Vegetarisch eten in Nepal: Dal-bhat power

Tien minuten in Kathmandu en je bent er vast al één tegengekomen: een toerist in een T-shirt met de woorden ‘Dal Bhat Power, 24 Hour’. Het meest bekende gerecht is Nepal is de dal-bhat. Een rijstschotel met verse groente, linzensoep en een pittige chutney. Elke middag en avond staat het traditionele gerecht op het menu. Gidsen en porters eten niets liever. Je krijgt er namelijk zoveel energie van dat je zonder problemen de machtige bergen van de Himalaya trotseert. Zij kunnen het weten. Meestal is er keuze tussen 2 soorten dal-bhat: met of zonder kip. De vegetarische dal-bhat is ook geschikt voor veganisten.

Vegetarisch eten in Nepal: De beste momo’s

Momo’s zijn de ultieme street food snack in Nepal. Elk zichzelf respecterend restaurant heeft de gestoomde deegpakketjes op het menu staan. Goed nieuws voor vegetariërs en veganisten: in Nepal maken ze de hapjes met kip, kaas of groenten en altijd met een pittig sausje. Je kunt dus kiezen voor de variant die past bij jouw dieet. Maar pas wel op, de traditionele momo’s zijn verslavend! Als je er echt geen genoeg van kunt krijgen, raden we je aan de workshop momo’s maken in Pokhara te volgen. Dan kun je ze ook thuis gewoon blijven eten.

Vegetarisch eten in Nepal: nog meer lekkers

De momo’s en dal-bhat zijn zo bekend, die kun je als vegetariër haast niet missen. Maar er zijn nog meer vleesloze gerechten in de Nepalese keuken. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje. Handig om te weten als je een lokale menukaart krijgt aangeboden.

  • Thukpa: deze stevige, Tibetaanse groentesoep met noedels of pasta wordt ook wel ‘Sherpa stew’ genoemd. De groentesoorten zijn afhankelijk van het seizoen. In de bergen is de thukpa bijna altijd vegetarisch, maar het kan nooit kwaad om te vermelden dat je de soep zonder vlees wilt.
  • Knoflooksoep: niet alleen een lekkere vegetarische soep, maar ook nog eens hartstikke gezond. De Nepalezen drinken deze soep tegen de symptomen van hoogteziekte.

Benieuwd hoe je momo's maakt? Blogger Daisy deelt het recept om zelf momo's te maken!

  • Sel roti: deze donut-achtige broodringen zijn mierzoet en worden gemaakt van rijstmeel en melk. De Nepalezen eten ze vooral op feestdagen. Maar in de grote steden zijn ze hele jaar door te krijgen.
  • Tibetaans brood: dit gefrituurde brood is over komen waaien uit Tibet en wordt door de Nepalezen het liefst als ontbijt gegeten. Het brood wordt meestal met jam of honing geserveerd.
  • Vegetable thali: de vegetarische thali is een soort luxe variant van de dal-bhat. Je krijgt een plateau vol kleine bakjes met verschillende curry’s, rijst, chutney, yoghurt en platbrood. Een klein feestje voor je smaakpapillen.
  • Yomari: dit zijn gestoomde rijstbloempakketjes met een stroperige vulling die wel iets weg heeft van chocolade.

Vegetarische restaurants

Vegetarisch eten in Nepal is heel gemakkelijk. In de toeristische wijk Thamel in Kathmandu en langs de Lakeside in Pokhara zijn tientallen restaurants te vinden waar je als vegetariër of veganist terecht kan. Sarangi Vegetarian Restaurant in Kathmandu gebruikt lokale, biologische producten en serveert vooral Nepalese en Indiase gerechten. Restaurant OR2K vind je in zowel Kathmandu als in Pokhara en heeft een grote selectie vegetarische en veganistische gerechten op de kaart. De meeste lokale en internationale restaurants hebben een paar vegetarische opties. 

Lees hier welke lokale ervaringen je nog meer op kunt doen tijdens je rondreis door Nepal!

Veganist in Nepal

Ook als veganist kun je in Nepal genieten van heerlijke, lokale gerechten. Toch zijn niet alle vegetarische gerechten die we hierboven noemen geschikt voor veganisten. Zo worden veel zoetigheden om smaak gebracht met lokale honing en wordt de thee standaard met koe- of jakmelk geserveerd. De dal-bhat kun je gelukkig gewoon eten en groentemomo’s worden ook zonder dierlijke producten bereid. Hetzelfde geldt voor de thukpa groentesoep en het Tibetaanse brood. Wat de snacks tijdens de wandeltochten betreft is het slim om in Kathmandu of Pokhara noten en gedroogd fruit in te kopen. Hoe hoger je komt hoe moeilijker het is om die producten te vinden.

Vegetarische food tour of kookles

Vegetarisch eten in Nepal is nergens een probleem. Als vegetariër kun je zonder al te veel problemen rondreizen door Nepal. Zelfs tijdens een wandeltocht in afgelegen gebieden hoef je geen honger te lijden. Wie alle vegetarische geheimen van de Nepalese keuken wil ontdekken maakt een veggie food tour met een lokale gids door Kathmandu of volgt een kookcursus. Vind je het leuk om zo’n tour of kookles in je reisplannen op te nemen? Geef dit dan aan bij onze Nepal reisspecialist Maaike.

Plan jouw reis naar Nepal

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.