Fooi geven in het Midden-Oosten, algemene tips

  • Laat fooi achter op je kamer.
  • Verblijf je in een lodge of resort met verschillende medewerkers? Laat dan fooi achter in de algemene tipbox.
  • Zorg dat je altijd genoeg kleingeld bij je hebt om makkelijk fooi te kunnen geven.
  • Kijk in restaurants goed of er al een service charge op de rekening staat.

Marokko

In Marokko geef is het ook normaal om fooien te geven zegt Rob, de reisspecialist. Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent). Chauffeurs krijgen 75-100 dirham per dag (7 tot 9 euro), voor gidsen kun je aan 100-150 dirham per dag denken. Ga je naar de woestijn? De kamelenmannen geef je 20-30 dirham per persoon.

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Hier vindt je de belangrijkste duurzaam reizen tips om je op weg te helpen.

Fooi geven Midden-Oosten: Jordanië

Ook in Jordanië horen fooien bij de cultuur. Reisspecialist Elena geeft je meer advies: In restaurants is 20% normaal. Ook als deze servicekosten al op de rekening staan, wordt verwacht dat je uit beleefdheid nog een klein bedrag extra geeft. Gidsen geef je 4 euro per persoon per dag, chauffeurs ook 4 euro. In hotels is 1 euro per persoon per dag gebruikelijk. Deze fooien zijn recentelijk bijgewerkt omdat ze een stuk omhoog zijn gegaan vanaf 1 januari 2019. Op de meeste plekken is een fooi van 20% nu normaal.

Bijzondere ontmoetingen tijdens je reis

Wil je in korte tijd veel zien van een land en ben je op zoek naar bijzondere ontmoetingen met locals? Wil je dat de lokale bevolking ook van jouw reis profiteert? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Of lees meer over verre reizen en raak geïnspireerd!