Wie duurzaamheid belangrijk vindt heeft misschien moeite met een verre vlucht naar een land als Nepal. Dat is begrijpelijk. Maar hoewel de vlucht heel wat CO2e-uitstoot veroorzaakt, mogen we niet vergeten dat toerisme ook veel goeds brengt op een bestemming.
Bij het samenstellen van onze Nepal reizen maken onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we dat onze reizen een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben en tegelijkertijd zo min mogelijk negatieve impact op het klimaat. Door voor onze reizen een impactscore te berekenen, kunnen we precies zien waar onze reizen in Nepal een positieve bijdrage leveren en waar nog ruimte is voor verbetering.
Het belang van toerisme in Nepal
Toerisme is een belangrijke inkomstenbron in Nepal, dat naast de service sector vooral afhankelijk is van landbouw. De toeristische sector in Nepal is verantwoordelijk voor ruim 6,7% van de totale werkgelegenheid in het land; het creëert maar liefst 1 miljoen directe en indirecte banen. Wanneer we stoppen met reizen, heeft dat dan ook immense gevolgen voor de werkgelegenheid en welvaart van Nepal. Verreweg de meeste toeristen in Nepal komen af op de bergen. Mountain tourism in Nepal is alleen al verantwoordelijk voor bijna duizend trekking bureaus die gezamenlijk tienduizenden Nepalezen in dienst hebben. Dit gaat bijvoorbeeld om gidsen en dragers voor de trekkingen, maar ook om alle faciliteiten daaromheen. Zo overnachten toeristen onderweg in bergdorpen bij mensen thuis of in guesthouses en moeten er ook maaltijden worden verzorgd. Deze tak van toerisme concentreert zich op de meest afgelegen en landelijk gebieden in Nepal, waar inwoners weinig kans hebben op andere inkomstenbronnen.
criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen in Nepal. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Nepal in 2023.
Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van deOvernachtingen
Bij het samenstellen van je rondreis door Nepal maken we zoveel mogelijk gebruik van hotels die voldoen aan onze criteria voor kleinschalige en duurzame accommodaties. Zo overnacht je op plekken die goed zijn voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en voor het klimaat. In 2023 vond 85% van het totaal aantal nachten tijdens de Nepal reizen plaats in kleinschalige en/of duurzame accommodaties. Nepal scoort hiermee het maximale aantal van 5 punten voor overnachtingen in de Eerlijke Reiswijzer.
Lees hier meer over deze bijzondere overnachting.
De Nepalese Dhurba is 19 jaar als hij twee Nederlandse reizigers ontmoet die hem vragen naar zijn droom: "Een hotel met restaurant openen", zegt hij meteen. Ze helpen hem aan een klein startkapitaal en daarmee maakt hij, met vallen en opstaan, zijn droom waar. Inmiddels is Dhurba eigenaar van de mooie Sapana Village Lodge, gelegen naast Chitwan National Park. Met je overnachting draag je bij aan de stichting die Dhurba oprichtte om zoveel mogelijk positieve impact te maken.Excursies
Tijdens onze reizen naar Nepal ligt er een sterke focus op interactie met de bevolking. Zo neemt een lokale gids je in Kathmandu mee door de stad waardoor je veel ziet maar ook vooral veel te weten komt over het land. Er zijn verschillende lokale ervaringen in Nepal die je kunt opnemen in je reis, zoals een kookworkshop waarbij je traditionele momo's leert maken. Nepal scoort 3 punten voor het onderdeel excursies in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat er gemiddeld drie excursies zijn opgenomen in de uitgevoerde reizen in 2023.
Lokale chauffeur
Tijdens onze rondreizen door Nepal heb je privévervoer met een chauffeur. Deze chauffeurs zijn als het ware de gastheer van de reizigers. Zij brengen je van A naar B. Nepal scoort 4 punten voor het onderdeel lokale chauffeurs in de Eerlijke Reiswijzer.
Natuur en cultuur
Dankzij de ligging tussen 's werelds hoogste bergtoppen heeft Nepal een grote rijkdom aan natuur. Het land telt bovendien twintig beschermde natuurgebieden, waaronder Chitwan National Park. Daarnaast kom je, met name in Kathmandu en Bhaktapur, veel cultureel erfgoed tegen. De entreegelden van zowel de nationale parken als de erfgoedlocaties worden gebruikt voor bescherming en onderhoud van de locaties. Nepal scoort 4 punten op dit onderdeel in de Eerlijke Reiswijzer.
Slow Travel
Wij stimuleren onze klanten om niet elk jaar een verre reis te maken en als ze gaan dan liefst zo lang mogelijk. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bovendien biedt het reizigers een betere ervaring, aangezien ze langer in een land of regio blijven en zo de plek beter ervaren. Dat noemen we slow travel.
Nepal ligt in zone 2. Voor reizen naar bestemmingen in zone 2 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 10 dagen te halen. Maar liever zorgen we ervoor dat de rondreizen in Nepal langer duren. In 2023 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de reizen naar Nepal 19 dagen. Daarmee scoort de bestemming 3 punten in de Eerlijke Reiswijzer.
Wat we nog meer doen
Vegetarisch eten
Misschien wel de meest effectieve manier om je persoonlijk CO2e-voetafdruk te verlagen is door vegetarisch of veganistisch te eten. Gelukkig is vegetarisch eten in Nepal heel makkelijk. Veel lokale gerechten zijn al vegetarisch of met een kleine aanpassing op verzoek vegetarisch te maken. In de meeste lokale en internationale restaurants kan je er vanuit gaan dat er verschillende vegetarische opties op de menukaart staan.
Plasticvrij reizen
Plastic afval is in Nepal een groot probleem, dat geldt zowel voor steden als Kathmandu maar ook de gebergtes, waar tijdens trekkingen veelvuldig afval wordt achtergelaten. Gelukkig kun je wel op steeds meer plekken tijdens je rondreis Nepal je eigen waterfles vullen bij speciale watercontainers, wat al enorm scheelt in afval door plastic flessen. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken. Een goede optie om zoveel mogelijk plasticvrij te reizen in Nepal, is door een waterfles met filter of steripen mee te nemen, zodat je overal zelf je water kunt filteren en helemaal niet meer afhankelijk bent van water uit plastic flessen.
We blikken terug op een avontuur in een mooi en verrassend land. We houden er erg leuke en mooie herinneringen aan over. Dit werd mede mogelijk gemaakt door onze enthousiaste, vriendelijk en behulpzame gids Sunita en onze bekwame chauffeur. Andre & Arlette
Impact op het klimaat
Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming. Wij adviseren onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichter bij huis. Hier lees je wat je zelf kunt doen om de CO2e-uitstoot van je reis te minimaliseren.
CO2e-uitstoot van de vlucht
Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2e-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen.
Retour Amsterdam - Kathmandu: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)
Bron: Google Flights
Non CO2e-effecten door vliegen
Naast CO2e komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2e-effecten is op het opwarmen van de aarde.
Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.