

Het bruisende hart van de stad bevindt zich op loopafstand van het hotel, dus ga gerust nog even wat drinken. Met de mobiele telefoon die alle gasten van het hotel krijgen bel je één van de chauffeurs. Zij komen je meteen in de Jaya House-tuktuk ophalen. Voordat je het weet leg je je hoofd te rusten op het zijdezachte kussen van je kingsize bed. Slaap zacht.

Meer inspiratie voor kleinschalige accommodaties?

Plan jouw reis naar Cambodja

Ben je op zoek naar een bijzondere Cambodja rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jurry, de reisexpert in Cambodja. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jurry.

Duurzaam reizen Cambodja

Geïnspireerd door de duurzame lodge in Cambodja en wil je weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de bezienswaardigheden. Wil je meer weten hoe je duurzaam op reis kunt? Bekijk onze checklist duurzaam reizen!

Beste reistijd Cambodja

Een rondreis door Cambodja kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Cambodja.