Cambodja is een prachtig land waar je jezelf kan verliezen in de cultuur en de prachtige natuur. Van de adembenemende tempels van Ankor, en de nog ongepolijste steden waar je overal tekenen van de turbulente geschiedenis van het land kan terugvinden, tot ongerepte natuur en een paradijselijke kustlijn. Maar je hoeft niet ver te kijken om te zien dat al dat moois verloren dreigt te gaan door het plastic afval dat de stranden, steden en natuurgebieden van Cambodja vervuilt. Daarom werd Refill not Landfill gestart. Christian de Boer, hotelmanager en ondernemer in Siem Reap, zag maar één oplossing: we moeten stoppen met het gebruik van wegwerpplastic. 

Daisy
Door: Daisy Scholte
Ondernemer, reisjournalist en kookboekenauteur

Bij Better Places stel je je rondreis Cambodja samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

Wat is er aan de hand?

In 2015, het jaar voor de oprichting van Refill not Landfill, reisden 4,8 miljoen mensen naar Cambodja. Ze bleven gemiddeld zo’n zeven dagen om het land te verkennen en dronken tenminste twee liter water per dag. Dat komt neer op zo’n tien miljoen plastic flessen per maand. Kun je je daar geen voorstelling van maken? Dat zijn 26 Olympische zwembaden vol plastic flesjes per jaar. Alleen uit het toerisme. Dan hebben ze ook nog hun eigen afval te verwerken. Alsof dat niet genoeg is dumpen de VS en Canada schepen vol plastic afval in het kleine land. En dan te bedenken dat Cambodja één van de armste landen ter wereld is, waar ze geen geavanceerd afval-ophaalsysteem hebben zoals wij dat gewend zijn. Christian kon het niet langer aanzien en besluit in zijn eigen industrie actie te ondernemen: het toerisme.

Zo werkt Refill not Landfill

“Het idee van Refill not Landfill is eigenlijk heel simpel,” Christian moet lachen bij de gedachte. “We zijn begonnen in Siem Reap en vroegen horeca-ondernemers een tappunt met schoon drinkwater aan te bieden. We hebben aluminiumflessen ontwikkelt waar ondernemers hun logo op kunnen zetten. Het idee is dat ze de hervulbare waterflessen gratis uitdelen of tegen een kleine vergoeding verkopen en toeristen geen plastic flesjes meer hoeven te kopen.” Een paar jaar later is Refill not Landfill meer dan een gaaf project in Siem Reap. “Inmiddels doen meer dan 10 landen mee!”

Wil je plasticvrij op reis? Wij delen al onze beste tips en ervaringen, zodat je geen plastic waterflesjes meer hoeft te kopen.

Een handige Refill not Landfill kaart

Met tientallen steden en honderden bijvulstations wordt het steeds makkelijker om je eigen waterflesje te vullen. En dat aantal groeit met de dag. Zelfs de VS en Nieuw-Zeeland hebben zich onlangs aangemeld. Maar hoe weet je als reiziger waar je jouw flesje kunt bijvullen? Dat werkt zo: op de website staan alle tappunten en plekken waar je een aluminium fles kunt kopen vastgepind. Vul in waar je bent en zoek in een straal van maximaal driehonderd kilometer naar het dichtstbijzijnde bijvulstation. Zoals Christian al zei: het is eigenlijk heel simpel.

Duurzaam reizen Cambodja

Geïnspireerd door dit verhaal over Refill not Landfill in Cambodja en wil je weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de bezienswaardigheden. Wil je meer weten hoe je duurzaam op reis kunt? Bekijk onze checklist duurzaam reizen!

 

Plan jouw reis naar Cambodja

Ben je op zoek naar een bijzondere Cambodja rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jurry, de reisexpert in Cambodja. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jurry.