Ontmoet de locals tijdens een Ecuador excursie

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal toffe excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je reis prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Culturele stadstour Quito

De dag begint met een bezoek aan de Santa Clara markt, wat vroeger het sociale en economische centrum van Quito was. Je zult verschillende soorten exotisch fruit ontdekken, en uiteraard kan je verschillende exotische fruitsoorten proeven. Nadat je de kraampjes van medicinale planten, vlees, vis en lokale gerechten hebt bekeken ga je naar de hoogtepunten van het historisch centrum. Naast de mooie uitzichten vanaf de Basilica, geniet je onder ander van het levendige plein Plaza Grande met de paleis van de president en de aartsbisschop, van de gouden kerk La Compañia en van de kleine culturele winkels in de traditionele straat La Ronda. Na de middag kan de gids je optioneel nog naar de evenaar brengen om de verschillende musea te bekijken die je meer vertellen over de gemeenschappen in de Amazone, het proces van het maken van chocolade of het lezen van een zonneklok.

Otavalo dorpstour

De markt van Otavalo is een van de grootste markten in Latijns-America en een van de highlights voor veel toeristen om een indruk van de indigena klederdrachten te krijgen. Terwijl de meeste toeristen vooral de markt zelf bezoeken, biedt de dorpstour een dieper inzicht in het leven en werk van de lokale communities. De stad en regio is in Ecuador bekend om de kwaliteit van de ambachten en voor het lokale talent voor commercie. Bij een tour door de dorpjes die om Otavalo heen liggen bezoek je verschillende communities en ambachtsbedrijven die je het werk laten zien dat achter de marktproducten zit. In elk dorpje laat een andere familie hun handwerken zien. Zo leer je hoe poncho’s en sjaals geweven worden, hoe hoeden van schapenwol worden gemaakt en hoe het riet van de San Pablo meer naar voetmatten verwerkt wordt. Ook kan je deze tour nog combineren met een bezoek van de Cuicocha laguna of je kunt een echte lokale shaman (natuurgenezer) bezoeken.

De Duivelsneus en andere treintochten

Aan het einde van de 19e eeuw begon de Ecuadoriaanse overheid met de bouw van de Ferrocarril Transandino (Trans-Andes-spoorlijn), die resulteerde in een spoorwegsysteem tussen Quito en Guayaquil. De treinverbinding was van groot economisch belang, maar raakte desalniettemin steeds meer in verval. Tot voor kort was alleen het beroemde Duivelsneus traject nog berijdbaar, maar in 2008 zijn er verschillende treintrajecten hersteld. Je rijdt in luxe wagons in koloniale stijl, soms per stoomlocomotief, soms per dieseltrein. Een aanrader is de Costa-Sierra rit, waar je van de kust naar de bergen rijdt of omgekeerd. Tijdens de rit zul je versteld zijn hoe snel de natuur verandert wanneer je hoger dan wel lager komt. Onderdeel van deze rit is het beroemdste Nariz del Diablo traject, ofwel de Duivelsneus. Op dit traject is het hoogteverschil wat overbrugd moest worden zo groot, dat het spoor zigzaggend is aangelegd, waarbij de trein een aantal keren voor- en achteruit moet. Wil je een meerdaagse treintocht maken, dan is de Tren Crucero wat voor je: een tocht van 4 dagen en 3 nachten, waarbij je het grootste deel per trein en sommige trajecten per bus aflegt. Je rijdt over de zogenaamde Avenida de los Volcanos, waarbij de (met helder weer) uitzicht hebt op verschillende vulkanen, zoals de Chimborazo, de Cotapaxi, de Tungurahua and Sangay. Neem contact op met René voor uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden!

Wil je zoveel mogelijk lokale excursies opnemen in je Ecuador reis? Bekijk dan onze voorbeeldreis met maximale positieve impact.

Kookworkshop in Guamote

Guamote is een klein dorpje in de Andes, niet ver van Riobamba. Meer dan 90% van de bevolking bestaat uit ‘indigenas’. In Guamote komen niet veel toeristen. Een kookworkshop is een leuke manier om in contact te komen met de locals. De chefs van het hotel Inti Sisa, die allemaal uit Guamote komen leren je een aantal lekkere gerechten te maken. Zij spreken geen Engels, en Spaans is niet hun moedertaal, maar zij laten je het hele proces van hun perspectief zien. Rond Guamote wordt veel quinoa verbouwd en je leert verschillende manieren om deze populaire superfood te bereiden. Ook leer je hoe je empanadas maakt, Ecuadoriaanse deeghapjes met verschillende vullingen. De chef laat je stap voor stap zien hoe je de deegflapjes met kip, kaas of vlees vult. Aan het eind geniet je samen met de chefs van dit heerlijke lokale gerecht, en heb je vast en zeker een paar nieuwe woorden Spaans geleerd.

Dagtour naar Ozogoche

Ozogoche is een authentieke inheemse gemeenschap middenin het Andesgebergte, 55 km van Guamote en op 3400 meter hoogte. Het is een prachtige rit over slingerweggetjes door een geweldig páramo landschap. Onderweg zie je grote kuddes lama’s en alpaca’s. Aangekomen in Ozogoche, neemt een lokale gids je mee op een wandeling. Ozogoche is omringd door 45 meren! De gids geeft uitleg over de lokale tradities, en legendes en mysteries rond de meren, zoals het merkwaardige fenomeen van de zelfmoordvogels die niemand ooit heeft kunnen verklaren. Elk jaar in september duiken honderden trekvogels diep het ijskoude water van de meren in en doden zichzelf. Dappere mensen kunnen zelfs een duik in een van de meren nemen. Na de wandeling bezoek je de lokale gemeenschap van Ozogoche. Het bezoek wordt afgesloten met een traditionele forellunch. De beste forel van Ecuador!

Quilotoa trekking

De Quilotoa Loop is een prachtige trek in de Andes, die je door authentieke dorpjes voert. De volledige Quilotoa Loop heeft een lengte van ongeveer 200 kilometer, maar slechts weinig mensen doen de volledige loop. Het mooiste deel gaat langs het bekende krater meer Quilotoa Lake. Je begint je trekking met een overnachting in een kleinschalig, authentiek hotel in Isinliví in de regio Cotopaxi. De volgende dag haalt je lokale Spaanstalige gids je op om met de trekking te beginnen. Je bagage wordt naar Chugchilán gebracht, en er loopt ook een muildier of paard mee, zodat je ook je handbagage niet hoeft te dragen. Je loopt door een prachtig berglandschap en hebt adembenemende uitzichten op de besneeuwde Andes toppen. Na een nacht in Chugchilán word je met de auto naar het Quilotoa meer gebracht, dat oplicht als de zon schijnt. Daarna brengt de chauffeur je naar het dorpje Tigua, dat bekend staat om de kleurrijke schilderijen die hier gemaakt worden. De schilderstijl begon al eeuwen geleden toen de bewoners van dit dorp met kippenveren op schapenhuid schilderden. Je kunt hier ook overnachten in een lokale boerderi en meehelpen met het maken van kaas of dulce de leche. Je kunt ook een groter deel van de Quilotoa Loop lopen, vraag René naar de mogelijkheden.

Benieuwd naar tips om plasticvrij te reizen in Ecuador? Wij zetten ze graag voor je op een rijtje!

Chocolade in Mindo

Ecuador staat bekend om haar cacao; het land heeft de fijnste cacaobonen ter wereld. Het is ook bewezen dat hier de eerste cacaobonen werden gevonden. Ervaar de wereld van cacao en de verschillende smaken van chocolade. In het nevelwoud bij Mindo kun je een bezoek brengen aan een chocolade fabriek. Gedurende een uur zie je het proces van de cacaoproductie vanaf de cacaoboon tot de afgewerkte reep chocola. De fabriek heeft één van de fijnste biologische cacao’s van farms uit de omgeving. Tijdens je bezoek leer je over de geschiedenis van chocolade en neem je natuurlijk deel aan een proeverij van verschillende smaken van cacao.

Bezoek het Maquipucuna reservaat

De nevelwouden van Maquipucuna strekken zich uit over een hoogte van 900 meter tot bijna 2700 meter boven zeeniveau en liggen vlakbij Quito. De biodiversiteit bij Maquipucuna is vergelijkbaar met die van het Amazone-regenwoud en je vind hier dan ook een grote verscheidenheid aan vogels en orchideeën. Zo kun je hier de toekan barbet, het feloranje rotshaantje, de bergtoekan, en de quetzal spotten. Maquipucuna is bovendien het enige reservaat in Ecuador waar je de brilbeer kunt spotten! Je kunt vanuit Quito een dagexcursie maken naar Maquipucuna of overnachten in de Maquipucuna Lodge.

Op zoek naar dieren bij Isla de la Plata

Het eiland Isla de la Plata ligt 40 km voor de kust van Puerto Lopez. Het eiland wordt ook wel Galápagos voor de armen genoemd! Het eiland zit namelijk vol met vogels, en veel zijn, net als op de Galápagos eilanden, niet bang voor mensen. Alleen kost een bezoek aan Isla de la Plata maar een fractie van een bezoek aan de Galápagos eilanden. In de ochtend vertrek je met een kleine boot naar het eiland, en vaar je in ongeveer 2 uur naar Isla de la Plata. Onder begeleiding van een lokale natuurgids maak je een wandeling over het eiland. Zo zie je waarschijnlijk de blauwvoet en gemaskerde Jan van Gent, fregatvogels en kalkoengieren.

Van mid juni tot en met begin oktober heb je tijdens de boottocht ook een goede kans op het zien van bultrugwalvissen. Het is een onvergetelijk gezicht om deze reusachtige dieren uit het water te zien komen! Desgewenst kun je er ook voor kiezen om alleen een boottocht te maken op zoek naar walvissen, zonder bezoek aan Isla de la Plata. Naast de crew, gaan op de boten die wij gebruiken voor het bezoek aan Isla de la Plata en de walvis safari ook vrijwilligers mee die onderzoek doen naar de walvissen. De informatie die zij verzamelen wordt gebruikt om meer duidelijkheid te krijgen over de trajecten die de walvissen jaarlijks afleggen vanaf Brazilië via de Zuidpool naar het zuiden van Colombia.

Plan jouw reis naar Ecuador

Ben je op zoek naar een bijzondere Ecuador rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met René, de reisexpert in Ecuador. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij René.

Beste reistijd Ecuador

De beste reistijd voor een bezoek aan Ecuador wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Ecuador. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Ecuador.

Ecuador met kinderen

Wil je graag naar Ecuador reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met René, onze lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Ecuador met kinderen.