Wie duurzaamheid belangrijk vindt heeft misschien moeite met een verre vlucht naar een land als Nepal. Dat is begrijpelijk. Maar hoewel de vlucht heel wat CO2-uitstoot veroorzaakt, mogen we niet vergeten dat toerisme ook veel goeds brengt op een bestemming. Stoppen we met reizen, dan heeft ook dat grote gevolgen. Bij het samenstellen van onze Nepal reizen maken onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we dat onze reizen een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben en tegelijkertijd zo min mogelijk negatieve impact op het klimaat. Door voor onze reizen een impactscore te berekenen, kunnen we precies zien waar onze reizen in Nepal een positieve bijdrage leveren en waar nog ruimte is voor verbetering.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen in Nepal. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de hoogtepuntenreis in Nepal.

Nepal Sapana Villade Lodge LIMITED RIGHTS Daisy

Het belang van toerisme in Nepal

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron in Nepal, dat naast de service sector vooral afhankelijk is van landbouw. De toeristische sector in Nepal is verantwoordelijk voor ruim 6,7% van de totale werkgelegenheid in het land; het creëert maar liefst 1 miljoen directe en indirecte banen. Denk aan gidsen, restaurantmedewerkers en personeel van tourbureaus, maar bijvoorbeeld ook de bouwvakkers die de hotels bouwen en monteurs die het onderhoud verzorgen van auto's en bussen waarmee toeristen zich verplaatsen. Toerisme is eveneens verantwoordelijk voor 6,7% van het bruto nationaal product, wat gelijk staat aan 2,2 miljard dollar per jaar. Naar verwachting geven toeristen in 2023 tussen de 70 en 75 USD uit per dag tijdens hun reis in Nepal. Wanneer we stoppen met reizen, heeft dat dan ook immense gevolgen voor de werkgelegenheid en welvaart van Nepal.  

Toerisme in afgelegen gebieden

Voor Nepal geldt bovendien dat met name gemeenschappen in afgelegen gebieden sterk afhankelijk zijn van toerisme. Maar liefst 80% van de 1 miljoen banen die toerisme (direct en indirect) creëert, wordt vervuld door Nepalezen in de meest afgelegen gebieden waar een groot gebrek aan middelen is. Dit percentage heeft te maken met het soort toerisme dat kenmerkend is voor dit land. Verreweg de meeste toeristen in Nepal komen namelijk af op de bergen. Mountain tourism in Nepal is alleen al verantwoordelijk voor bijna duizend trekking bureaus die gezamenlijk tienduizenden Nepalezen in dienst hebben. Daar komen nog eens evenzoveel seizoensbanen bij. Dit gaat bijvoorbeeld om gidsen en dragers voor de trekkingen, maar ook om alle faciliteiten daaromheen. Zo overnachten toeristen onderweg in bergdorpen bij mensen thuis of in guesthouses en moeten er ook maaltijden worden verzorgd. Deze tak van toerisme concentreert zich op de meest afgelegen en landelijk gebieden in Nepal, waar inwoners weinig kans hebben op andere inkomstenbronnen. Lopen de bezoekersaantallen terug, dan heeft dat direct impact op de welvaart van deze groep Nepalezen. 

Positieve impactscore

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige en duurzame hotels

Bij het samenstellen van je rondreis door Nepal maken we zoveel mogelijk gebruik van hotels die voldoen aan onze criteria voor kleinschalige en duurzame accommodaties. Zo overnacht je op plekken die goed zijn voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en voor het klimaat. Daarmee draag je onder andere bij aan werkgelegenheid voor de lokale bevolking en stimuleer je de lokale economie. In Nepal overnacht je veelal in guesthouses en kleinschalige hotels met minder dan twaalf kamers. Ze worden in de meeste gevallen gerund door families.

In de Nepal hoogtepuntenreis zit ook drie nachten in de bijzondere Sapana Village lodge opgenomen. De lodge is niet alleen prachtig gelegen bij het Chitwan National Park maar heeft ook een eigen stichting die onder andere gratis onderwijs voor kinderen uit de omgeving mogelijk maakt en microcrediet verschaft aan lokale ondernemers. Wil je nog meer positieve impact maken met je reis? Neem dan een homestay in Nepal op in je reis en verblijf bij de lokale bevolking thuis. 

hotels in Nepal

 De Nepalese Dhurba is 19 jaar als hij twee Nederlandse reizigers ontmoet die hem vragen naar zijn droom: "Een hotel met restaurant openen", zegt hij meteen. Ze helpen hem aan een klein startkapitaal en daarmee maakt hij, met vallen en opstaan, zijn droom waar. Inmiddels is Dhurba eigenaar van de mooie Sapana Village Lodge, gelegen naast Chitwan National Park. Met je overnachting draag je bij aan de stichting die Dhurba oprichtte om zoveel mogelijk positieve impact te maken. Lees hier meer over deze bijzondere overnachting.

Excursies met de bewoners

Tijdens onze reizen naar Nepal ligt er een sterke focus op interactie met de bevolking. In de Nepal hoogtepuntenreis zitten standaard verschillende excursies opgenomen waarbij je in contact komt met de Nepalezen. Zo neemt een lokale gids je op dag 1 in Kathmandu mee door de stad waardoor je veel ziet maar ook vooral veel te weten komt over het land. En tijdens een wandeltocht met gids in Sarangkot leer je over de Nepalese koffieteelt en de rol die het speelt in het leven van de lokale gemeenschappen. 

Dit soort ontmoetingen zijn vaak de meest bijzondere ervaringen tijdens een reis en bovendien zorgt dit soort excursies ervoor dat je geld rechtstreeks bij de mensen terecht komt die dat het hardst nodig hebben. Naast de excursies die inclusief zijn, kan je ook nog optionele lokale ervaringen in Nepal opnemen in je reis, zoals een kookworkshop waarbij je traditionele momo's leert maken.

Lokale gids en chauffeur

Tijdens onze rondreizen door Nepal heb je privévervoer met een chauffeur. Deze chauffeurs zijn als het ware de gastheer van de reizigers. Zij brengen je van A naar B, maar ondertussen leer je ook veel van ze tijdens je reis. Bovendien wordt er tijdens de hoogtepuntenreis in Nepal veel gebruik gemaakt van gidsen. Dit zijn altijd (Engelssprekende) lokale gidsen, waardoor je bijdraagt aan de werkgelegenheid en zorgt dat de lokale bevolking profiteert van je bezoek aan hun land of gebied. Zij zorgen er op hun beurt voor dat je niet alleen veel ziet maar ook veel beleeft én leert over de plekken die je bezoekt. Via je gids krijg je namelijk een uniek kijkje in de cultuur, natuur en het dagelijks leven in Nepal. 

Better Places doneert 10% van de winst aan positieve initiatieven, waaronder ook trainingen voor gidsen en chauffeurs op de bestemmingen. Zo droegen we in 2022 bij aan een 3-daagse training voor gidsen in Nepal. Onze Nepal reisspecialist organiseerde de training in samenwerking met Kathmandu Environmental Education Project (KEEP); een organisatie die is gespecialiseerd in het minimaliseren van de negatieve impact en het maximaliseren van de positieve impact van het toerisme. 

Nepal food workshop LIMITED RIGHTS Daisy

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

 Benieuwd bij welke restaurants op je bestemming je als vegetariër of veganist goed kan eten? Download dan voor vertrek de app Happy Cow. Daarmee heb je vega(n) vriendelijke adresjes in meer dan 180 landen op zak. Eet smakelijk! 

Aantal dagen

Wij stimuleren onze klanten om niet elk jaar een verre reis te maken en als ze gaan dan liefst zo lang mogelijk. Daarom hebben al onze voorbeeldreizen buiten Europa minimaal 18 dagen. Hoe langer hoe beter, dus scoren reizen met meer dan 18 dagen nog beter. De hoogtepuntenreis naar Nepal duurt 20 dagen en scoort daarmee twee punten.

Vegetarisch eten

Misschien wel de meest effectieve manier om je persoonlijk CO2-voetafdruk te verlagen is door vegetarisch of veganistisch te eten. Gelukkig is vegetarisch eten in Nepal heel makkelijk. Veel lokale gerechten zijn al vegetarisch of met een kleine aanpassing op verzoek vegetarisch te maken. In de meeste lokale en internationale restaurants kan je er vanuit gaan dat er verschillende vegetarische opties op de menukaart staan. Vegetarische gerechten uit de Nepalese keuken zijn onder andere dal-bhat, een heerlijke rijstgerecht (met en zonder kip te krijgen) en momo's; deze gestoomde deegpakketjes zijn er met verschillende vullingen, waaronder met alleen groenten. Ook Thukpa, een stevige 'Sherpasoep' (groentensoep), Tibetaans brood en vegetable thali zorgen ervoor dat je als vegetariër een smakelijke reis door Nepal kunt maken.

Slow travel

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Zo houden we de CO2-uitstoot door vervoer zo laag mogelijk. Een bijkomend voordeel van slow travel, is dat reizigers langer in gebieden verblijven zodat de nadruk meer komt te liggen op beleving. Op die manier kun je een plek echt leren kennen en is er ook voldoende gelegenheid voor oprechte ontmoetingen met de inwoners van het land en gebied. Tijdens de 20-daagse hoogtepuntenreis Nepal reis je zo’n 890 kilometer. Dat komt neer op ongeveer 45 kilometer per dag, wat Nepal een hoge score geeft op het gebied van slow travel. Je kunt je reis nog duurzamer maken door te kiezen voor een wandelreis, zoals de 19-daagse Annapurna Base Camp trek of de 22-daagse Everest Base Camp trek

We blikken terug op een avontuur in een mooi en verrassend land. We houden er erg leuke en mooie herinneringen aan over. Dit werd mede mogelijk gemaakt door onze enthousiaste, vriendelijk en behulpzame gids Sunita en onze bekwame chauffeur. Andre & Arlette

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Nationale parken en cultureel erfgoed

Dankzij de ligging tussen 's werelds hoogste bergtoppen heeft Nepal een grote rijkdom aan natuur. Het land telt bovendien twintig beschermde natuurgebieden, waaronder Chitwan National Park, dat in de hoogtepuntenreis zit opgenomen. Voor Chitwan betaal je ongeveer 14 euro entreegeld. Daarnaast kom je, met name in Kathmandu en Bhaktapur, veel cultureel erfgoed tegen. Nepal scoort dan ook hoog op deze punten. Hoewel beide erfgoedlocaties in de reis opgenomen zijn, zijn de entreegelden niet inclusief in de reissom. Dit is omdat de prijzen geregeld wijzigen. De entreegelden van zowel de nationale parken als de erfgoedlocaties worden gebruikt voor bescherming en onderhoud van de locaties. 

Plasticvrij reizen

Plastic afval is in Nepal een groot probleem, dat geldt zowel voor steden als Kathmandu maar ook de gebergtes, waar tijdens trekkingen veelvuldig afval wordt achtergelaten. Er wordt met verschillende initiatieven geprobeerd om de situatie te verbeteren, zowel door het creëeren van bewustwording bij de lokale bevolking en ondernemers als door grootschalige opruimacties. Helaas wordt er in de hele toeristische sector nog steeds veel gebruik gemaakt van wegwerpplastic.

Gelukkig kun je wel op steeds meer plekken tijdens je rondreis Nepal je eigen waterfles vullen bij speciale watercontainers, wat al enorm scheelt in afval door plastic flessen. Nepal reisspecialist Maaike stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. Vrijwel in al onze hotels kun je je waterfles dan ook bijvullen in de ontbijtzaal of bij de receptie. Soms moet je er wel even om vragen. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken. Een goede optie om zoveel mogelijk plasticvrij te reizen in Nepal, is door een waterfles met filter of steripen mee te nemen, zodat je overal zelf je water kunt filteren en helemaal niet meer afhankelijk bent van water uit plastic flessen.

Nepal duurzaam reizen

Tijdens de Nepal hoogtepuntenreis bezoek je Chitwan National Park: een van de mooiste en bekendste wildparken van Azië. Het park heeft uitgestrekte bossen, grote kale grasvlakten en drassig terrein met kreken en poelen. Chitwan is een uitstekende plek om olifanten te spotten. Samen met een lokale gids maak je een junglewandeling; een heel bijzondere en voor natuur en dieren ook heel vriendelijke manier om op safari te gaan. Ook maak je een tocht in een traditionele boot, gemaakt van een uitgeholde boomstam, waarbij je onderweg krokodillen en prachtige vogelsoorten kunt zien.

Off the beaten track

Nepal is een populaire vakantiebestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een actieve reis met een combinatie van cultuur en natuur. Daar komt bij dat Nepal vanwege de Himalaya reizigers van over de hele wereld aantrekt die speciaal komen voor trekkingen. Bij populaire bezienswaardigheden en trekking routes kan in het hoogseizoen de druk door toerisme dan ook te hoog worden en is er sprake van overtoerisme. Als onderdeel van de hoogtepuntenreis Nepal bezoek je een aantal van de highlights, zoals Kathmandu, Chitwan National Park en Pokhara. We proberen dit soort trekpleisters op een minder populair tijdstip of een andere manier te bezoeken om zo min mogelijk bij te dragen aan overtoerisme. Dat doen we bijvoorbeeld door een accommodatie te kiezen die net buiten de drukke locaties ligt of door bijzondere excursies waarbij je op pad gaat met de lokale bevolking. Deze manier van reizen verrijkt jouw ervaring en zij profiteren extra van je bezoek. Wil je echt off the beaten track in Nepal, dan kan je beter kiezen voor de beste Nepal vakantie, waarbij je reist met een maximale positieve impact en onder andere een trektocht maakt naar de Tibetaanse grens. 

Impact op het klimaat

CO2-uitstoot van de vlucht

Voor de reis naar Nepal vlieg je op Kathmandu. Helaas is het vanuit Amsterdam, Brussel en Düsseldorf niet mogelijk om rechtstreeks te vliegen. Een retourvlucht Amsterdam-Kathmandu met één tussenstop veroorzaakt in totaal gemiddeld 3534kg CO2e per persoon. De vlucht naar Nepal is daarmee erg vervuilend. Omdat stoppen met reizen naar Nepal ook veel negatieve gevolgen heeft, proberen we niet alleen de positieve impact te vergroten maar ook op andere vlakken de CO2-uitstoot van een reis zoveel mogelijk te minimaliseren. Zo adviseren we onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichter bij huis. Wil je een reis maken met zoveel mogelijk positieve impact, dan kan je in plaats van de hoogtepuntenreis kiezen voor de beste Nepal vakantie. Hier lees je wat je verder nog zelf kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Nepal maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Zo min mogelijk binnenlandse vluchten

In 2019 hebben we al onze verre reizen onder de loep genomen en gekeken welke binnenlandse vluchten we konden vervangen door alternatief vervoer. Denk aan de trein, bus, boot, huurauto of privévervoer. Daarbij hebben we rekening gehouden met veiligheid, comfort en reistijd. Bij sommige reizen hebben we de route aangepast, zodat de binnenlandse vluchten niet langer nodig zijn. In de reisbeschrijving vermelden we altijd of en hoeveel binnenlandse vluchten er in de reis zijn opgenomen. Voor de Nepal hoogtepuntenreis geldt dat er geen binnenlandse vlucht nodig is.

Travelife Certificering logo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexpert in Nepal is Travelife Certified.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.