“Out of the box” denken

Jagan is een project begonnen om Nepalese kinderen te trainen in belangrijke vaardigheden die in het reguliere Nepalese onderwijs niet aan bod komen. Het onderwijs is in Nepal nog erg traditioneel. De te behandelen vakken worden door de leraar gedoceerd met weinig tot geen ruimte voor eigen inbreng. Hierdoor hebben kinderen geen kans om belangrijke eigenschappen te ontwikkelen, als zelfstandig denken, out of the box denken, beslissingen en verantwoording durven nemen, en in een team samenwerken. Ook wordt hen weinig respect voor de natuur bijgebracht. Jagan wil hier wat aan doen.

Outdoor workshop voor schoolkinderen

In samenwerking met een aantal scholen wil hij meerdaagse outdoor workshops geven. Tijdens deze workshops worden de kinderen getraind in allerlei aspecten die in de buitensport van belang zijn, zoals eerste hulp, berg beklimmen, leiderschap, beslissingen nemen, waste management, etc. Het voornaamste doel is om kinderen via deze activiteiten bovenstaande eigenschappen en respect voor de natuur bij te brengen. Dit zal hen in hun verdere leven van pas komen. Goede deelnemers kunnen na hun opleiding terecht bij het outdoor bedrijf van Jagan om zich verder in de outdoor business te ontwikkelen.

Meer informatie over Jagan’s project vind je op de site van Freedom Social Foundation Bezoek ook de Facebookpagina van de stichting.

Een monsterlijke race door de Himalaya

Om deze trainingen op te zetten is met name geld nodig voor de aanschaf van materialen, zoals kampeeruitrusting, first aid kids en kookgerei. Om geld te werven voor zijn project heeft Jagan deelgenomen aan de Great Himal Race, een monsterlijke race van maar liefst 1600 km door de Himalaya waarbij hij passen overstak tot maar liefst 5900 meter hoog. Hij heeft er 44 dagen over gedaan en de race uiteindelijk gewonnen! Van de 45 deelnemers die deelnamen, hebben er overigens maar 11 de finish gehaald!

In dit artikel kun je meer lezen over de monstertocht door de Himalaya die Jagan heeft ondernomen. Beijk ook deze video.

Freedom Social Foundation

De Freedom Social Foundation geeft gratis outdoortrainingen in de Himalaya aan studenten van middelbare scholen in afgelegen berggebieden. In deze gebieden is weinig werk en veel inwoners zoeken hun heil in het midden oosten, waar ze vaak onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Ze zijn zich echter veelal niet bewust van de mogelijkheden om in Nepal in het toerisme te werken. Door middel van crowdfunding wilde FSF € 18.000 bij elkaar brengen om de benodigde uitrusting aan te schaffen. Better Places heeft hieraan bijgedragen met een gift van € 1.000. Uiteindelijk heeft FSF € 3.400 aan donaties ontvangen.

Update oktober 2017

Jagan: “Ondanks dat we met onze stichting minder geld bij elkaar hebben weten te brengen dan gehoopt, zijn we erg gedreven om zo veel mogelijk studenten te trainen. We hebben inmiddels al 2 groepen getraind, in totaal 42 studenten. En we gaan gewoon door. Per jaar willen we 6 trainingen geven, waarbij we zo’n 120 studenten bereiken. Studenten in wie wij perspectief zien, geven we een professionele vervolgtraining in trekking, rafting, canyoning of bergbeklimmen, waarna ze aan het werk kunnen bij mijn bedrijf of bij een van mijn contacten.” Er is op dit moment een gebrek aan goed getrainde professionals, dus deze trainingen voorzien daadwerkelijk in een behoefte,” aldus Jagan. “We hebben met name geld nodig om de benodigde materialen aan te schaffen,” vertelt Jagan. Nu we minder geld hebben opgehaald, hebben we besloten om een gedeelte van de materialen te huren en sommige materialen konden we lenen. Maar we hebben daadwerkelijk meer geld nodig, en daarom zijn we een nieuwe crowdfundingsactie begonnen. Ook proberen we een bijdrage te krijgen van de lokale overheden waar we de trainingen geven. Tot slot overwegen we om de training ook tegen betaling aan te bieden aan beter gesitueerde kinderen, om zo de gratis trainingen te kunnen bekostigen.”

Plan jouw reis naar Nepal

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.