Alle handige bestemmingsinfo over Jordanië bij elkaar met onder andere informatie over de beste reistijd, hotels en de reis naar deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Jordanië bestemmingsinfo

Jordanië is een bestemming in het Midden-Oosten. Het land grenst aan Israël en de Westelijke Jordaanoever in het westen. In dit grensgebied ligt ook de Dode Zee. In het noorden grenst Jordanië aan Syrië en Irak, in het zuiden aan Saoedi-Arabië. De hoofdstad van Jordanië is Amman.
Veel grenzen tussen Jordanië en de omringende landen zijn gesloten voor toeristen. Je kunt wel de grens tussen Jordanië en Israël oversteken. Dit kun je het beste in het zuiden doen, tussen Aqaba (Jordanië) en Eilat (Israël).  
 

Beste reistijd voor Jordanië


Jordanië heeft een mediterraan klimaat in het westen en een woestijnklimaat als je landinwaarts gaat. Dit betekent dat de zomermaanden in Jordanië heet en droog zijn. In de wintermaanden koelt het in het westen af en valt er meer regen. In de woestijngebieden kan het ’s avonds flink afkoelen, ongeacht of het zomer of winter is. 
Het voorjaar en najaar zijn de beste momenten om naar Jordanië te reizen qua temperaturen. Mei, juni, september en oktober bieden prima weer met genoeg verkoeling. Houd er wel rekening mee dat dit ook de populairste momenten zijn voor toeristen om Jordanië te verkennen. Wil je de drukte vermijden? Dan kun je het beste in de wintermaanden naar Jordanië gaan.

Taal in Jordanië

In Jordanië is de officiële taal Arabisch, maar er wordt ook veel Engels gesproken. Tijdens een rondreis in Jordanië kun je op veel plekken Engels spreken met de bevolking. Teksten in Jordanië zijn in het Arabische schrift opgeschreven, maar belangrijke informatie voor toeristen, zoals bezienswaardigheden en bewegwijzering, is ook in het Latijnse alfabet opgeschreven.

In principe hoef je geen Arabisch te spreken tijdens een reis door Jordanië, maar de bevolking waardeert het wel als je een paar basiswoorden leert. Denk aan ‘hallo’ (ahlan) en ‘bedankt’ (shukran). 
 

Veiligheid in Jordanië

Jordanië is een stabiele en veilige bestemming om te ontdekken; als soloreiziger, in groepen of met een familie met kinderen. Het Midden-Oosten staat bekend als rommelig. Jordanië is omringd door onrustige landen, maar het land is zelf een oase van rust. Jordanië slaagt er goed in om de onrust uit de buurlanden buiten te houden. 
In de hoofdstad Amman zie je wel armoede, maar het is niet onveilig om rond te lopen. Bij de bekende bezienswaardigheden en toeristische steden zoals Aqaba, Wadi Rum, Petra en de Dode Zee zul je er als reiziger sowieso weinig van merken. De Jordaniërs doen er bovendien alles aan om je een veilig gevoel te geven. Het land is grotendeels afhankelijk van het toerisme, dus ze willen dat reizigers zonder zorgen hun land ontdekken. Bekijk voor jouw vertrek ook het meest recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Jordanië.

Vervoer in Jordanië

Jordanië is een uitstekende bestemming om met de auto te verkennen. De afstanden zijn niet groot en zo kun je ook bij plekken zoals het Dana Natuurreservaat en Wadi Mujib stoppen. Op de grote steden na is het niet chaotisch op de wegen.
Vind je het spannend om zelf te rijden? Je kunt ook door Jordanië verplaatsen met taxi’s en transfers. Bij Better Places kun je een rondreis samenstellen met een auto en chauffeur. Zo kun je tijdens de autoreis van het uitzicht genieten en hoef je je geen zorgen te maken over het autorijden.
In het noorden, bijvoorbeeld vanaf de hoofdstad Amman, gaan er regelmatig bussen naar steden zoals Jerash en Madaba. In het zuiden, bij Petra, Aqaba en Wadi Rum, zijn de opties om met het openbaar vervoer te reizen gelimiteerd. Soms gaat er maar één bus per dag. Een goede planning en het uitzoeken van de vertrektijden is dan belangrijk.

Plan je reis naar Jordanië

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Elena, de reisexpert in Jordanië. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Jordaniëreis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Jordanië of de beste reistijd Jordanië.