Vakantie in Oost-Europa - Theth in Albanie

Waarom kiezen voor een vakantie in Oost-Europa

  • Rijke culturen
  • Pittoreske dorpen
  • Bergen en nationale parken
  • Gastvrijheid van de Balkan
  • Lekker eten en drinken
  • Betaalbaar

Een bont palet van culturele invloeden

300 jaar Turkse overheersing heeft een boeiende mix van westerse en oosterse cultuur nagelaten. In Albanië zie je op veel plekken minaretten boven de daken uitsteken. En in de oude binnenstad van Sarajevo vind je hammams en theehuizen. Maar er is veel meer. In Albanië en Kroatië vind je talloze Romeinse opgravingen en in Bulgarije hebben de Thraciërs prachtige grafheuvels vol met goud achtergelaten.

Prachtige steden en pittoreske dorpen

Grote en bekende hoofdsteden als Boekarest en Sofia zijn boeiende mengelingen van Classicistische architectuur en Sovjetpraal, maar ook oude steden als L’viv (Oekraïne), Kosice (Slowakije) en Debrecen (Hongarije) doen in grandeur niet onder voor Parijs of Wenen, maar dan zonder de hordes toeristen. Op het platteland vind je grootse kloosters en kerken en honderden kleine dorpen, waar je in kleinschalige guesthouses een kijkje kunt krijgen in het landelijke leven van Oost-Europa.

Vakantie Oost-Europa: Bergen en Nationale Parken

Wat voor veel bezoekers de grootste verrassing is bij een bezoek aan Oost-Europa, is de prachtige, onbedorven natuur. Zo kent het kleine Montenegro maar liefst vijf Nationale Parken, met een ongelooflijke variëteit aan landschappen, waaronder de grootste fjorden van Europa buiten Noorwegen. Kroatië, Bulgarije en Roemenië hebben verschillende bergketens, waar je weken kunt wandelen en in de ongerepte, hoge ‘Vervloekte Bergen’ in het noorden van Albanië zal elke wandelaar in vervoering raken. De Via Dinarica, een lange-afstand pad, voert door 5 landen dwars over de Balkan over fantastische bergtoppen. Daarnaast vind je kristalheldere meren, imposante watervallen en de mooie Adriatische kustlijn met fjorden, bergen en honderden eilanden voor de kust.

Balkan gastvrijheid

Het leuke van reizen door Oost-Europa is dat het aan de ene kant heel vertrouwd aandoet, maar aan de andere kant zo volstrekt anders is. Je vindt overal prima schone overnachtingsplekken en de binnensteden doen Europees aan met hun terrasjes en gerenoveerde stadsharten, maar de erfenis van de Sovjet-Unie is nog overal aanwezig. De cultuur van de Balkan met zijn muziek, kleurige folklore en gastvrije bevolking geeft het reizen hier ook echt een ander cachet.

Vakantie Oost-Europa: Eten en drinken

Toegegeven: de keukens in Oost-Europa zijn niet de meest verfijnde ter wereld, maar als je zulke goede ingrediënten hebt is dat ook niet nodig. Het gunstige landklimaat zorgt ervoor dat de oogsten van het land overvloedig zijn en veel maaltijden worden met groenten uit de tuin gemaakt. De Turkse erfenis zorgt voor een gezonde, gevarieerde keuken met eerlijke vlees- en groentegerechten. In Roemenië en Bulgarije bestaat daarnaast een eeuwenoude wijncultuur.

Vakantie Oost-Europa: Prijsniveau

En, ook niet onbelangrijk, in Oost-Europa is je gulden een daalder waard. Het lage prijsniveau in deze landen zorgt ervoor dat je voor onder een tientje een driegangenmenu met wijn op een terras onder de wijnranken kunt nuttigen. Een biertje kost omgerekend een euro en voor een overnachting in een eenvoudig, maar prima pensionnetje ben je vaak maar ongeveer 30-40 euro kwijt. Zo kun je voor hetzelfde geld een stuk langer wegblijven.

Vakantie in Oost-Europa: benieuwd naar onze reizen?

Ben je benieuwd geworden en wil je meer weten over onze rondreizen in Oost-Europa? Bekijk dan onze voorbeeld rondreizen door Albanië, Georgië, Roemenië, Montenegro, Kroatië en Slovenië. Er staan meer Europese landen op de planning, dus houd onze website in de gaten!

Reizen per trein

Wil je op vakantie naar Oost-Europa en wil je weten hoe je er met de trein naartoe kunt reizen? Op deze pagina vind je heel veel informatie en tips voor reizen per trein, niet alleen in Europa!