Ontmoet de locals tijdens een excursie in de Baltische Staten

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal toffe excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je reis prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Markt tour Vilnius - Litouwen

Ze zeggen wel eens dat je een land het snelst leert kennen door een lokale markt te bezoeken. Daarom word je in Litouwen uitgenodigd om de oudste markt van Vilnius te bezoeken, Hales Turgus. Op de markt ruik je de geuren van de lokale gerechten die je natuurlijk mag proeven. Elk seizoen ziet er anders uit op de markt, maar een ding verandert nooit. Alles wat je er vindt, is gemaakt met liefde. Je bezoekt 4 tot 5 verschillende plekken met ieder hun eigen smaak.

 

Proef het bier van een lokale brouwerij - Litouwen

In Litouwen is bier niet een gewone drankje. Het bevat traditie, de connectie tussen vader en zoon, lange gesprekken, gedeelde gedachten en tijd. Op die manier zoeken ze naar de beste smaak en wordt het speciaal. Dit gebeurt in elke kleine Litouwse brouwerij. Tijdens deze proeverij proef je bier van verschillende lokale brouwerijen, die allen hun eigen geheimen hebben. Je doet dit in een bijna geheime pub die alleen bekend is bij de locals. 

Trakai kajak tour - Litouwen

Vroeger was Trakai de middeleeuwse residentie van de Litouwse graaf. Wat ooit een belangrijk en machtig gebouw was, is Trakai nu een rustig zomer resort. De kajak route gaat over drie verschillende meren en is circa 11 kilometer lang. Tijdens de kajak tour ga je picknicken met traditionele snacks op een klein eilandje. Je kunt hier ook nog een stukje wandelen. Een leuke ervaring om wat meer over de geschiedenis te leren en tegelijkertijd actief bezig te zijn.

Ben je nieuwsgierig naar een rondreis door de Baltische Staten met kinderen? Bekijk dan eens deze voorbeeld familiereis en doe inspiratie op!

Sovjet verhalen en zoete lokale snacks - Litouwen

Tijdens deze excursie laten de locals van Litouwen je zien wat de Sovjets gebracht hebben naar Vilnius. De tour gaat langs de kathedraal, hotels en musea. Een lokale gids vertelt je meer over de tijd en vooral de invloed die de Sovjets hadden. Je loopt langs de rivier waar je goed het verschil tussen oud en nieuw kunt zien. Een interessante wandeling met veel historie. Je sluit de tour af met typische lokale zoete snacks. 

Bezoek een uniek bijen museum in Litouwen

In het Aukstaitija Nationaal Park staat een uniek bijenmuseum. In het museum leer je meer over de geschiedenis van de bijenteelt in Litouwen. Je krijgt grote bijenkorven te zien, de benodigdheden voor het maken van de honing en natuurlijk ga je ook proeven. De bijenwax wordt ook gebruikt om kaarsen van te maken. Zelf ga je ook aan de slag en heb je een leuke souvenir om mee naar huis te nemen. Bezoek de mythologische sculpturen in het park en leer meer over het bijen leven.

Rust en natuur tijdens deze halve dag excursie in Letland

Tijdens deze excursie breng je een bezoek aan het oude resort Jurmala. De plek is een populaire vakantiebestemming met meer dan 30 kilometer lange, witte zandstranden. Je kunt heerlijk op het strand lopen en lekker uitwaaien. Vervolgens bezoek je ook het Kemeri nationaal park. Dit natuur wonder huist duizenden migratie vogels. Vroeger was het een bekend resort vanwege de frisse zeelucht wat goed is voor je gezondheid. De geur van wilde rozemarijn en dennenbomen maken het plaatje compleet.

Benieuwd naar meer informatie over het unieke bijenmuseum in Litouwen? Bekijk deze website voor meer informatie.

Ontdek hét kunstmuseum van Estland

In het Kadriorg Park in Estland vind je naast de bloemenvelden en het zwanenpondje ook verschillende musea. Een van die musea is het kunstmuseum KUMU. Het is het grootste kunstmuseum van Estland met tentoonstellingen van klassieke en hedendaagse aard. Je loopt door verschillende tijdperken heen en leert op die manier wat de tijden voor invloed hadden op het land.

Plan jouw reis naar de Baltische Staten

Ben je op zoek naar een bijzondere Baltische Staten rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Egle, de reisexpert in de Baltische Staten. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Egle.

Beste reistijd Baltische Staten

De beste reistijd Baltische Staten wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Estland, Letland en Litouwen. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Baltische Staten.

Duurzaam reizen in de Baltische Staten

De unieke cultuur en diversiteit aan natuurgebieden in de Baltische Staten moet beschermt worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger zo duurzaam mogelijk reist. Slaap in kleinschalige accommodaties die zo min mogelijk impact hebben op de natuur en ga op pad met lokale gidsen die hun gebied op hun duimpje kennen. Estland, Letland en Litouwen zijn nog niet door de standaard toerist ontdekt. Dit betekent dat het er relatief rustig is en je authentieke belevenissen kunt creëren met de lokale bevolking. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.