Ben je van plan een rondreis door Thailand te maken en benieuwd naar het eten? Hier lees je alles wat je moet weten over streetfood in Thailand. Pad thai, sticky rice met mango, papajasalade, groene curry… veel mensen gaan puur en alleen voor het lekkere eten op vakantie naar Thailand. Wij snappen dat wel. In de Thaise keuken worden al je zintuigen geprikkeld. En het leuke is dat iedereen het liefst gezellig met elkaar op straat eet.

Bij Better Places stel je je rondreis Thailand samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

Iedereen eet het liefst streetfood

Van kleine kraampjes met simpele noedels tot partytenten met plastic krukjes en een menukaart: in Thailand eet iedereen het liefst op straat. De streetfoodcultuur is hier zo gewoon dat sommige mensen niet eens een eigen keuken hebben. Elk Thais gerecht kun je wel ergens op straat bestellen. De porties zijn meestal iets kleiner dan in een restaurant. Maar dat vinden wij juist fijn! Dan kun je namelijk meer verschillende gerechten proeven.

Goedkoper dan zelf koken

Het is niet alleen vanwege het lekkere weer dat de Thai zo dol zijn op street food. Het is vaak ook nog eens goedkoper dan zelf boodschappen doen en koken. Het voordeel van buiten de deur eten in Thailand, is dat je niet uitgebreid hoeft te tafelen. Het eten staat binnen een paar minuten voor je neus. Verwar streetfood in Thailand vooral niet met fastfood. Het kan dan wel snel zijn, het is een stuk smakelijker, verser en meestal gezonder dan een burger met een grote M.

Ervaar Thaise streetfood tijdens deze reis

Een Michelinster

Dat streetfood in Thailand meer is dan een snelle hap voor een prikkie, bewijst de 70 jaar oude kok Jay Fai. In 2017 werd haar eetkraampje in Bangkok beloond met een heuse Michelinster. Tegenwoordig gaat de oude dame door het leven als de ‘Queen of Thai Streetfood‘. De eervolle benoeming heeft haar gelukkig geen sterallures opgeleverd. Jay staat nog elke dag in haar openluchtkeuken achter de enige twee wokpannen die ze nodig heeft om haar gasten te verwennen.

Wil je ook een poging wagen om een Thaise topkok te worden? Volg dan een leuke kookles in Bangkok..

Populaire gerechten

Zelfs als je nog nooit in Thailand bent geweest, heb je vast wel eens gehoord van pad thai. Het smaakvolle noedelgerecht met groente en ei is een echte streetfoodklassieker. Ben je op de gezonde tour, dan is som tam, oftewel papajasalade, de perfecte keuze. Je krijgt een bord vol groene papaja, tomaten en boontjes met een zoetzure dressing van knoflook en chilipepers. Om je vingers bij af te likken. De goedgevulde rode en groene curry’s die je meestal ’s avonds kunt krijgen, worden gemaakt met kokosmelk en frisse smaken zoals citroengras en gember. En wat dacht je van plakkerige rijst met zoete mango toe?

Pad thai typisch Thais?

Geen straathoek zonder pad thai. Maar echt typisch Thais is de maaltijd niet. Noedels werden honderden jaren geleden voor het eerst in Thailand geïntroduceerd door Chinese handelaars. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen er grote tekorten aan rijst waren, werd het ingrediënt echt populair. De Thaise koks gaven hun eigen twist aan de Chinese noedels en zo is pad thai ontstaan. Het zal je verbazen hoe multicultureel de Thaise keuken is. Massaman curry komt van het woord ‘mussulman’, oftewel moslim en is een curry die door Islamitische Indiërs in de 18de eeuw werd meegenomen. De zoete snacks die met eigeel en siroop worden bereid komen oorspronkelijk uit Portugal.

Dat smaakt naar meer! In Bangkok kun je een uitgebreide streetfoodtour doen. Reisblogger Stéphanie van Expeditie Aardbol ging je voor..

Gekke gebruiken en vreemde gewoontes

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, eten de Thai niet met stokjes. Ze gebruiken een vork om het eten op een lepel te scheppen en nemen dan een hap. Messen zul je niet snel tegenkomen. Dat is niet erg, want in Thailand wordt het eten altijd in hapklare brokken geserveerd. De bewoners eten het liefst gezellig samen. Dan zitten ze met opgetrokken knieën op de kleine krukjes rondom een tafel vol verschillende gerechten. Voor-, hoofd- en nagerechten bestaan niet. Alles wordt geserveerd in de volgorde waarop de kok het klaar heeft. Het is gebruikelijk dat de oudste of de rijkste persoon aan tafel de rekening betaalt.

Avontuurlijk streetfood in Thailand

Schorpioen op een stokje. Ja, dat lees je goed! De avontuurlijke foodie kan zich helemaal uitleven in Thailand. Bamboewormen, zijdewormen, sprinkhanen, mieren en krekels. De kruipers zitten boordevol proteïne. De locals eten ze het liefst als een snack met een pittige saus en een ijskoud biertje. Krijg je hier de kriebels van? Dan is een century-egg misschien meer iets voor jou. Dat is een gekookt eitje dat een paar weken bewaard is in een mengsel van klei, as, zout en kalk. Het resultaat? Een transparant bruin eitje met een pikzwarte dooier die ruikt naar zwavel. Durf jij het aan?

Zakje thee met een rietje

In Thailand houden ze er ook een gewoonte op na waar wij wat minder enthousiast van worden. Als je niet oplet wordt al je eten verpakt in 4 lagen plastic. Het gaat zelfs zo ver dat het Museum of Siam in Bangkok een plastic zakje thee met een rietje tentoonstelt als een typisch Thaise vondst waar de bewoners erg trots op zijn. Wil je voorkomen dat je voor elke hap een zakje krijgt? Dan kun je het beste zelf een bakje en bestek meenemen wanneer je naar een streetfoodmarkt gaat. Dat vinden de koks geen enkel probleem.

Plan jouw reis naar Thailand

Ben je op zoek naar een bijzondere Thailand rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Seb, de reisexpert in Thailand. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Seb.