De beste reistijd in de Baltische Staten wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Letland, Litouwen en Estland. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar de Baltische Staten te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Egle, die haar hele leven al in de Baltische Staten woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd Baltische Staten is in de maanden mei t/m september. In de overige maanden kun je ook prima een rondreis door de Baltische Staten maken, maar in november kan er erg veel regen vallen. In de maanden december t/m februari ligt er sneeuw in Letland, Estland en Litouwen.

Baltische Staten Klimaat

beste-reistijd-baltische-staten

Het klimaat van de drie landen van de Baltische Staten is erg vergelijkbaar. De zomermaanden zijn de beste maanden voor een rondreis door de Baltische Staten. Vanaf half mei t/m half september is er een aangename temperatuur. Doordat de landen wat noordelijker liggen, is het er niet heel heet. De gemiddelde temperaturen in de zomer schommelen van 15 tot 25 graden. Je hebt wel altijd kans op een regenbui, maar in de zomermaanden is die kans veel kleiner dan in de herfst en winter.

Estland is het hoogstgelegen land en daardoor ook het koelst. In de zomermaanden ligt de temperatuur tussen de 15 en 20 graden. In de maanden oktober t/m april ligt de gemiddelde temperatuur onder nul. In de winter kan hier flink wat sneeuw en regen vallen. Daarom raden wij het niet aan om in de wintermaanden een bezoek te brengen aan Estland.

Het middelste land van de drie, Letland, heeft een iets zachter klimaat. De zomertemperaturen liggen iets hoger dan in Estland met een gemiddelde van 20 graden. In de wintermaanden loopt de temperatuur flink omlaag en blijft deze steken op ongeveer 0 graden.

Litouwen, het laagstgelegen land van de Baltische Staten, is in de zomer het warmst. Met temperaturen tussen de 20 en 25 graden is dit nog steeds een aangename temperatuur om veel te ondernemen. De winters daarentegen zijn erg koud. De temperatuur ligt van december t/m februari altijd wel een aantal graden onder nul. Ook kan er redelijk wat sneeuw vallen.

Drukte

beste-reistijd-baltische-staten

De drukste maanden in Letland, Litouwen en Estland zijn juli en augustus. Je zult zien dat het vooral in de hoofdsteden iets drukker is. Aangezien de Baltische Staten niet erg toeristisch zijn, is de drukte relatief. Vooral in de natuurgebieden en de stranden kan het erg rustig zijn. Door de dunbevolkte landen is er veel ruimte om in alle rust je rondreis te maken. In de wintermaanden zijn er bijna geen toeristen.

Speciale evenementen

beste-reistijd-baltische-staten

In zowel Litouwen, Estland als Letland wordt er in juli een groot Song festival georganiseerd. Dit is niet het Eurovisie songfestival wat we allemaal kennen, maar de focus ligt hier op traditionele volkszang en -dans. Tijdens het festival komen er meer dan 30.000 mensen samen om hun liederen te zingen, een groots evenement! Ook wordt het festival niet elk jaar georganiseerd. In Letland en Estland wordt het Song festival een keer in de vijf jaar georganiseerd en in Litouwen een keer in de vier jaar. De volgende edities zijn in juli 2023 in Letland, in juli 2025 in Estland en in juli 2026 in Litouwen.

Baltische Staten met kinderen

Wil je graag naar de Baltische Staten reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Baltische Staten met kinderen.

Plan jouw reis naar de Baltische Staten

Ben je op zoek naar een bijzondere Baltische Staten rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Giedré, de reisexpert in de Baltische Staten. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Giedré.

Reiservaringen Baltische Staten

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar de Baltische Staten op TrustpilotRondreis of Reviews.