Ontmoet de locals tijdens een excursie op Cuba

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal toffe excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je reis prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Stadswandeling in Havana

Wandel onder begeleiding van een lokale gids langs de mooiste en meest interessante plekken van Havana Vieja. De oude stad is een wonder van koloniale architectuur. In dit ‘Habana Vieja’ verveel je je geen moment! Je bezoekt verschillende pleintjes (o.a. Plaza de Armas, Plaza Vieja, Plaza de Catedral) en de bekende winkelstraat ‘Calle Obispo’. Daarnaast bezoek je de plek waar Ernest Hemmingway zijn mojito’s dronk genaamd ‘La Bodeguita del Medio’, de tempel ‘El Templete’ die de plek markeert waar de stad in 1519 werd gesticht, ‘El Capitolio’ dat een replica van het Capitool in Washington is, een authentieke apotheek uit 1914 en het gebouw van ‘Bacardi’ uit 1930. Naast de uitleg over de historische monumenten zal de gids ook meer vertellen over het dagelijkse leven van een ‘habanero’ in Havana.

Havana per oldtimer

Met een authentieke oldtimer rijd je langs de meest interessante plekken van Havana. Je ziet onderweg het Parque Central, de Paseo del Prado, de Avenida del Puerto, Fortalezas de Havana Vieja (met onder andere El Morro, La Cabaña, La Punta y La Fuerza), een rum museum, het treinstation, Plaza de la Revolucion en het park met het beeld van John Lennon. Tijdens de rit wordt er uiteraard meerdere malen gestopt voor het maken van foto’s.

Excursies Cuba: Havana per fiets

Fiets door Havana en leer een andere kant van de stad kennen. Tijdens de tour kun je Centro Habana en La Habana Vieja op een nieuwe manier ervaren. Uiteraard fiets je ook door de culturele buurt Vedado. Streetart, Chinatown, hipsterwinkels en een verborgen restaurant zijn slechts enkele voorbeelden van de dingen die je zult zien.

Wandelen door de tabaksvelden in Viñales

Maak onder begeleiding van een lokale sigarenboer een wandeling langs de tabaksvelden. In de maanden oktober tot maart wordt in de valleien van Viñales tabak verbouwd. De schuren met schuine palmdaken, ook wel ‘casas de tabaco’ genoemd, zijn gebouwd voor het drogen van de tabaksbladeren. De sigarenboer vertelt je alles over de sigarenindustrie en laat je ook zien hoe de sigaren gemaakt worden. Je zult ook meer leren over de lokale religie, gewoontes en gebruiken op het platteland. 

Tip: er is ook een variant waarbij je te paard door de vallei rijdt en de tabaksvelden verkent. Vraag Julio naar het toevoegen van deze excursie Cuba.

Een dag als boer in Viñales

Beleef een dag als Cubaanse boer. Je bezoekt een lokale boerderij waar ze tabak produceren, dieren houden en groenten & fruit verbouwen. Je krijgt een rondleiding van de lokale familie, waarin ze je de kneepjes van het vak leren, en gaat uiteraard ook zelf aan de slag. Je zult onder andere het land gaan bewerken en samen een lekkere lunch van de geoogste producten maken. Een echt kijkje in het lokale boerenleven!

Wil je zoveel mogelijk lokale excursies opnemen in je Cuba reis? Bekijk dan onze voorbeeldreis met maximale positieve impact.

Bicitour in Trinidad

Rij door de stad in een zogenaamde bici-taxi. Je komt hierbij ook in de levendige buitenwijken van Trinidad. Onderweg zie je onder andere scholen, tabaksfabrieken, sigarenfabrieken en keramiekwerkplaatsen. Je proeft verschillende soorten vruchten en een drankje van suikerriet. Deze alternatieve route door Trinidad is een mooie aanvulling op de bekende trekpleisters en geeft een completer beeld van het Cubaanse leven.

Paardrijden in Trinidad

Je maakt een rit te paard waarbij je over smalle paadjes en uitgestrekte vlaktes naar Valle de Los Ingenios rijdt. Je gids vertelt je alles over het leven in de vallei, waarbij je meer leert over de (vroegere) functie van de gebouwen waar je voorbij rijdt. Je zult hierbij ook onder andere de waterval Los Pilones bezoeken.

Historische tour in Trinidad

Met een lokale gids wandel je door Trinidad. Hij zal je alles vertellen over “zijn” stad. Je start bij de belangrijkste weg van de stad, waar Trinidad is ontstaan. Terwijl je loopt zie je de architectuur van de stad langzaam veranderen. Je komt tijdens deze excursie op Cuba niet alleen in het centrum, maar pakt ook een aantal meer afgelegen straten mee.

Avondexcursie local bars in Trinidad  

Ontdek de lokale bars en muziek in Trinidad! Tijdens deze excursie word je bij je accommodatie opgehaald en loop je met een gids door de binnenstad. Je ziet bijvoorbeeld een percussiegroep die Afro-Cubaanse muziek maakt. Vervolgens ga je langs bij La Canchanchara waar ook live-muziek gespeeld wordt, en drink je een typische cocktail uit Trinidad. De eerste cocktail is inbegrepen. Na 3 uur brengt je gids je weer terug, tenzij je langer wilt blijven natuurlijk! 

Fotografieworkshop

Je gaat (mogelijk in groepsverband) zo'n 1.5 uur op pad met een Engelssprekende lokale fotograaf en kunstenaar, afgestudeerd van de Kunstacademie. Je ontdekt de verborgen pareltjes van Trinidad, en je leert andere foto’s maken dan de standaard plaatjes die je vaak ziet van Trinidad of de locals. Tijdens deze workshop ga je zowel in het historische centrum als in de minder toeristische zones aan de slag. Vergeet je mobiele telefoon met camera of fototoestel niet mee te nemen!

Pottenbakken in Trinidad

Tijdens deze 1 uur durende privé workshop kun je je gedachten en je creativiteit de vrije loop laten gaan en heerlijk met je handen bezig zijn. Een bekende en traditionele keramiekkunstenaar uit Trinidad leert je (in het Engels) de basis en helpt je om je eigen kunstwerk te maken. Het niveau is beginner tot gevorderd.
 

Workshop cocktails maken 

When in Cuba, do as the Cubans do! Een van onze meest iconische excursies op Cuba is een cocktail workshop. In Trinidad leer je hoe je typisch Cubaanse cocktails kunt maken in een interactieve privé demonstratie. Een barman zal je in het Engels in ongeveer een uur de basis uitleggen, waarmee je de lekkerste Cubaanse cocktails kunt maken. Deze skills kun je natuurlijk weer mee naar huis nemen, waar je iedereen omver zal blazen met de allerlekkerste cocktails.

Behoefte aan wat ontspanning? Bekijk de Mooiste stranden van Cuba.

Wandelexcursie in Topes de Collantes 

Deze wandelexcursie vindt plaats in het natuurgebied La Sierra del Escambray, een ongerept tropisch bos met wel 100 verschillende soorten varens en 40 soorten orchideeën. De wandeling vandaag is in Topes de Collantes. Eerst wordt er een stop gemaakt bij een uitzichtpunt en daarna ga je samen met de gids een stevige wandeltocht aan van ongeveer 3 kilometer naar de 62 meter hoge waterval El Salto de Caburní. Met een beetje geluk kun je Cuba’s nationale vogel de Tocororo zien. Eenmaal bij de waterval kun je een frisse duik nemen.

Natuurexcursie in El Cubano

Als je weinig tijd hebt, maar toch de échte Cubaanse natuur wilt ervaren, dan is deze tocht zeer geschikt. Op minder dan 20 minuten van Trinidad ligt het natuurpark El Cubano, aan de voet van de Guamuhaya bergketen. Loop via een eco-trail naar de Javira waterval en leer over de highlights van de flora en fauna die het park heeft te bieden. Na de tour is er tijd om te relaxen en te zwemmen.

Kookworkshop in Sancti Spíritus

De meest lekkere van onze excursies op Cuba! In deze kookworkshop leer je het échte Cubaanse eten te bereiden. Beroemde gerechten als arroz congrí, cerdo asado (gegrild varkensvlees), frijoles negros en yuca con mojito zullen geen geheim meer voor je zijn. Natuurlijk ga je na bereiding je eigen gemaakte lunch of diner proeven. De workshop vindt plaats in een casa van een plaatselijke kunstenaar die van een toren van een oude zeepfabriek zijn huis en atelier heeft gemaakt. Je kunt dus ook nog een stukje plaatselijke kunst en creativiteit opsnuiven.

Stadswandeling in Sancti Spíritus

In deze stadswandeling leer je het historische hart van Sancti Spíritus kennen. Je gaat langs alle karakteristieke gebouwen van de stad en meer. Sancti Spíritus staat bekend om zijn Casa de la Guayabera. Dit is een traditionele stijl van kleden waarvan men denkt dat deze ontstaan is in Sancti Spíritus. Ook is de stad bekend om zijn graveerkunst; je zult dan ook langs een atelier gaan om deze te kunnen bewonderen. Uiteindelijk eindig je op de boulevard voor een wel verdiend kopje Cubaanse koffie bij een leuk barretje (met Wifi!).

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.

Cuba met kinderen

Wil je graag naar Cuba reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Cuba met kinderen.

Beste reistijd Cuba

De beste reistijd Cuba wordt uiteraard met name bepaald door het weer op Cuba. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees meer over de beste reistijd Cuba.

Reiservaringen Cuba

Bekijk reiservaringen van reizigers die met Better Places op reis gingen naar Cuba op Reisgraag of Rondreis.