Landkaarten, telefoonnummers, notitieblok met leuke adresjes, belangrijke reisgegevens, extra geheugenkaartjes… Vroeger was inpakken voor je vakantie pas echt stressen. Nu wordt het je wel heel gemakkelijk gemaakt met deze handige en meestal gratis reisapps voor op je mobiel. We zetten de beste reisapps op een rijtje voor een ontspannen rondreis. Het enige waar je zelf nog aan moet denken is je oplader. Oh, en je paspoort natuurlijk.

Maps.me, de reisapp waarmee je nooit verdwaalt

Vergeet die onhandige landkaarten die je na één keer openen nooit meer netjes opvouwt. Installeer Maps.me en je hebt altijd een offline kaart met GPS bij de hand. Download voor vertrek de kaart van je bestemming en je kunt hem op vakantie zonder internetverbinding gebruiken. Helemaal handig: Maps.me laat ook zien waar je restaurants en belangrijke bezienswaardigheden kunt vinden.

Polarstep voor de thuisblijvers

Nu je niet meer kunt verdwalen is het ook leuk om bij te houden waar je allemaal bent geweest. De Polarsteps reisapp traceert je hele reis. Per bestemming kun je foto’s uploaden en je ervaringen bijhouden. Je kunt je reis delen met de thuisblijvers, zodat zij precies zien waar je bent en wat je doet. Je kunt ook andere reizigers volgen voor inspiratie voor je volgende reis.

Vegetarisch eten met Happy Cow

Eet je liever vegetarisch of veganistisch? Met de Happy Cow app op je telefoon weet je altijd waar je terechtkunt voor de leukste restaurants met een 100% vegetarische of veganistische kaart of voldoende opties op het menu. Geef aan waar je bent en de app laat je de lekkerste hotspots zien.

Vegan eten in elke taal

Soms ben je op een plek waar zelfs de Happy Cow app geen geschikt restaurant voor je kan vinden. Dan komt het aan op je taaltalent of je de kok duidelijk kunt maken wat je als vegetariër of veganist wel en niet eet. Met de Vegan Passport op je telefoon is dat geen enkel probleem. In de app wordt in elke taal denkbaar uitgelegd wat je niet en vooral wat je wél eet.

Door minder of geen vis en vlees te eten tijdens je rondreis verklein je jouw impact op het milieu enorm. Wij helpen je op weg met handige en vooral lekkere tips voor vegetarisch eten op reis.

Point It aanwijsapp

Je kan nog zo’n taalknobbel hebben, soms kom je op plekken waar je de taal echt niet spreekt. Leg dan maar eens uit dat je graag suiker in je thee hebt. De Point It app staat boordevol afbeeldingen van dingen die je op reis wel eens nodig hebt. Wijs het plaatje van suiker aan en de serveerster weet meteen wat je nodig hebt. Handig!

Onmisbare reisapps: Google Translate

Google Translate is bijzonder handig wanneer je een gesprekje wilt voeren met de lokale bevolking. Je kunt vijftig van de zestig talen offline vertalen als je ze voor vertrek downloadt. In het menu zie je de optie ‘’offline talen’’ staan. Wanneer het prikker-rondje blauw is, is de taal gedownload.

Ontdek authentieke buurten met iDiscover

Het is soms lastig om authentieke en karakteristieke buurtjes te vinden in Aziatische steden. Terwijl die oude buurtjes vaak het leukst zijn; hier vind je de lekkerste streetfood en zie je hoe het lokale leven zich afspeelt in de stad. De iDiscover app laat je juist deze verstopte plekjes zien. Locals voorzien je van een route naar de leukste wijken en geven tips. Koop je iets in de app, dan gaat de opbrengst naar de bewoners.

Vul je flesje met Refill My Bottle

Steeds meer hotels en restaurants bieden de mogelijkheid om je hervulbare waterfles te vullen met veilig drinkwater. Je moet ze alleen wel even weten te vinden. Met de Refill My Bottle app kun je precies zien waar je de dichtstbijzijnde tappunten kunt vinden.

Reisapps zoals Refill My Bottle helpen je duurzamer te reizen. Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Hier vind je handige tips om minder plastic te gebruiken op vakantie.

Voorkom vermoeidheid met de Jetlag Rooster

Eenmaal aangekomen op een verre bestemming is de kans aanwezig dat je last krijgt van een jetlag. Er zijn allerlei trucjes om een jetlag te voorkomen, maar de beste tip die wij hebben is om de app Jetlag Rooster te downloaden. Vul de vertrek- en aankomsttijden van je vlucht in, samen met je slaappatroon en de app maakt a-la-minute een planning voor je om je een jetlag te besparen.

Houd overzicht met Trip It

Al je reisdocumenten printen is niet alleen zonder van het papier, het is ook nog eens ontzettend onoverzichtelijk. Met de Trip It app sla je al je belangrijke reisgegevens op één plek op. De app is niet alleen een verzamelplaats voor al je documenten, je vindt er ook de actuele weersverwachting, tips en plattegronden.

Reisapps voor je foto’s: Google Photos

Tijdens je reis maak je vast veel foto’s en video’s. Dan is het balen als je mobiel vol zit. Met de app van Google Photos kun je al je foto’s uploaden naar ‘de cloud’. Extra voordeel is, dat wanneer er iets gebeurt met je mobiel, je je foto’s niet kwijt bent.

Foto’s bewerken met Snapseed

Een foto doet zelden recht aan al het moois dat je tijdens je reis ziet. Maar bewerk je jouw foto’s met Snapseed, dan komt het wel erg in de buurt. Zie het als een mini Photoshop voor op je mobiel. Zo krijgen je foto’s net wat meer kleur.

Handig, deze reisapps. Maar wil je zeker weten dat je met de allermooiste foto’s thuiskomt? Bekijk dan vooral eens onze pagina met handige fotografietips voor op reis.

Euro’s omrekenen met de OANDA Currency Converter

Vergeet die ingewikkelde rekensommen. Met de handige OANDA Currency Converter heb je altijd de actuele wisselkoers bij de hand en weet je precies hoeveel je moet betalen.

Niks vergeten met PackPoint

Inpakstress is voorgoed verleden tijd met PackPoint. Maak zelf een inpaklijst, of laat de app het voor je doen op basis van je bestemming, geslacht en de activiteiten die je gepland hebt.

Leer de taal met Duolingo

Met de Duolingo app leer je meer dan dertig talen. Met speelse en interactieve oefeningen leer je lezen, spreken, luisteren en schrijven. Dat is nog eens een goede besteding van uren wachten op het vliegveld.

Taxi apps

De beste manier om je in de grote steden te verplaatsen is per taxi. Maar dat kan nogal een gedoe zijn. Hoe ver kun je afdingen? Weet de chauffeur de weg wel? Maakt hij een extra ommetje om de meter op te laten lopen? Met een lokale taxi-app op je telefoon hoef je je daar nooit meer zorgen over te maken. Je geeft aan waar je naartoe wilt, bestelt een taxi en betaalt een vooraf afgesproken bedrag, meestal met je credit card. In veel Afrikaanse landen is Uber de favoriet. In India kom je het verst met Ola. De meeste landen in Zuid-Oost Azië gebruiken Grab. In Midden- en Zuid-Amerika wordt Cabify veel gebruikt. Op zoek naar een taxi in China? Dan kun je het beste Didi Chuxing downloaden. De regelgeving rondom taxi-apps verschilt per land en verandert regelmatig. Check voor vertrek welke app op jouw bestemming beschikbaar is en het beste werkt.

We kennen allemaal wel die stress vlak voor de reis begint; ben ik niets vergeten? We stelden een ultieme inpaklijst samen die jou kan helpen goed voorbereid op reis te gaan.

SOS Help Me

Hopelijk heb je deze app niet nodig, maar in geval van nood komt hij goed van pas. Mocht er iets met je gebeuren, dan heb je met de SOS Help Me app het alarmnummer van elk land meteen bij de hand.

Veilig op reis

Nog zo’n app waarvan we hopen dat je hem niet nodig hebt. Met de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heb je, ook op reis, altijd het laatste reisadvies in je broekzak. Is er iets vervelends aan de hand op jouw bestemming, dan heb je met één druk op de knop contact met het contactcentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Google Lens: zoek of vertaal wat je ziet

Krijg je een Spaanse menukaart voor je neus? Of sta je bij een bezienswaardigheid voor een informatiebord in het Vietnamees of Albanees? Of ben je benieuwd wat de tekst bij die mooie muurschildering betekent? Met Google Lens maak je eenvoudig een foto van wat je wilt vertalen en de app doet de rest. Google Lens werkt overigens ook om iets op te zoeken, bijvoorbeeld als je een plant of dier ziet waarover je meer wilt weten!

Laat je inspireren

Ben je op zoek naar meer tips en advies voor volgende reis, of wil je weten waar je heen moet voor het te laat is? Volg Karlijn op één van haar vele reizen over de hele wereld en laat je inspireren door haar verhalen, foto’s en blogs. Lees meer op haar website.