Is duurzaam reizen in Oeganda wel mogelijk? Immers, om het land te bereiken, moet je een vervuilende vlucht nemen. Toch is het volledig vermijden van vliegen ook geen oplossing. Reizen heeft namelijk ook veel positieve effecten, mits het op een verantwoorde manier gebeurt.

Bij het samenstellen van onze reizen in Oeganda maakt onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we met onze reizen een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. Waar mogelijk streven we naar een minimale negatieve impact op het klimaat. Met de uitgebreide impactscore kunnen we zien waar onze reizen door Oeganda een positieve bijdrage leveren en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Oeganda. Op deze pagina geven we je een uitgebreide toelichting bij de impact scores voor onze reizen in Oeganda.

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Oeganda reis.

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Oeganda

Toerisme speelt een cruciale rol in Oeganda's economie en ontwikkeling. Zo draagt toerisme bij aan de economie door duizenden mensen van een baan te voorzien. Daarnaast stimuleert de toerismesector de bescherming van wilde dieren en milieubewustzijn. Verder bevordert toerisme culturele uitwisseling en verbetert het de levensstandaard van lokale gemeenschappen. Zo kan het geld wat wordt gegenereerd door toerisme worden gebruikt voor het faciliteren van onderwijs, de financiering van gezondheidszorgprojecten of de ontwikkeling van infrastructuur (Uganda Tourism Board, 2024). 

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Oeganda In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Oeganda in 2023.

Overnachtingen

Met een score van 5 scoort Oeganda maximaal op het onderdeel 'overnachtingen' in de Eerlijke Reiswijzer. Dat komt omdat Oeganda een overvloed heeft aan duurzame en kleinschalige accommodaties, van luxe safaritenten tot mooie lodges in de verschillende nationale parken die Oeganda rijk is. Verder zijn er verschillende accommodaties die zich actief inzetten om de natuur te beschermen en/of op een verantwoorde manier omgaan met water en stroom. 

 Murchison Falls National Park is een van de populairste bestemmingen in Oeganda en trekt veel bezoekers. Verblijf je echter in de ecolodge van Edna net buiten het park, dan ervaar je de sfeer van een afgelegen Oegandees dorpje. Edna beheert de authentieke Boomu Women's Group-lodge helemaal zelf. Haar kookkunsten zijn fenomenaal en de kans is groot dat je bij Edna de heerlijkste maaltijden van je reis zult proeven. 

Excursies

Aangezien Oeganda een echte natuurbescherming is zijn de meeste activiteiten en excursies gericht op het ontdekken van de natuur. In Oeganda zijn er verschillende mogelijkheden om op safari te gaan. Daarnaast zijn er excursies om in contact te komen met de lokale bevolking, zoals bij het bezoek aan een traditioneel dorp en een lokale markt.  Door de verscheidenheid aan excursies en vooral de mogelijkheid om de lokale bevolking te ontmoeten scoort Oeganda met een score van 5 hoog op het onderdeel excursies. 

Lokale chauffeur

In Oeganda werken we veel met lokale chauffeurs, waardoor Oeganda 5 punten scoort op dit onderdeel in de Eerlijke Reiswijzer. Tijdens onze reizen in Oeganda reis je met een vaste lokale chauffeur, die je van bestemming A naar bestemming B brengt. Onze chauffeurs vertellen graag over de taal, geschiedenis, cultuur en hun manier van leven.

Natuur en cultuur

Oeganda, ook wel de parel van Afrika genoemd, is een echte natuurbestemming waar je uitstekend op safari kunt gaan. Zo is Oeganda het land waarin de helft van alle gorilla's leven, wat voor veel reizigers een reden is om juist dit Afrikaanse land te bezoeken. Naast gorilla's heeft Oeganda op het gebied van wildlife en indrukwekkende landschappen nog veel meer te bieden en telt het land maar liefst 10 nationale parken. Als reiziger betaal je voor het bezoeken van deze parken park fees, wat voor Oegandese Nationale Parken ongeveer 40 euro per dag bedraagt. Het geld dat hiermee wordt verdiend wordt onder andere ingezet voor natuurbehoud.  Het is niet gek dat Oeganda 5 punten scoort op het onderdeel 'Natuur en Cultuur' in de Eerlijke Reiswijzer.

Slow Travel

We stimuleren onze klanten om zo lang mogelijk op reis te gaan. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bovendien biedt het reizigers een betere ervaring, aangezien ze langer in een land of regio blijven en zo de plek beter ervaren. Dat noemen we slow travel.

Oeganda ligt in zone 2. Voor reizen naar bestemmingen in zone 2 hebben wij als doelstelling een minimale reisduur van 10 dagen. Uiteraard hebben wij liever dat de reizen naar Oeganda langer duren. Voor Oeganda is de gemiddelde reisduur 15 dagen. Hiermee scoort Oeganda maar 1 punt op de Eerlijke Reiswijzer.

Local met toerist in Oeganda

Alles was perfect georganiseerd. Alle accommodaties waren prachtig met een echt Afrikaans gevoel. We werden overal heel hartelijk verwelkomd. Van tevoren bedenk je wat je zult zien: olifanten, leeuwen, giraffen, antilopen, chimpansees en gorilla’s. En we hebben al die dieren gezien! 

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten en minder wegwerpplastics te gebruiken.

Vegetarisch eten in Oeganda

Vegetarisch of veganistisch eten is één van de makkelijkste en meest effectieve manieren om je persoonlijk impact op het klimaat te verkleinen. Ondanks dat veel gerechten in Oeganda vlees bevatten zijn er genoeg mogelijkheden om plantaardig te eten in Oeganda, zoals Matoke, een vegetarisch stoofgerecht gemaakt van tomaten, ui, knoflook en andere groenten.

Plasticvrij reizen

Bij Better Places vinden wij het belangrijk om plasticvrij reizen te stimuleren. Dit doen wij door reizigers aan te moedigen hun eigen herbruikbare fles te gebruiken tijdens hun reis in Oeganda. 

Oeganda Kidepo Valley

Kidepo Valley National Park, gelegen in het uiterste noordoosten van Oeganda, wordt beschouwd als een van de mooiste natuurparken van het land. Dat zegt veel! Het park kenmerkt zich door glooiende savannes, imposante rotsformaties en ruige granieten bergen. Vanwege de afgelegen ligging wordt Kidepo weinig bezocht door toeristen, wat een unieke gelegenheid biedt om in alle rust de diverse dieren en prachtige natuur te bewonderen. In Kidepo vind je onder andere grote kuddes buffels, leeuwen, luipaarden en cheeta’s.

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij stimuleren onze reizigers om zoveel mogelijk te kiezen voor het minst schadelijke transport. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2e-uitstoot van reis te minimaliseren.

CO2e-uitstoot van de vlucht

De retourvlucht van Amsterdam naar Entebbe veroorzaakt 1184kg CO2e per persoon. De vlucht naar Oeganda is onvermijdelijk. Daarom adviseren we onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Verder heb je ook invloed op je uitstoot door te kiezen voor de minst vervuilende vlucht, zoals hieronder wordt weergegeven. Zo kun je het beste kiezen voor een vlucht met de meest efficiënte route. Elke kilometer extra betekent meer vervuiling. Ook heeft het vliegtuigtype invloed op de uitstoot van de vlucht. Een nieuw vliegtuigtype veroorzaakt meer uitstoot dan een oud vliegtuigtype. 

Retour Amsterdam - Entebbe: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)

Non CO2e-effecten door vliegen

Naast CO2e komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2e-effecten is op het opwarmen van de aarde. 

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2e-uitstoot van je vliegreis naar Oeganda maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2e-uitstoot per vervoersmiddel.