Het is vaak één van de hoogtepunten van je reis: kennismaken met de lokale keuken. Van spicy Thaise soep tot verse Vietnamese loempia’s, een kookworkshop op reis is een culinaire ontdekkingstocht en een feestje vol verrassingen. In verschillende landen kun je een kookles volgen, waarbij lokale koks je leren om de lekkerste maaltijden op tafel te zetten. Zo kun je ook thuis aan de slag met het koken van lokale gerechten. De geuren, smaken en kleuren brengen je weer even helemaal terug naar de prachtige reis die je hebt gemaakt.

Van pittig tot pad thai in Thailand

Thailand staat niet alleen bekend om haar kleurrijke tempels en witte stranden, ook het eten is reden om af te reizen naar dit Aziatische land. De Thaise keuken heeft heel veel lekkers te bieden, van pittige tom yam soup tot smaakvolle pad thai. Het lijkt misschien moeilijk om zelf een Thaise maaltijd te maken, maar tijdens een workshop krijg je de basisprincipes snel onder de knie. Voor je het weet sta je spicy gamba’s te wokken alsof je nooit anders hebt gedaan. Better Places biedt in onder andere de Noord-Thaise stad Chiang Rai een leuke kookles aan, die begint met een bezoek aan de lokale markt. Hier koop je de benodigde ingrediënten in, terwijl de lokale kok uitleg geeft over alle bekende en onbekende producten die te koop zijn. Terug in de keuken maak je drie gerechten en een Thais dessert. Je staat versteld van je kookkunsten!

Vietnamees koken bij locals thuis

Thais eten is erg populair, maar qua kwaliteit en smaak doet het niet onder voor de Vietnamese keuken. Licht, gezond, gevarieerd en smaakvol: Vietnamees eten is heerlijk. Het dorpje Hoi An is het culinaire centrum van Vietnam en hier kun je kennismaken met traditionele Vietnamese gerechten. Ga je graag zelf aan de slag, dan organiseert Better Places hier een Vietnamese kookworkshop op reis. Je gaat eerst inkopen doen op de drukke markt van Hoi An, waar de kleuren, geuren en geluiden je doen duizelen. Met verse ingrediënten en traditionele Vietnamese gebruiksvoorwerpen kook je vier lokale gerechten. Inclusief het nationale gerecht Pho, een goedgevulde, hartige noodlesoep. Wil je de Vietnamese keuken van nog dichterbij bekijken, boek dan een homestay op het Vietnamese platteland. Hier kun je je gastvrouw meehelpen in de keuken en nog meer leren over Vietnamees koken.

In Thailand eten de bewoners het liefst op straat. Hier lees je alles wat je moet weten over streetfood in Thailand.

Spicy Chinees eten tijdens een kookworkshop op reis

De Chinese keuken in China is op geen enkele manier te vergelijken met de Nederlandse variant. In China geen fu jong hai en babi pagang, maar gerechten met verse groenten en kruidige ingrediënten. Doordat China zo groot is, is er niet één Chinese keuken. Elke streek heeft haar eigen specialiteiten en manier van bereiden. Misschien wel de meest bijzondere keuken is die van Sichuan in Zuidwest-China. Deze is vooral bekend om haar sterke smaken en het gebruik van knoflook en pepers. Een uitdaging voor je smaakpapillen! In de stad Chengdu kun je een kookworkshop doen onder leiding van een lokale kok, die je wegwijs maakt in het bereiden van verschillende pittige Sichuan-gerechten.

Kruidige Nepalese curries

De Nepalese keuken mag dan niet zo bekend zijn als die van China of Thailand, dat betekent niet dat je in dit Himalaya-land niet heerlijk kunt eten. Kruidige curries, het nationale linzengerecht dal bhat, gevulde momo’s (deegpakketjes) en vers chapati-brood zijn slechts enkele voorbeelden uit deze verrassende keuken. Volg een kookworkshop op reis door Nepal en leer een aantal bijzondere lokale en nationale gerechten bereiden.

Ontdek de geheimen van de Nepalese keuken tijdens een foodtour in Kathmandu. Reisblogger Daisy ging je voor en maakte een video.

Koken in Amman

Natuurlijk is er meer dan Aziatisch eten. Peru staat bijvoorbeeld bekend om de hoge kwaliteit van haar cuisine en ook in Jordanië eet je heerlijk. Vers pitabrood, goed gevulde salades, mezzes, hummus om je warme brood in te dippen, falafel…in Jordanië is elke maaltijd een feest. Ook voor vegetariërs, want veel gerechten bevatten geen vlees. In Amman biedt Better Places een bijzondere kookworkshop op reis aan. In Oma’s Huis ga je eerst lokale ingrediënten proeven. Vervolgens ga je aan de slag met de verse ingrediënten en kook je buiten op het dakterras de lekkerste Jordaanse gerechten. Een ideale locatie om te genieten van je eigen kookkunsten, terwijl je uitkijkt over de Jordaanse hoofdstad.

Kookworkshop op reis?

Bekijk een aantal voorbeeldreizen waarbij je ervoor kunt kiezen om een kookles op reis te volgen.

Kookworkshop Jordanië – Leer Jordanees koken in Amman

Kookworkshop Vietnam – Een kooktrip waarbij je Pho leert maken in Hoi An

Kookworkshop Thailand – Leer koken in Chiang Mai en Chiang Rai tijdens deze kooktrip

Kookworkshop China – Neem kookles op het platteland van Yangshuo

Kookworkshop India – Maak een 17-daagse culinaire rondreis door het land van 1001 curries

Culinaire rondreizen

Ben je op zoek naar een culinaire rondreis op één van onze bestemmingen? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale specialist. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeelden van een culinaire rondreis of vraag een reisvoorstel aan bij één van onze experts.