Top 10 beste Cuba reistips volgens Julio

  • Verdwaal in Havana
  • Slaap in een casa particular
  • Wandel of galoppeer door de tabaksvelden
  • Dans de salsa in Trinidad
  • Off the beaten track in Baracoa
  • Relax op hagelwitte stranden
  • Duiken en snorkelen bij Playa Larga
  • Ontdek de wildernis van Ciénaga de Zapata
  • Voel de revolutionaire sfeer van Santa Clara
  • Go eco in Las Terrazas

Verdwaal in Havana

Havana is een grote stap terug in de tijd: je waant je even in de jaren vijftig. Havana heeft iets magisch. De pleintjes met levendige muziek, kinderen die honkballen op straat, de Amerikaanse oldtimers die door de straten rijden. In Havana is veel te zien en te doen, maar het mooiste is simpelweg het verdwalen. Ga wandelen door de kleurrijke straten met koloniale gebouwen. Geniet van het leven dat zich op straat afspeelt. En ga af en toe met een mojito op een terrasje zitten om op je gemak je ogen uit te kijken.

Slaap in een casa particular

Een mooie manier om kennis te maken met de Cubanen en hun dagelijkse leven, is slapen in een casa particular. Lokale families stellen een deel van hun huis open voor reizigers, een goed alternatief voor de Cubaanse staatshotels. Je hebt je eigen comfortabele slaapkamer en badkamer, maar je maakt wel even deel uit van het familieleven. En nog een voordeel: nergens eet je zo lekker als bij je casa particular.

Wandel of galoppeer door de tabaksvelden

Een bezoek aan Viñales ontbreekt op geen enkele Cuba reis. En terecht, want Viñales is magisch. Dit dorpje ligt tussen de prachtige tabaksvelden van Cuba, omringd door grillig karstgebergte. Hier kun je prachtige wandeltochten maken, grotten ontdekken en zien hoe tabak geproduceerd wordt. Houd je van paardrijden, dan is Viñales de perfecte bestemming. Samen met lokale cowboys kun je mooie tochten maken door de schitterende omgeving.

Een leuke activiteit waarbij je tevens de lokale bevolking een beetje beter leert kennen? Er zijn vele mogelijkheden voor excursies op Cuba.

Dans de salsa in Trinidad

Het UNESCO-dorpje Trinidad is één van de hoogtepunten van Cuba. Dit koloniale dorpje is prachtig gelegen tussen de bergen en staat bekend om haar talloze gekleurde straatjes met kinderkopjes. Een droom voor elke fotograaf. Ook ’s avonds is Trinidad een aanrader. Beklim de trappen van de Casa de la Música in het hart van het dorp en geniet van de live muziek. Rond een uur of tien stappen de locals de dansvloer op om een geweldige salsashow weg te geven. Ook toeristen wagen er vaak een dansje.

Off the beaten track in Baracao

Een bezoek aan het oosten mag niet ontbreken in dit rijtjeCuba reistips. In het oostelijke puntje van Cuba ligt Baracoa. Baracao is het oudste stadje van Cuba, dat wordt omringd door groene jungle en de mysterieuze vlakke berg El Yunque. Baracoa is lange tijd relatief afgesloten geweest van de rest van Cuba en dat heeft ervoor gezorgd dat zich hier een unieke cultuur heeft ontwikkeld. Dat merk je onder andere aan de keuken, want hier vind je gerechten en smaken die je nergens anders in Cuba tegenkomt.

Relax op witte stranden

Witte stranden met poederzacht strand. Een heldere turquoise zee. Palmbomen. Cuba heeft talloze prachtige stranden en het is een aanrader om je rondreis af te sluiten in zo’n Caribisch paradijs. In het noorden zijn bijvoorbeeld bijzonder mooie stranden te vinden, zoals Cayo Santa Maria, Cayo Coco en Cayo Guillermo.

Heerlijk ontspannen tijdens of na je Cuba reis doe je op de mooiste stranden van Cuba.

Duiken en snorkelen in Playa Larga

Niet alleen het eiland zelf, ook de onderwaterwereld van Cuba heeft veel te bieden. Kleurrijke vissen en mooi koraal vragen erom ontdekt te worden. In Playa Larga is daarvoor niet eens een boottrip nodig. Je stapt vanaf de kust zo de zee in en snorkelt direct boven het koraal. Wil je liever duiken, dan is Playa Larga ook een aanrader, net als Maria de la Gorda in het westen van het land.

Ontdek de wildernis van Ciénaga de Zapata

Ciénaga de Zapata is het grootste moeras in de Caribbean en het meest diverse ecosysteem van Cuba. Hier groeien negenhonderd plantsoorten, er leven 190 vogelsoorten, 31 soorten reptielen en twaalf soorten zoogdieren. Vogels kijken is de meest populaire activiteit, met als hoogtepunt de 10.000 flamingo’s in Laguna de las Salinas, die van november tot en met april in dit gebied verblijven.

Voel de revolutionaire sfeer van Santa Clara

Reis je door Cuba, dan kun je niet om hem heen: Che Guevara. Che is overal, en zeker in Santa Clara. Hier vind je het enorme Monumento Ernesto Che Guevara, helemaal gewijd aan deze lokale held. Overal in Cuba zie je overigens muurschilderingen van Che en Fidel Castro en ook revolutionaire leuzen kom je regelmatig tegen.

Go eco in Las Terrazas

In het natuurreservaat Las Terrazas ligt het enige eco-hotel van Cuba, een mooie uitvalsbasis om de weelderige natuur te bekijken. Hier groeien varens, orchideeën, begonia’s en andere exotische bloemen en je kunt er dan ook prachtige wandelingen en zelfs fietstochten maken. Bovendien bezoek je hier oude koffieplantages en kun je een duik nemen in de natuurlijke baden van Baños de San Juan. Op zoek naar wat extra avontuur? Probeer dan Cuba’s enige Canopy Tour.

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.

Cuba met kinderen

Wil je graag naar Cuba reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Cuba met kinderen.

Beste reistijd Cuba

De beste reistijd Cuba wordt uiteraard met name bepaald door het weer op Cuba. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees meer over de beste reistijd Cuba.

Meer inspiratie

Op zoek naar nog meer leuke tips voor je rondreis Cuba? Roëll van We Are Travellers geeft je nog een top 10 Cuba reistips.