Route rondreis Sumatra

 

Dag 1-2: Medan

Na een lange reis kom je aan op de luchthaven van Medan. Je wordt naar je accommodatie gebracht, een mooi hotel met een tropische tuin. Verken in de ochtend de stad Medan en ontdek de overblijfselen uit het koloniale verleden. Daarna word je naar Bukit Lawang gereden, dat op de rand van het Gunung Leuser National Park ligt. 

Wil je de CO2e-uitstoot van je vlucht zo veel mogelijk beperken, dan zijn de vluchten van KLM via Singapore de beste keuze. Het waar mogelijk kiezen voor directe vluchten heeft nog meer voordelen.

 

Dag 2-5: Bukit Lawang

In het nationale park ga je orang-oetans spotten! Met een lokale gids maak je een trekking. Wie weet kom je daarnaast ook nog gibbons en andere apensoorten tegen. Als je wilt, kun je de trekking afsluiten met tuben: met een autoband de rivier afzakken! Met een lokale gids maak je een fietstocht over het vlakke platteland. Je ziet hoe lokale mensen in de rijstvelden en rubberplantages werken en thuis producten maken als palmsuiker en tofu. Onderweg krijg je een lunch in een lokaal restaurant. Je verblijft hier in een ecolodge.  

Benieuwd naar de ecolodge op Indonesië? Bekijk hier de duurzame accommodaties waar je kunt verblijven!

 

Dag 5-7: Berastagi

Je rijdt naar het bergstadje Berastagi toe. Dit ligt op 1100 meter hoogte en dus kan het hier ’s avonds een stuk koeler zijn. Vanuit Berastagi heb je zicht op de indrukwekkende Sibayak-vulkaan en deze ga je beklimmen met een lokale gids. Per auto word je eerst een flink stuk omhoog gereden, maar het laatste stuk moet er uiteraard wel geklommen worden. Het is geen superzware klim, maar een goede conditie is wel nodig. De uitzichten over de omgeving met andere vulkaanpieken in de verte is indrukwekkend. In de kraterkom komt onder luid gesis zwaveldamp vrij uit gaten in de bodem. Aan de andere zijde van de vulkaan daal je af naar de hotsprings. Hier kun je een aangenaam bad nemen na alle inspanningen. 

 

Dag 7-10: Ketambe en Gunung Leuser National Park

Het dorpje Ketambe ligt op de rand van het Gunung Leuser Nationaal Park. Het is een bekende plek voor natuurfotografen, die de flora en fauna van het nationaal park willen vastleggen. Verwacht geen luxe hier, maar je bent wel ver weg van de gebaande paden. Na een nacht in een guesthouse, begin je vandaag met een lokale gids aan een pittige, 2-daagse trekking door het Gunung Leuser National Park. Grote kans dat je hier wilde orang-oetans ziet en daarnaast zijn er ook andere apen zoals gibbons en bladapen. Verder is het genieten van de flora en fauna van dit regenwoud. ’s Avonds slaap je in een eenvoudig jungle camp, in een koepeltentje of een hangmat. 

 

 

De volgende ochtend word je wakker met de geluiden van het regenwoud: vogels, gibbons, cicades en het klateren van de rivier. Badderen kun je in de frisse rivier doen! Daarna wandel je weer terug naar de bewoonde wereld. In de loop van de middag ben je terug in het guesthouse in Ketambe. 

 

Haal het meeste uit je rondreis Indonesië met de tips van Indonesië experts Emile en Nettert

 

Dag 10-13: Samosir

Vandaag rijd je met jouw chauffeur eerst dwars door de jungle en daal je vervolgens af naar het Tobameer. Onderweg heb je spectaculaire uitzichten op het meer. Samosir ligt midden in dit grootste kratermeer van Azië, dat ooit gevormd werd door een van de grootste erupties uit de geschiedenis van de aarde. Je hotel ligt meteen aan het meer, dus een duik is altijd mogelijk! Een lekker relaxdagje vandaag. Je kunt een stukje gaan wandelen op het schiereiland Tuktuk, naar de dorpjes Tomok of Ambarita of met de auto en chauffeur op stap om het noordelijke deel van het eiland te verkennen, waar onder andere het museum van Simanindo ligt. 

Tijdens je rondreis Indonesië slaap je in sfeervolle hotels en lokale guesthouses en homestays.

 

Dag 13-14: Padang Sidempuan

Vandaag heb je de eerste van twee lange reisdagen over de trans-Sumatra highway. Het is een prachtige route, dwars door Sumatra en onderweg zijn er veel stops mogelijk bij dorpjes, markten, heetwaterbronnen en plantages van koffie, ananas en rubber. Je slaapt deze avond in een eenvoudig hotel in Padang Sidempuan, een stopplaats halverwege de route van het Tobameer naar West-Sumatra. Optioneel is het mogelijk om een extra nacht in Padang Sidempuan te verblijven, om van hieruit het een verantwoord olifantenproject bij het plaatsje Aek Godang te bezoeken.

 

Dag 14-16: Bukittinggi

Een tweede reisdag over de Transsumatra Highway. Vandaag opnieuw veel mooie vergezichten, rijstvelden en dorpjes. En je passeert vandaag de evenaar! Je bent dan al het gebied van de Minangkabau binnen gereden. Het christendom van de Batak bij het Tobameer heeft plaatsgemaakt voor de islam van de Minang. Het bijzondere van de Minang-cultuur is dat deze matrichaal is: de vrouwen zijn hier de baas! Je maakt vandaag een mooie trekking met een lokale gids door de Sianok-kloof, met zijn indrukwekkende zandsteenwanden. Je verblijft hier weer in een mooie eco-lodge.

Wil je een lokale stam bezoeken tijdens je rondreis Sumatra? Verblijf dan een paar dagen bij de Mentawai stam op het eiland Siberut. Blogger Sigrid ging je voor en schrijft er over op haar blog

 

Dag 16-18: Harau Vallei

Op weg naar de Harau-vallei maak je een mooie fietstocht over het vlakke platteland. Hier zie je nog veel traditionele, houten huizen in de dorpen staan en ervaar je het authentieke dorpsleven. Het eten van de Minang is wereldberoemd in heel Indonesië. Rendang is misschien wel het bekendste gerecht. Deze ochtend leer je in een kookworkshop enkele gerechten maken uit de Minang-keuken. Je kookt hierbij samen met een lokale kokkin. Het eindresultaat is je lunch! In de middag maak je met een lokale gids een lichte wandeling door de mooie omgeving, onder andere naar een waterval. Je verblijft hier in een sfeervolle homestay.

 

Dag 18-21: Bungus Bay

Op weg naar de kust kun je in Padangpanjang een groot traditioneel Minang-huis bezoeken: een museum over de Minang-cultuur. Ook kom je langs de Anai-kloof: stop even bij de hoge waterval en een oude spoorbaan, die in de Nederlandse tijd werd gebruikt voor het vervoeren van kolen naar de haven van Padang. In Bungus Bay, iets ten zuiden van Padang, stap je in een bootje en vaar je in ca. 1 uur naar de Rimba Ecolodge. Dit is een sfeervolle accommodatie in een afgelegen baai die alleen over zee te bereiken is. Hier kun je heerlijk bijkomen van alle indrukken tijdens je rondreis Sumatra. Geniet van de rust, ga snorkelen, zwemmen, maak uitstapjes door het bos en watervallen in de omgeving. De accommodatie is eenvoudig, maar de locatie uniek.

 

Dag 21-22: Padang

Vanuit Rimba Ecolodge vaar en rijd je weer terug naar de bewoonde wereld. Je slaapt een laatste nacht in een prettig hotel in het historische centrum van Padang. Ook hier vind je nog veel terug uit het Nederlands-Indische verleden. Vanuit je hotel word je naar het vliegveld van Padang gereden, waar jouw rondreis over Sumatra eindigt. 

Ontvang een voorstel op maat

Geef Emile en Nettert je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

 

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

Vliegtickets rondreis Indonesië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Indonesië boeken. Door naar Indonesië te kiezen voor een vlucht met overstap en moderne vliegtuigen kun je de CO2e-uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt enorm in de klimaatimpact en geeft je bovendien de mogelijkheid om tijdens de reis even je benen te strekken. Emile en Nettert geven je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Indonesië reis.

Ik ben benieuwd

Retour Amsterdam - Jakarta: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)

Dit zijn onze accommodaties

Reisadvies Indonesië

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Indonesië. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Indonesië

rondreis-indonesie

Beste reistijd Indonesië