Vijf redenen waarom je Boekarest zeker moet bezoeken

  • Boeiende mix van bouwstijlen
  • Oude paleizen
  • De hippe wijk Lipscani
  • Verschillende mooie kerken en kloosters
  • Een stad vol groene parken

1. Boeiende mix van bouwstijlen

Houd je van mooie gebouwen en architectuur, dan kun je in Boekarest je hart ophalen. De stad is een mix van communistische gebouwen, gebouwen in Art Nouveau- of Art Deco-stijl, Byzantijnse bouwwerken en Jugendstil herenhuizen. Soms heb je het gevoel dat je in Parijs bent beland (de stad werd vroeger ‘Klein Parijs’ genoemd), soms loop je rond in het communistische verleden van Roemenië. Die mix maakt het stadsbeeld heel gevarieerd en erg interessant.

2. Bezienswaardigheden Boekarest: Paleizen

Tot de mooiste Boekarest bezienswaardigheden behoren zeker de paleizen van de stad. Misschien wel het bekendste bouwwerk van Boekarest is het Parlementspaleis, dat gebouwd werd door dictator Nicolae Ceaușescu. Hij wilde een paleis om bevriende staatshoofden te ontvangen. Hij heeft het gebouw nooit kunnen gebruiken, want hij stierf voordat het af was. Het Parlementspaleis is het grootste gebouw van Europa en één van de grootste gebouwen ter wereld. Een ander mooi paleis is het CEC Palace, gebouwd in 1900. Het is nu een bank en je kunt het alleen van buiten bewonderen. Tot slot is er het Cotroceni Palace, dat al heel wat functies gehad heeft. Het was onder andere een klooster en een verblijfplaats voor de koninklijke familie en tegenwoordig is het de residentie van de Roemeense president.

Tijdens je reis naar Roemenië is een bezoek aan Transsylvanië een echte aanrader. Bekijk hier wat er allemaal te zien is.

3. De hippe wijk Lipscani

Boekarest is volop in ontwikkeling en de stad heeft verschillende hippe wijken. De oude wijk Lipscani in het oude centrum van de stad is er daar één van. Eeuwenlang was Lipscani het levendige handelscentrum van Boekarest, maar dat veranderde toen de stad na de Tweede Wereldoorlog werd overgenomen door de communisten. De wijk raakte in verval en tot de jaren negentig bleef het een verwaarloosd stadsdeel. Dat is inmiddels veranderd en Lipscani is nu één van de leukste bezienswaardigheden van Boekarest. De wijk is voetgangersgebied en je vindt er volop leuke winkels, kunstgaleries en hippe cafés en restaurants. Een heerlijke wijk om lekker te slenteren, te eten en op je gemak de hippe kant van Boekarest te ontdekken.

4. Cultuur

Boekarest heeft verschillende mooie kerken en kloosters. De kleine Stavropoleos kerk bijvoorbeeld, die werd gebouwd door een Griekse monnik. De kerk heeft mooie bewerkte houten deuren een zonnige binnenplaats met een oude collectie van grafstenen. Ook interessant om te bezoeken is Curtea Veche, het oude koninklijke hof van Boekarest. Aan het hof staan ook de orthodoxe kerk Sfantul Anton én een beeld van Vlad Dracula, de inspiratiebron voor Bram Stokers’ Dracula. Ben je gek op musea, dan kun je je in Boekarest makkelijk dagen vermaken. In het National Museum of Romanian Art leer je alles over Roemeense kunst en het openlucht Village Museum geeft je een beeld van het vroegere leven op het Roemeense platteland.

5. Een stad vol groene parken

Boekarest heeft verschillende mooie parken waar je helemaal tot rust kunt komen. Zo is er het Cișmigiu Park, een klein park in het centrum van Boekarest met weides, meren en bruggetjes. Parcul Herastrau is het grootste park van Boekarest, waar je ook een leuke boottocht over het meer kunt maken. Allebei fijne plekken om even aan de drukte van de stad te ontsnappen en zeker een van de bezienswaardigheden in Boekarest.

Plan jouw reis naar Roemenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Roemenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Adina, de reisexpert in Roemenië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Adina.

Beste reistijd Roemenië

Je plant je reis naar Roemenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd voor Roemenië.

Meer inspiratie?

Wil je meer lezen over wat er te doen is in Roemenië? Hier vind je de mooiste bezienswaardigheden in Roemenië op een rij. Reisblogger Yvonne is ook in Roemenië geweest en schreef erover op haar website.