Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven onze lokale reisspecialisten je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken en plasticvrij te reizen in Nepal.

  • Neem een herbruikbare waterfles mee op reis
  • Steripen
  • Grayl Waterfilter
  • Lifestraw Go 2 Stages
  • Tips voor minder plastic tijdens je reis!

Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Op steeds meer plekken tijdens je rondreis Nepal zie je grote hervulbare watercontainers, waar je je herbruikbare waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialist Maaike stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. Vrijwel in al onze hotels kun je je waterfles dan ook bijvullen in de ontbijtzaal of bij de receptie. Soms moet je er wel even om vragen. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen.

Neem een hittebestendige (veld)fles mee

Ga je een trektocht maken in de Himalaya of ga je in de winter naar Nepal, neem dan een hittebestendige (veld)fles mee (bijvoorbeeld van het merk Sigg). Vul hem voor het slapen gaan met gekookt water, doe er een dikke sok omheen, en je hebt een heerlijke kruik! En de volgende dag heb je drinkwater. Ideaal!

Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s. Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren.

Linda was met een Steripen op pad. Linda: “Ik had de Steripen Adventurer bij me, en vond deze eveneens erg makkelijk in gebruik. Hij is handzaam en lekker licht, en na anderhalve minuut roeren heb je veilig drinkwater. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader mee te nemen.”

In deze blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Grayl waterfilter

Graag geven we je nog een veilige manier om je water te zuiveren: de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. Het werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Neem een Lifestraw Go mee op reis

Een andere manier om water te zuiveren is de Lifestraw Go. Een Lifestraw Go is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Je vult je fles gewoon met kraanwater en kunt het meteen drinken. Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. De veel kleinere virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit, met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood. De LifeStraw Go 2-stage waterfilter heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Lifestraw Go

Better Places medewerker Linda Bezemer reisde heel Nepal door met de Lifestraw Go en heeft goede ervaringen. Linda: “Ik heb de Lifestraw Go 2 stages tijdens mijn reis door Nepal vrijwel continue gebruikt. Het smaakte net zoals het water wat thuis uit de kraan komt, zonder bijsmaak. Ik ben geen enkele keer ziek geworden. Onderweg kwam ik een stel tegen wat in het zijvakje van hun rugzak allebei een Lifestraw Go had zitten en ik sprak hen aan om te weten wat hun ervaringen waren. Zij waren al 3 maanden op reis en hadden onder andere in Sri Lanka en Nepal rond gereisd. Zij gebruikten de Lifestraw Go overal en waren eveneens nog nergens ziek geworden. Echt ideaal!”

Tips voor minder plastic-gebruik

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder nog een aantal tips om plasticvrij te reizen in Tanzania:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • In je kamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw tips voor plasticvrij reizen in Nepal

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Nepal tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op [email protected] .