Julio, reisspecialist Cuba

Cuba is met geen enkel ander land te vergelijken. De oude Amerikaanse auto’s die door straten met koloniale gebouwen rijden. De Cubaanse muziek die je op elke straathoek hoort. De tabaksvelden van Viñales. De witte stranden. Julio groeide op in het mooie stadje Trinidad, waar zijn ouders als één van de eerste families een casa particular openden. “Een casa particular is een homestay bij mensen thuis”, vertelt Julio. “Families stellen hun huis open voor reizigers, die zo de kans krijgen om van dichtbij kennis te maken met het Cubaanse leven. Mijn ouders startten hun casa in 1994 en hun eerste klanten waren Nederlanders.”

Open en hartelijk

Op die manier maakte Julio kennis met de reisbranche en het sprak hem meteen aan. “Ik wil reizigers graag het echte Cuba laten zien”, zegt onze reisspecialist Cuba. “Cuba heeft zoveel te bieden. De mensen zijn open en hartelijk, de cultuur en geschiedenis zijn uniek. En dan de natuur nog. Bergen, witte stranden, valleien, watervallen, jungle, het is er allemaal. Ik stel graag een reis op maat samen voor mensen die Cuba willen beleven. Omdat ik er zelf vandaan kom, ken ik het land als geen ander. Ik weet hoe Cuba werkt en wat de onontdekte plekjes van het eiland zijn. Bij alle reizen die ik organiseer, slaap je in casa particulares. Je hebt je eigen kamer en een eigen badkamer, dus er is genoeg privacy en comfort. Maar je staat wel dichtbij de familie en zo leer je het land beter begrijpen. Een ander groot voordeel van een casa particular is het eten: nergens eet je zo goed als bij Cubanen thuis.”

Kijkje in het dagelijkse leven

Julio werkt alleen met lokale mensen. In elk gebied heeft hij een eigen netwerk van gidsen, die gespecialiseerd zijn in hun regio. “Zo haal je het meeste uit je reis”, vertelt de reisspecialist Cuba.  “Ook kun je zo makkelijker van de gebaande paden afgaan. In Trinidad hebben we bijvoorbeeld een eigen excursie ontwikkeld: de Fietstaxi Tour. Je rijdt met een lokale gids door de buitenwijken van Trinidad. Je ziet lokale winkeltjes, de tabaksfabriek, de school. Je maakt zo kennis met het gewone leven.” Eén van Julio’s favoriete plekken in Cuba is Baracoa, in het oostelijke puntje van het eiland. “Dit kleine stadje wordt omringd door de spectaculaire jungle van een nationaal park. Verder vind ik Playa Larga een aanrader. Hier kun je vanaf de kust prachtig duiken en snorkelen, je bent meteen bij het koraal. Maar waar je ook naartoe gaat in Cuba, het contact met de mensen vormt altijd het hoogtepunt van je reis.”

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.

Reizen naar Cuba met kinderen

Wil je op vakantie naar Cuba met kinderen? Dat kan! Cuba is uitermate geschikt voor reizen met kinderen. Julio, onze lokale reisspecialist, helpt je graag om een mooie familiereis naar Cuba samen te stellen.