Cruises zijn populair. Het is comfortabel reizen, je ziet meerdere bestemmingen in één vakantie en alles wordt voor je geregeld. Maar hoe duurzaam is een cruise eigenlijk? En wat zijn de gevolgen voor de plekken die je bezoekt? Bij Better Places bieden we géén cruises aan. Waarom niet? Dat leggen we je graag uit. Niet om met een vingertje te wijzen, maar om te laten zien dat vakantie ook anders kan: eerlijker, duurzamer en veel persoonlijker.

Waarom we geen cruises aanbieden

Bij Better Places geloven we in reizen die goed doen. Niet alleen voor jou als reiziger, maar ook voor de bestemming en de planeet. Cruises passen daar niet bij. Achter de mooie brochures en het gemak van een ‘alles-in-één’-reis, zitten grote nadelen. Voor het milieu, voor de mensen op de bestemming en voor het toerisme als geheel. Steeds meer steden merken dat. Ze voeren regels in tegen de komst van grote cruiseschepen. En dat is niet voor niets. 

Wij meten de impact van onze reizen en geven ze een score aan de hand van deze criteria. Hierbij kijken wij naar de positieve en negatieve effecten op het klimaat en de lokale bevolking. 

Wat is er mis met een cruisevakantie?

Op het eerste gezicht lijkt een cruiseschip een slimme manier om veel te zien. Maar stel je voor wat het betekent voor de leefbaarheid van een plek als er meerdere keren per dag een schip met duizenden dagjesmensen aanmeert. Straten raken vol, de lucht raakt vervuild en de inwoners ervaren overlast. Ondertussen blijft de economische winst beperkt. Veel excursies worden aan boord geboekt, met bemanningsleden als gids en fietsen van het schip. Het buffet voor het diner staat klaar als je terugkomt. 

Hoe vervuilend zijn cruises precies?

De uitstoot van een cruiseschip is enorm. Als het gevaarte aan de kade ligt, stoot het zo’n 5,8 ton CO₂ per uur uit. Dat is vergelijkbaar met ruim 13 keer op en neer rijden van Amsterdam naar Avignon. En dan hebben we het nog niet eens over zwavel, fijnstof en afvalwater. Cruises varen vaak op zware olie. Zelfs de nieuwere LNG-schepen, die ‘groener’ lijken, zorgen voor methaanuitstoot. Dat is een broeikasgas dat 34 keer sterker is dan CO₂. In 2024 oordeelde de Reclame Code Commissie dat het woord ‘duurzaam’ in cruise-reclames misleidend is.

Maar ze zorgen toch voor werkgelegenheid? 

Dat is een argument dat vaak gebruik wordt om cruises als duurzame vakantie te verkopen. Helaas valt het in de praktijk tegen hoeveel de passagiers bijdragen aan de lokale economie. Onderzoek laat zien dat cruisepassagiers gemiddeld tussen de 25 en 35 euro per dag uitgeven op de bestemming. ‘Gewone’ dagjesmensen geven ruim vier keer zoveel uit aan eten, drinken, excursies en entreegelden. Uitgaven aan accommodaties zijn nog niet eens meegeteld in dat bedrag. Maar belangrijker nog: het geld gaat dan naar lokale ondernemers. Bij cruises blijft het grootste deel van het geld op het schip. Terwijl de stad de vervuiling, de drukte en de schade moet opvangen. 

Is het niet wat overdreven om zo kritisch te zijn? 

Het is toch maar vakantie? Dat klopt, maar het plezier van cruiseganger mag niet ten koste gaan van de mensen en de natuur op de bestemming. Cruises brengen structurele problemen met zich mee: luchtvervuiling in havensteden, schade aan koraalriffen, hoge CO₂-uitstoot en enorme druk op lokale voorzieningen. Zolang er nieuwe schepen worden gebouwd en havens worden uitgebreid, groeit het probleem verder. Wij kiezen er bewust voor om daar niet aan mee te doen.

Bij het samenstellen van onze reizen nemen we graag bijzondere en lokale excursies op in de planning. Die worden zorgvuldig gekozen door onze lokale reisexperts, aangezien niet elke excursie goed is voor de mensen of dieren die erbij betrokken zijn. In dit blog lees je welke populaire excursies en activiteiten op reis we vermijden en ontdek je leuke alternatieven.

Wat doet Better Places dan anders?

Wij maken reizen waarbij de bestemming écht centraal staat. Geen massatoerisme, maar kleinschalige, persoonlijke ervaringen. We werken samen met lokale reisexperts. Zij kennen hun land goed en zorgen ervoor dat jouw reis bijdraagt aan de plek waar je bent en dat zoveel mogelijk van het geld dat je uitgeeft bij de lokale bewoners terechtkomt. Ook stimuleren we reizen per trein en alternatieven voor verre vliegreizen. We investeren in projecten voor natuurbehoud en sociale gelijkheid. Zo maken we reizen waar iedereen beter van wordt. 

Wat kun jij als reiziger doen?

Een bewuste reiziger stelt zichzelf deze vraag: wat laat ik achter op de plek waar ik kom? Door te kiezen voor kleinschalige accommodaties, lokale gidsen en duurzame vervoersopties maak je een wereld van verschil. En vaak maak je jouw reis ook leuker en betekenisvoller. Bij Better Places helpen we je daar graag bij. Wij organiseren reizen die bijblijven. Voor jou. Voor de bestemming. Voor de wereld.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wil je meer weten over duurzaam reizen en onze nieuwste bestemmingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!