Route rondreis Sumatra

 

Dag 1-2: Medan

Na een lange reis kom je aan op de luchthaven van Medan. Je wordt naar je accommodatie gebracht, een mooi hotel met een tropische tuin. Verken in de ochtend de stad Medan en ontdek de overblijfselen uit het koloniale verleden. Daarna word je naar Bukit Lawang gereden, dat op de rand van het Gunung Leuser National Park ligt. 

Wil je de CO2 uitstoot van je vlucht zo veel mogelijk beperken, dan zijn de vluchten van KLM via Singapore de beste keuze. Het waar mogelijk kiezen voor directe vluchten heeft nog meer voordelen.

 

Dag 2-5: Bukit Lawang

In het nationale park ga je orang-oetans spotten! Met een lokale gids maak je een trekking. Wie weet kom je daarnaast ook nog gibbons en andere apensoorten tegen. Als je wilt, kun je de trekking afsluiten met tuben: met een autoband de rivier afzakken! Met een lokale gids maak je een fietstocht over het vlakke platteland. Je ziet hoe lokale mensen in de rijstvelden en rubberplantages werken en thuis producten maken als palmsuiker en tofu. Onderweg krijg je een lunch in een lokaal restaurant. Je verblijft hier in een eco-lodge.  

Benieuwd naar de eco-lodge op Indonesië? Bekijk hier de duurzame accommodaties waar je kunt verblijven!

 

Dag 5-7: Berastagi

Je rijdt naar het bergstadje Berastagi toe. Dit ligt op 1100 meter hoogte en dus kan het hier ’s avonds een stuk koeler zijn. Je verblijft hier een nachtje in een homestay. Vanuit Berastagi heb je zicht op de indrukwekkende Sibayak-vulkaan en deze ga je beklimmen met een lokale gids. Per auto word je eerst een flink stuk omhoog gereden, maar het laatste stuk moet er uiteraard wel geklommen worden. Het is geen superzware klim, maar een goede conditie is wel nodig. De uitzichten over de omgeving met andere vulkaanpieken in de verte is indrukwekkend. In de kraterkom komt onder luid gesis zwaveldamp vrij uit gaten in de bodem. Aan de andere zijde van de vulkaan daal je af naar de hotsprings. Hier kun je een aangenaam bad nemen na alle inspanningen. 

 

Dag 7-8: Genung Leuser National Park

Met een lokale gids begin je vandaag aan een pittige, 2-daagse trekking door het Gunung Leuser National Park. Grote kans dat je hier wilde orang-oetans ziet en daarnaast zijn er ook andere apen zoals gibbons en bladapen. verder is het genieten van de flora en fauna van dit regenwoud. ’s Avonds slaap je in een eenvoudig jungle camp, in een koepeltentje of een hangmat. 

Haal het meeste uit je rondreis Indonesië met de tips van Indonesië experts Emile en Nettert

 

Dag 8-10: Ketambe

Je wordt wakker met de geluiden van het regenwoud: vogels, gibbons, cicades en het klateren van de rivier. Badderen kun je in de frisse rivier doen! Daarna wandel je weer terug naar de bewoonde wereld. In de loop van de middag ben je in het guesthouse in Ketambe. Dit dorpje ligt op de rand van het Gunung Leuser Nationaal Park. Het is een bekende plek voor natuurfotografen, die de flora en fauna van het nationaal park willen vastleggen. Verwacht geen luxe hier, maar je bent wel ver weg van de gebaande paden. 

 

Dag 10-13: Samosir

Je gaat eerst door de jungle en vervolgens daal je af naar het Tobameer. Onderweg heb je spectaculaire uitzichten op het meer. Samosir ligt midden in dit grootste kratermeer van Azië, dat ooit gevormd werd door een van de grootste erupties uit de geschiedenis van de aarde. Je hotel ligt meteen aan het meer, dus een duik is altijd mogelijk! Een lekker relaxdagje vandaag. Je kunt een stukje gaan wandelen op het schiereiland Tuktuk of met de auto en chauffeur op stap om het noordelijke deel van het eiland te verkennen, waar onder andere het museum van Simanindo ligt. 

Tijdens je rondreis Indonesië slaap je in sfeervolle hotels en lokale guesthouses en homestays.

 

Dag 13-14: Padang Sidempuan

Vandaag heb je een lange reisdag over de trans-Sumatra highway. Onderweg zijn er veel stops mogelijk bij dorpjes, markten, heetwaterbronnen en plantages van koffie, ananas en rubber. In de namiddag kom je aan in de guesthouse van het olifantenreservaat Barumun Nagari, bij het dorpje Aek Godang. Vanuit hier is het mogelijk een bezoek te brengen aan het verantwoorde olifantenopvangproject. 

 

Dag 14-16: Bukittinggi

Het tweede deel van de Transsumatra Highway. Vandaag opnieuw veel mooie vergezichten, rijstvelden en dorpjes. En je passeert vandaag de evenaar! Je bent dan al het gebied van de Minangkabau binnen gereden. Het christendom van de Batak bij het Tobameer heeft plaatsgemaakt voor de islam van de Minang. Het bijzondere van de Minang-cultuur is dat deze matrichaal is: de vrouwen zijn hier de baas! Je maakt vandaag een mooie trekking met een lokale gids door de Sianok-kloof, met zijn indrukwekkende zandsteenwanden. Je verblijft hier weer in een mooie eco-lodge.

Wil je een lokale stam bezoeken tijdens je rondreis Sumatra? Verblijf dan een paar dagen bij de Mentawai stam op het eiland Siberut. Blogger Sigrid ging je voor en schrijft er over op haar blog

 

Dag 16-18: Harau Vallei

Het eten van de Minang is wereldberoemd in heel Indonesië. Rendang is misschien wel het bekendst. Deze ochtend leer je in een kookworkshop enkele gerechten maken uit de Minang-keuken. Je gaat naar de markt en daarna samen koken met een lokale kokkin. Het eindresultaat is je lunch! In de middag maak je met een lokale gids een lichte wandeling door de mooie omgeving, onder andere naar een waterval. Je verblijft hier in een eco-lodge ten zuiden van Padang.

 

Dag 18-21: Padang

In Padangpanjang kun je een groot traditioneel Minang-huis bezoeken, wat een museum is over de Minang-cultuur. Je komt langs de Anai-kloof. Hier vind je een hoge waterval en een oude spoorbaan, die in de Nederlandse tijd werd gebruikt voor het vervoeren van kolen naar de haven van Padang. Iets ten zuiden van Padang stap je in een bootje en vaar je in ca. 40 min naar de sfeervolle Rimba Ecolodge. Hier kun je heerlijk bijkomen van alle indrukken tijdens je rondreis Sumatra. Geniet van de rust, ga snorkelen, zwemmen, maak uitstapjes door het bos en watervallen in de omgeving. Je bent ver weg van de bewoonde wereld en hebt alle tijd om tot rust te komen. 

 

Dag 22: Vertrek vanuit Padang

Helaas is het tijd om de vakantie af te sluiten. Per boot en auto word je naar het vliegveld van Padang gereden. Je rondreis Sumatra zit er alweer op! 

Ontvang een voorstel op maat

Geef Emile en Nettert je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat. 

Let op: De lokale reisexpert van deze bestemming spreekt geen Nederlands, de communicatie zal daarom in het Engels verlopen. Het is geen probleem als je zelf liever in het Nederlands schrijft.

Let op: Oostenrijk kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Let op: Het is momenteel niet mogelijk om een reisaanvraag te doen voor Kirgizië.

Let op: Wales kan alleen via het formulier op de betreffende pagina geboekt worden.

Vliegtickets rondreis Indonesië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Indonesië boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Emile en Nettert geven je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

logo voetafdrukIn plaats van compenseren wil Better Places de CO2-uitstoot van al haar reizen elk jaar met 5% verminderen.

Dit zijn onze accommodaties

Reisadvies Indonesië

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Indonesië. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Indonesië

rondreis-indonesie

Beste reistijd Indonesië

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig op vakantie naar Indonesië te gaan en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden