Trekking tips Nepal: tips voor een duurzame trektocht

  1. Neem een hervulbare waterfles mee
  2. Zorg dat je je water kunt zuiveren 
  3. Neem voldoende warme kleding mee
  4. Nepal Trekking tip 4: Huur een gids en/of drager
  5. Laat geen afval achter
  6. Eet het lokale eten of hetzelfde als je reispartners
  7. Neem biologisch afbreekbare zeep en shampoo mee
  8. Douche niet te vaak en kort
  9. Respecteer de lokale cultuur
  10. Betaal een eerlijke prijs en geef fooi

Tip 1: Neem een hervulbare waterfles mee

Op veel plekken tijdens je trek kun je plastic waterflessen kopen. Het probleem is echter dat deze flessen zeer waarschijnlijk in de natuur terecht komen. In de bergen is namelijk geen afvalverwerkingssysteem. Daarnaast worden er op sommige treks vanaf een bepaald punt tegenwoordig geen waterflessen meer verkocht, juist vanwege dit plastic afval probleem. Neem dus hervulbare flessen mee op je trek. Deze kun je in veel lodges tegen een vergoeding laten vullen met gekookt en/of gefilterd water. Neem eventueel ook een hittebestendige (veld)fles mee (bijvoorbeeld van Sigg). Vul hem voor het slapen gaan met gekookt water, doe er een dikke sok omheen, en je hebt een heerlijke kruik. En de volgende dag drinkwater: ideaal! Ook een camelbag is handig, dan kun je al lopende water drinken.  Aangezien het goed is om veel water te drinken tijdens je trek, raden we je aan om voor 2 liter aan flessen ed mee te nemen.

Tip 2 Zorg dat je je water kunt zuiveren

Op de populaire treks wordt in de meeste lodges gekookt en/of gefilterd water verkocht. Toch raden we je aan om te zorgen dat je ook zelf je water kunt zuiveren. Zo zit je nooit zonder veilig drinkwater. De Water to GoLifestraw Go en Steripen zijn goede methodes om je water te zuiveren. Of koop in Nepal waterzuiveringstabletten. 

Tip 3 Neem voldoende warme kleding mee

Het kan erg koud zijn in de bergen. ’s Avonds en ’s nachts kan het afkoelen tot (ver) onder het vriespunt. In de eetruimte van de lodges wordt aan het einde van de middag vaak de kachel aangestoken, maar niet altijd. De kamers zijn sowieso niet verwarmd. Zorg dat je niet afhankelijk bent van de kachel, neem daarom voldoende warme kleding mee. Laagjeskleding en thermo kleding zijn ideaal.

Tip 4 Huur een gids en/of drager

Huur een gids en/of drager tijdens je trek. Zo verzeker je jezelf van een fijne trek en verschaf je werkgelegenheid. Een  gids kan je alles vertellen over de trek, maar zeker zo belangrijk, weet wat je moet doen in onverwachte situaties en is getraind in First Aid. De meeste (dodelijke) ongevallen in de bergen gebeuren zonder gids. Een porter draagt je bagage, zodat jij alleen je dagrugzakje hoeft te dragen. Ben je alleen of met zijn tweeën, dan kun je ook voor een porterguide kiezen.

Geef maximaal 10 kilo per persoon aan de drager. Soms zie je in Nepal porters die te veel moeten dragen en/of slechte schoenen en kleding dragen. Ook komt het voor dat de porters slecht worden betaald. Better Places zorgt ervoor dat de dragers en gidsen die je op de trek vergezellen goed betaald worden en goed uitgerust en verzekerd zijn.

Tip 5 Laat geen afval achter

Afval is wellicht het grootste probleem van het trekking toerisme in Nepal. Afval hoopt zich op, en op paden zie je vaak zwerfafval liggen. Laat dan ook geen enkele vorm van afval achter.  Ben je een roker, neem dan de sigarettenuiteinden mee en gooi ze niet op de grond. En dit geldt ook voor wc papier! Op populaire trektochten zijn er geregeld mogelijkheden om naar de wc te gaan. Is die mogelijkheid er niet en moet je in de natuur, zorg dan dat je minimaal 100 meter verwijderd bent van een rivier. Neem het wc papier wat je gebruikt mee (zorg dat je daarvoor een plastic zakje bij je hebt). Wc papier verbranden vormt een risico (van brand), dus dat raden we af. Begraven raden we eveneens af, dit kan erosie in de hand werken en bovendien kan het papier weer opgegraven worden door dieren.

Neem eventueel een paar plastic zakken mee en raap zelf afval op wat je tijdens de trek op het pad ziet liggen. Bij de lodge of eerstvolgende afvalbak kun je je plastic zak legen en opnieuw gebruiken. Je bent dan een goed voorbeeld voor anderen en voorbeeld doet volgen!

Heb je lege batterijen, neem die dan mee terug naar Nederland.

Laat je inspireren door het blog van Stop and Stare over verschillende trektochten die je in Nepal kunt maken.

Tip 6 Eet het lokale eten of hetzelfde als je reispartners

Bij populaire trekking routes in Nepal is de menukaart zeer uitgebreid en gevarieerd. De brandstof is echter beperkt en vaak wordt er nog op brandhout gekookt. Kies daarom bij voorkeur hetzelfde als je reispartner(s) om brandstof uit te sparen. En ben je in contact met andere trekkers, overleg dan liefst ook met hen. Nog beter: kies dal bath, het populairste Nepalese gerecht: een combinatie van linzen (dal) en rijst (bath), aangevuld met een curry en soms spinazie, pickel en papadam. Dit gerecht wordt namelijk sowieso dagelijks klaargemaakt.

Tips 7 Neem biologisch afbreekbare zeep en shampoo mee

De zeep en shampoo die je gebruikt komt rechtstreeks in het rivier- of grondwater terecht. Neem dan ook biologisch afbreekbare zeep en shampoo mee, en gebruik die ook als je je kleding wast. In Nepal wordt overigens tandpasta van het merk Himalaya verkocht, wat  biologisch afbreekbaar is, eveneens een aanrader.

Tip 8 Douche niet te vaak en kort

Op de populaire trekking routes vind je vaak – tegen een kleine vergoeding –  een warme douche. Deze leggen echter wel druk op zowel brandstof als water. Douche dus bij voorkeur niet dagelijks en houd het kort.

Tip 9 Respecteer de lokale cultuur

Je bent te gast in een ander land, dus respecteer de lokale gewoonten en gebruiken. Dit betekent onder meer dat je gepaste kleding draagt (voor vrouwen korte broek liefst onder de knie en schouders bedekt), je toestemming vraagt wanneer je een foto maakt van lokale mensen en je je schoenen uitdoet bij het betreden van een klooster. Ook heel belangrijk: deel geen pennen, snoep, ballonnen ed uit. Dit werkt bedelen in de hand en kan hele negatieve gevolgen hebben. Wil je iets goeds doen, betaal dan iedereen een eerlijke prijs en doneer eventueel aan een stichting die zich inzet voor Nepal. Wat ons brengt op de laatste Nepal trekking tip:

Tip 10 Betaal een eerlijke prijs en geef fooi

In Nepal is het de gewoonte om te onderhandelen. Doe dit echter niet bij de lodges waar je eet. Vaak zijn hier sowieso standaardprijzen afgesproken met het lokale toerisme comité. Tijdens je trek moet je vaak betalen voor diensten als het opladen van je batterijen, de verwarming in de lodge, en, zoals gezegd, een warme douche. Probeer hier niet op af te dingen, maar realiseer je dat dit de mensen zelf ook geld kost. Was de verzorging goed, dan is een fooi ook heel welkom. Ook je gids en/of drager zullen een fooi erg waarderen. Een fooi voor de trekking crew is in Nepal zeer gebruikelijk en vormt een belangrijk bestanddeel van het inkomen. Het trekking toerisme is seizoensafhankelijk, dus de meeste mensen die hierin werken hebben niet het hele jaar door werk. De fooi wordt over het algemeen goed besteed, bijvoorbeeld aan hun schoolgaande kinderen, dus je geeft hiermee ook een goede bijdrage aan het gezin. Een fooi van tussen de € 2 en € 3 per persoon per crewlid per dag is gebruikelijk.

Plan jouw reis naar Nepal

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Samikshya en Maaike, de reisexperts in Nepal. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Samikshya en Maaike.