Het dorp Guamote

Guamote is een dorp hooggelegen in de Andes (+3.000m), omgeven met prachtige, groene heuvels. Het ligt ten zuiden van de stad Riobamba, niet ver van de beroemde Chimborazo vulkaan. De regio waarin Guamote zich bevindt is één van de meest authentieke regio’s van Ecuador. 95% van de bevolking is inheems en dit valt direct op in het kleurrijke straatbeeld. De grote trekpleister van Guamote is de lokale markt die iedere donderdag plaatsvindt. Dit is met stip dé meest bijzondere en kleurrijke markt die wij in Ecuador bezochten. Vanuit alle hoeken uit de regio komen mensen naar deze markt om hun spullen en dieren te verkopen. Als groot dierenliefhebber was ik bang dat deze markt voor mij misschien iets te heftig zou zijn, maar dit bleek gelukkig heel erg mee te vallen. Wat mij betreft is deze markt een absolute must-visit in Ecuador.

Ons verblijf in Inti Sisa in Ecuador

Wij verbleven 2 nachten in Guamote bij Inti Sisa. Deze prachtige duurzame lodge bleek een aangename en vooral comfortabele verrassing. Dit paste niet helemaal bij het straatbeeld van Guamote. Bij Inti Sisa maakten wij kennis met de Belgische Tom. Hij woont al meer dan 10 jaar in Guamote en hij vertelde dat de regio van Guamote niet alleen één van de meest authentieke regio’s is van Ecuador, maar vooral ook één van de allerarmste. Veel mensen leven onder extreme armoede en hebben moeite om hun hoofd boven water te houden. Om ons een indruk te geven van de omstandigheden, nam Tom ons mee de bergen in. Wat wij zagen vind ik lastig te beschrijven. Nog steeds krijg ik tranen in mijn ogen als ik eraan terugdenk. Een vrouw van +75 jaar die in haar eentje in een soort van koeienstal woont die hartstikke donker en koud is. Jonge kinderen die niet meer naar school kunnen, omdat ze thuis onmisbaar zijn en op het land moeten werken. Families die hun eeuwenoude tradities voort willen zetten, maar dit niet kunnen omdat ze niet meer winstgevend zijn.

Hoe Inti Sisa helpt

Inti Sisa steunt deze mensen en hun families. Ze worden goed in de gaten gehouden en er wordt ingegrepen wanneer dat nodig is. Daarnaast geven ze jonge kinderen de kans om (weer) naar school te gaan en zijn er verschillende projecten speciaal voor ouderen en voor vrouwen. Inti Sisa is een stichting die afhankelijk is van giften en van toeristen die hun hotel bezoeken. Dit is in tijden van Covid19 natuurlijk best wel lastig, nu het toerisme op z’n gat ligt. Hopelijk gaat dit snel veranderen. Inti Sisa is voor mij het ultieme voorbeeld hoe je als toerist een positieve impact kunt hebben op vele levens en daarom raad ik iedereen aan om een stop te maken in Guamote. Deze plek zul je niet snel vergeten.

Plan jouw reis naar Ecuador

Ben je op zoek naar een bijzondere Ecuador rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met René, de reisexpert in Ecuador. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij René.

Beste reistijd Ecuador

De beste reistijd voor Ecuador is erg verschillend en het ligt er maar net aan of je naar de kust, het Andesgebergte of het Amazonegebied in wilt. Lees meer over de beste reistijd Ecuador.

Meer inspiratie voor Ecuador

Wil je nog wat meer inspiratie opdoen voor je reis naar Ecuador? Lees dan ook de blogs van Sigrid op my travel secret.