Geen keuken is zo bekend als die van India. Waar ook ter wereld, je komt altijd wel ergens een Indiaas restaurant tegen. Saag, korma, chana massala, alu gobi, dosa en Rajasthani thali; dit is nog maar een kleine greep uit de honderden smaakvolle gerechten die het land rijk is. Elke familie kent zijn eigen, geheime recept voor de meest kleurrijke kruidenmixen en specerijen. Het leren kennen van de smaken van India is een ontdekkingstocht die je reis een extra dimensie geeft. Liever vegetarisch eten in India? Dan is er voor jou net zo veel te proeven als voor ieder ander; de keuken is ook voor vegetariërs een paradijs!

Bij Better Places stel je je rondreis India samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

1. Paneer in plaats van kip

Met zoveel smaken en keuzes, waarom zou je kiezen voor vegetarisch eten in India? Dat is toch een enorme beperking? Nee! Dat is het juist niet! Tikka massala met paneer smaakt net zo lekker als de variant met kip. Het zijn de specerijen die de smaak geven. Dus of je nou kip of paneer in de mix doet, het is allebei net zo lekker. Daarnaast is het met betrekking tot voedselveiligheid aan te raden om vlees zoveel mogelijk te vermijden. De hygiene-standaard bij de verkoop van vlees en vis is niet te vergelijken met die in Nederland. Soms hangt een geslachte kip uren in de felle zon voor het in de restaurantkeuken belandt. Dat kan wel eens voor maagproblemen zorgen. Met groente en fruit is dat risico aanzienlijk lager.

2. Vegetarisch eten – 1001 curry’s

India kent net zoveel verschillende curry’s als talen, landschappen en mensen. De meeste groentecurry’s worden gemaakt met een basis van kokosolie of -room, water of ghee (Indiase boter). Wie voor het eerst kennismaakt met de Indiase keuken kan zich overweldigd voelen door de hoeveelheid keuze die er is. Het is handig om te weten dat veel curry’s dezelfde basis hebben, maar je steeds kunt kiezen voor een ander hoofdingrediënt. Veel curry’s krijgen alleen de naam van het hoofdingrediënt. Zo is er de chana masala, wat niet meer betekent dan ‘kikkererwten kruidenmix’. Aloo betekent aardappel en gobi is bloemkool. 

3. Favoriete groentes in Hindi

  • Saag: deze curry is van spinazie en (meestal) paneer. 
  • Jalfreezi: deze curry heeft een dikke en droge saus en heeft een sterke smaak. De basisingrediënten zijn chili, tomaat, ui en koriander. 
  • Korma: de basisingrediënten van deze romige curry zijn yoghurt, gember, knoflook en kardemom of kaneel. Korma is meestal medium pittig.
  • Vindaloo: een zeer pittige curry die oorspronkelijk uit Goa komt. Deze curry is niet weggelegd voor de gevoelige maag.
  • Biryani: dit is niet echt een curry, maar een geurig en flink gekruide rijstschotel. 
  • Kofta: in deze romige tomatensaus drijven gebakken dumplings van aardappels en groenten. 

De Indiase keuken is net zo divers als het land zelf. Hier lees je alles wat je moet weten over de tien meest bekende gerechten in India.

4. De Indiase Thali

De Indiase thali is vooral in het noorden van India razend populair. Loop rond lunchtijd een willekeurig lokaal restaurant binnen en je ziet overal Indiërs voorovergebogen over een goedgevulde thali. De thali is een groot metalen bord met kleine vakjes, gevuld met verschillende curry’s en rijst. Er is altijd wel een vegetarische optie te krijgen. In de wat luxere restaurant kun je een groot dienblad vol met zilveren bakjes verwachten. Elk bakje is gevuld met heerlijke curry’s. De traditie is dat je de curry’s onbeperkt kunt laten aanvullen. Maar zie eerst maar eens de eerste ronde op te krijgen.

 

5. Naan, naan en nog eens naan

Indiërs eten met hun handen. Dat is een beetje wennen. Zeker als je alleen rijst en curry hebt besteld. Met een naanbrood wordt het al een stuk gemakkelijker. En dat is nog hartstikke lekker ook! Naanbrood wordt gebakken tegen de gloeiendhete ovenwand van een tandoori oven en is geschikt voor vegetariërs. Naan bestel je naast je curry en komt in verschillende smaken: naturel, met boter of knoflook. De truc is om het brood te gebruiken om de curry op te pakken. Zo doen de Indiërs het zelf ook.

6. Eet op straat!

Voor de lekkerste gerechten hoef je geen dure restaurants op te zoeken. Ga gewoon de straat op! Van samosa’s als snack tot ontbijtgerechten met pittige chutney’s en idli (soort rijstbolletjes). Maar ook pani puri (knapperige, gevulde deegkoekjes) worden overal verkocht. De populaire Zuid-Indiase dosa kun je ook gewoon op straat krijgen. Dat is een gigantische en flinterdunne pannenkoek die wordt gevuld met heerlijk gekruide aardappels en groente. Let wel op; ook op straat geldt dat het niet altijd even schoon is. Kies voor plekken waar je veel mensen ziet eten en houd in de gaten dat alles vers bereid en goed doorbakken wordt.

India is de perfecte bestemming voor een culinaire rondreis. Hierbij is het ook zeker een must om bij een lokale familie te eten!

7. Veganistisch eten

Als veganist is het verstandig om goed op te letten. Paneer wordt bijvoorbeeld nog wel eens verward met tofu, maar is eigenlijk een kaassoort. Daarbij wordt er in de Indiase keuken veel gebruikt gemaakt van ghee (geklaarde boter). Er bestaat ook plantaardige ghee, maar de kans is klein dat die gebruikt wordt. In naanbrood zit yoghurt of melk. Het is vaak zo dat een curry wordt gegarneerd met een schepje yoghurt of curd. Geef dus van te voren aan dat je geen zuivel eet. Gerechten als chana masala, samosa’s, masala dosa en veel groentecurry’s zijn veganistisch. Er zijn veel geloofsstromingen in India waarbij geen dierlijke producten gegeten worden. De meeste mensen kennen daarom het fenomeen veganistisch wel, al zullen ze het zelf niet zo noemen. Het is daarom zelden een probleem om een gerecht zonder dierlijke producten te krijgen.

8. Ga op ontdekkingstocht

In India kun je gemakkelijk zonder vlees en vis en toch uitgebreid genieten van al het lekkers dat het land te bieden heeft. Voor een groot deel van de bevolking is vlees nog altijd een luxeproduct. Daarom zijn de groentegerechten ook zo lekker, want dat eten ze zelf ook! Goeie chefkoks in dure restaurants, lokale familierestaurants en zelfs de straatverkopers weten raad met groenten. Hoe lang je ook door India reist, ook als vegetariër is er altijd iets nieuws te ontdekken.

Plan jouw reis naar India

Ben je op zoek naar een bijzondere India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert in India. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.