Bij het inchecken in je accommodatie kan het voorkomen dat je wordt gevraagd om je paspoort af te geven. Dit lijkt misschien een standaardprocedure, maar het afgeven of laten kopiëren van je paspoort kan risico's met zich meebrengen, zoals identiteitsfraude. Wat kan je doen als je wordt gevraagd je paspoort af te geven op reis en hoe bescherm je je persoonlijke gegevens?

Waarom is je paspoort afgeven op reis omstreden?

Het afgeven van je paspoort of het maken van een kopie hiervan kan leiden tot identiteitsfraude. Fraudeurs kunnen jouw gegevens gebruiken om bijvoorbeeld leningen af te sluiten of abonnementen aan te vragen. Dit kan grote gevolgen hebben. Je volledige naam, geboortedatum, en paspoortnummer zijn hiervoor essentiële gegevens. Daarom is het van belang om extra voorzichtig te zijn met het delen van deze informatie. Vooral in het buitenland, waar regels rondom privacy en gegevensbescherming kunnen verschillen van Nederland.

Wat zijn de regels rondom het afgeven van je paspoort op reis?

Binnen Europa (de EER), is de wetgeving duidelijk: de eigenaar of medewerker van je accommodatie is verplicht om een aantal persoonsgegevens te noteren die op het identiteitsbewijs van de hoofdboeker staan. Maar er mag geen kopie, scan of foto van worden gemaakt. Dit is bij wet vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Buiten Europa geldt deze wetgeving niet en zijn de regels vaak minder duidelijk en ook verschillend per land. Dit kan de situatie tijdens het inchecken dan ook voor beide partijen verwarrend maken. 

Welke gegevens mogen ze wel en niet van je vragen?

Volgens de Europese wetgeving moeten er bij het inchecken een aantal persoonlijke gegevens worden geregistreerd. Dit gaat om je naam, woonplaats en het type identiteitsbewijs. Om je BSN-nummer mag in Europa volgens de privacywet nooit worden gevraagd, deze is fraudegevoelig. Desondanks is het innemen en/of kopiëren van je paspoort bij veel accommodaties binnen en buiten Europa toch onderdeel van de standaard incheckprocedure. Wat kan je in dat geval zelf doen?

Wat kan je zelf doen tijdens het inchecken?

Het is goed om te weten dat je altijd het recht hebt om te weigeren je paspoort af te geven. Maar als dat ingaat tegen de procedure van de accommodatie waar je incheckt, dan is het helaas lastig te voorkomen dat je je aan hun werkwijze moet houden. Je overnachting is immers al geboekt en je hebt niet zomaar een alternatief. Wel zijn er een aantal zaken die je kunnen helpen in deze situatie:

Neem kopietjes van je paspoort mee en streep gevoelige gegevens door. Als de medewerker je paspoort wil kopiëren, kun je direct de kopie aanbieden. Hiervoor kun je speciale apps gebruiken zoals de KopieID app van de Nederlandse overheid, waarmee je eenvoudig een veilige kopie maakt.
 
Gebruik een RFID cover. Een simpele en effectieve manier om je gegevens te beschermen is door een RFID cover aan te schaffen. Deze cover schuif je over je paspoort of identiteitskaart en schermt zo de fraudegevoelige informatie af. Ook beschermt deze cover tegen het ongewenst uitlezen van de RFID chip. Heb je zo’n hoesje om je paspoort zitten, dan kan je je paspoort in principe aan de hotelmedewerker tonen en laten kopiëren.
 
Geef aan waarom je je gegevens niet wil delen. Wordt een afgeschermde versie van je paspoort niet geaccepteerd? Dan heb je als reiziger helaas weinig in te brengen tegen de werkwijze van de accommodatie. Je kunt nog proberen uit te leggen waarom je je paspoort niet wilt afgeven. Bij reizen binnen Europa kan je de medewerker wijzen op je rechten door middel van de AVG. Je kunt ook gebruikmaken van de standaard paspoortbrieven die ANWB hiervoor beschikbaar heeft in het Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans.