Top 5 reistips Oost Cuba van Julio

  • Begraafplaats Santa Ifigenia
  • Bedevaartsoort El Cobre
  • Bezoek een cacao plantage
  • Dans met de locals in een Casa de la Trova
  • Proef de keuken van Baracoa

Begraafplaats Santa Ifigenia

Misschien klinkt het een beetje gek om een begraafplaats als reistip neer te zetten, maar het is een niet te missen plek. De begraafplaats Cementerio de Santa Ifigenia in Santiago de Cuba is een van de belangrijkste begraafplaatsen van Cuba; hoewel de Colón begraafplaats in Havana vaak als de meest belangrijke wordt gezien, liggen hier níet de mensen die het meest voor Cuba hebben betekend. José Martí, Carlos Manuel de Céspedes, Emilio Bacardí, Frank País, Compay Segundo (Buena Vista Social Club) en Fidel Castro zijn slechts enkele van de beroemde namen die op deze begraafplaats in Oost Cuba liggen. Terwijl je rondloopt, is het net alsof je je in een openluchtmuseum bevindt; de graven zijn vaak prachtig versierd. Zorg vooral dat je de wisseling van de wacht bij het graf van Martí niet mist.

Bedevaartsoord El Cobre

Tussen de kopermijnen en bossen, op zo’n 20 kilometer buiten Santiago de Cuba, vind je de basiliek van El Cobre. Deze kerk staat bekend als bedevaartsplaats, omdat het beeld van de Maagd der Barmhartigheid hier staat. Dit beeld wordt gezien als de belangrijkste beschermheilige van het land. In de 18e eeuw werd het beeld op zee gevonden door een aantal slavenarbeiders, die geloofden dat zij bevrijd werden van de slavernij door het aanbidden van het beeld. In de kerk vind je diverse schilderijen die dit verhaal vertellen, alsook diverse offers die mensen gebracht hebben. In september komen honderden bedevaarders naar El Cobre voor een processie.

In Oost Cuba vind je Baracoa en het nabijgelegen Maguana, dat wij hebben opgenomen in de mooiste stranden van Cuba.

Bezoek een cacao plantage

Baracoa staat bekend om haar cacao. Vanuit de stad kun je een excursie maken naar een cacao plantage. Je ziet de cacao in een originele staat; planten met een langwerpige vrucht waar in het midden de cacaobonen verborgen zitten. In het huis maak je kennis met rauwe cacao en zie je hoe dit op verschillende manieren tot chocolade of andere cacaoproducten verwerkt wordt. Uiteraard kun je ook wat van de cacao proeven, of meenemen als souvenir.

Dansen met locals in een Casa de la Trova

In Cuba vind je eigenlijk in elke grote stad zogenaamde muziekhuizen. Er is een live bandje in de bar aanwezig en de mensen dansen er in allerlei verschillende stijlen op los. De Casa de la Trova van Santiago de Cuba is een van de bekendste muziekhuizen, maar is daardoor ook heel erg geliefd bij de toeristen. Onze favoriet is daarom de Casa de la Trova van Baracoa. Bij binnenkomst merk je dat dit vooral een plek voor de lokale bevolking is om te genieten. Ze zijn blij je te zien en zullen zich niet inhouden je ten dans te vragen. Tussendoor is er ook nog wat plek voor comedy terwijl je je tegoed doet aan een van de lekkere cocktails. Blijf vooral even hangen; ze worden naarmate de avond vordert weleens goedkoper.

De keuken van Baracoa

Cuba staat over het algemeen niet echt bekend om haar goede eten. Rijst met bonen is een veel gegeten gerecht, en een salade bestaat veelal uit komkommers en tomaten met wat droge sla of rauwkost. Het eten in Baracoa is anders dan in de rest van Cuba. Je zult merken dat de keuken van dit stadje in Oost Cuba een Caribische invloed heeft. Er wordt veel meer met kruiden gekookt, en er wordt tevens gebruik gemaakt van kokosmelk om gerechten smaak te geven. Aanraders zijn de vis of garnalen in kokossaus en cucurucho, een mierzoet toetje van kokosnoot, vruchten en suiker verpakt in palmblad.

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.

Cuba met kinderen

Wil je graag naar Cuba reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Cuba met kinderen.

Beste reistijd Cuba

De beste reistijd Cuba wordt uiteraard met name bepaald door het weer op Cuba. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees meer over de beste reistijd Cuba.

Meer reistips Cuba 

In deze blog Reistips lees je nog meer reistips voor Oost Cuba.