Verblijf bij Edna's Boomu Women's Group

Murchinson Falls National Park is één van de bekendste plekken van Oeganda en wordt goed bezocht door reizigers. Maar slaap je in de ecolodge van Edna net buiten het park, dan heb je het gevoel dat je in een afgelegen dorpje in Oeganda verblijft. Edna runt de authentieke Boomu Womens’ Group-lodge helemaal alleen. Haar kookkunsten zijn geweldig en de kans is groot dat je bij Edna de lekkerste maaltijden van je reis eet. Ze kookt lokale gerechten met een eigen twist. Alles is lekker, maar vergeet zeker haar zelfgemaakte pindasaus niet te proeven. Je kunt met een lokale gids ook dorpswandelingen in de buurt maken, waarbij je lokale boeren en een smidse bezoekt. Een mooi inkijkje in het gewone leven in Oeganda.

Lokale ervaringen Oeganda: Karamojong

Het noordoosten van Oeganda wordt relatief weinig bezocht. Hier heb je de kans om echt van de gebaande paden af te gaan en het lokale leven te ervaren. Karamoja is bijvoorbeeld een bijzonder gebied, waar het Karamojong-volk woont. Deze stam heeft dezelfde voorouders als de Maasai. Je kunt verblijven in het grote, traditionele dorp Nakapelemoru, gelegen in een gebied dat tot 2010 nog gesloten was voor bezoekers. Een leuk alternatief is een overnachting in het nabijgelegen Kotido. Hier slaap je in een hutje in een traditionele manyatta: een cirkel van huisjes rond de kraal met vee. Samen met je lokale gids bezoek je dorpen in de buurt en zie je van dichtbij hoe de Karamojong leven. Koop op de markt vooral een kip als cadeautje voor je gastgezin. Die wordt erg enthousiast ontvangen!

Tijdens je rondreis door Oeganda wil je natuurlijk niet alleen leuke lokale ervaringen opdoen, maar ook in mooie accommodaties verblijven. Wij zetten de mooiste op een rijtje!

Leer de Ik en hun bijzondere werkplek kennen

Kidepo Valley National Park ligt in het uiterste noordoosten van Oeganda en geldt als één van de mooiste natuurparken van Oeganda. Je kunt hier prachtige wandelingen maken én kennismaken met het bijzondere Ik-volk, dat leeft op de berg Mount Morungole; een van de bijzondere ervaringen in Oeganda. Vroeger woonden de Ik in Kipedo Valley, maar in de jaren vijftig werden ze de bergen ingejaagd. Het is niet bekend waar de Ik oorspronkelijk vandaan komen, want qua cultuur en tradities zijn ze niet verwant aan de andere stammen in het gebied. Wil je de dorpen van de Ik bezoeken, dan kan dat tijdens een prachtige wandeling die naar de top van Mount Morungole leidt. Je wandelt door dorpen, langs landbouwgrond, kleine goudmijnen en langs de bijenkorven die de Ik houden. Een mooie kans om dit bijzondere volk te leren kennen.

Lokale ervaringen Oeganda: De Kjalo Challenge

De vrouw van reisspecialist Sander komt uit Oeganda. In het dorp van haar moeder ontwikkelde Sander de Kjalo Challenge. Hierbij neem je echt deel aan het dagelijkse leven in het dorp. Je gaat samen met de locals water halen bij de put, je maait gras met de hand, je kookt samen met je gastvrouw traditionele gerechten als matoke en haalt daarvoor zelf de ingrediënten van het land. Ook het vuurtje om op te koken maak je zelf. ’s Avonds slaap je in een hutje in het dorp. Dit is dé kans om mee te maken hoe het leven van de mensen in Oeganda is en hoe zwaar hun dagelijkse werkzaamheden zijn. Omdat je het werk samen met de locals doet, leer je hen echt kennen. En zij jou ook! Je hebt deze dag gegarandeerd veel plezier samen, want de Westerse onhandigheid bij het uitvoeren van hun dagelijkse taken werkt bij de Oegandezen (en bij jezelf) al snel op de lachspieren.

 

Plan jouw reis naar Oeganda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Oeganda? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sander, de reisexpert die er jaren heeft gewoond. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sander.

Meer inspiratie?

Ben je op zoek naar iets meer informatie over Oeganda in het algemeen? Kijk eens naar de beste reistijd voor een reis door Oeganda. Blogger Yvonne is een doorgewinterde reiziger en schrijft over al haar reizen. Lees meer op haar website en haar avonturen.

Duurzaam reizen in Oeganda

Duurzaam reizen in Oeganda doe je onder andere door te verblijven in kleinschalige eco-accommodaties, die zich inzetten voor behoud van natuur en cultuur. Duurzaam reizen is ook zorgen dat de locals profiteren van je bezoek. Zorg daarom dat je verschillende culturele excursies inplant. Bezoek het dorpje Jjaja Bbanga, waar je een dag kunt meedraaien met de bewoners van het platteland. Ga eten bij een lokale Oegandese familie of bezoek een koffieplantage in de prachtige omgeving van Mount Elgon. Hier leer je de lokale koffieboeren kennen en je leert natuurlijk alles over het koffieproces. Van koffieboon tot kopje koffie! Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.