Nepalezen bestuderen eerst een kwartier het menu en bestellen vervolgens altijd Nepali momo. De kleine deeghapjes zijn gevuld met groente, kaas of vlees. Ze worden gestoomd of gebakken en meestal geserveerd met een pittige saus. Reizend door Nepal is het een genot om op zoveel mogelijk plekken Nepalese momo’s te proeven. Maar het is natuurlijk nog veel leuker om ze zelf te maken en op te smikkelen! Patrick en Daisy van All Day Every Daisy gaan de uitdaging aan en volgen een stoomcursus momo’s maken bij Mama’s Momo’s in Pokhara.

Daisy
Door: Daisy Scholte
Ondernemer, reisjournalist en kookboekenauteur

Bij Better Places stel je je rondreis Nepal samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

Tibetaans vluchtelingenkamp

Vanaf de beroemde Lakeside in Pokhara is het ongeveer een kwartier rijden naar de workshop. We kunnen niet wachten. Een Nepalese momo is onze favoriete snack in Nepal, of het nu als tussendoortje, voorgerecht of hoofdgerecht is. De cursus wordt gegeven in het Tibetaans vluchtelingenkamp Tashiling. Na de Chinese invasie in Tibet in 1959 vluchtten duizenden Tibetanen naar Nepal en India. In Pokhara en Kathmandu vonden zij stukken grond waar ze hun tenten opsloegen en een nieuw leven begonnen. Bijna 60 jaar later is dit tentenkamp veranderd in een kleine, Tibetaanse enclave met zo’n 300 permanente bewoners. Zij verdienen hun brood met de verkoop van handgemaakte souvenirs, dekens en tapijten.

Nepalese momo: een Tibetaanse delicatesse

Onze gastvrouw Yangchen staat in het kamp bekend als Mama Momo. Zij gebruikt haar talent om haar gezin te onderhouden en geeft kooklessen aan toeristen. “Weten jullie eigenlijk wel dat de momo oorspronkelijk uit Tibet komt?”, introduceert ze de workshop. “Nepalese reizigers namen het recept rond de jaren ’50 mee naar Nepal.” We zijn verrast. Met al die momorestaurants en -stalletjes zou je toch denken dat het een Nepalese snack is. “De echte Tibetaanse momo’s zijn een stuk groter. De Nepalezen bedachten kleinere momo’s, zodat ze er per stuk meer aan konden verdienen.” Slim! Wij maken vandaag ook de kleine variant.

Maak zelf momo's tijdens de hoogtepuntenreis

Zelf Nepali momo maken: een goede voorbereiding

We nemen plaats aan een grote, granieten keukentafel, waar de kleurrijke groenten, snijplanken en messen al klaarliggen. Yangchen bindt ons meteen een schort voor. Patrick krijgt een snijplank, dunschiller en een paar aardappels aangereikt, terwijl ik help met het bereiden van het eenvoudige deeg van bloem en water. Als het deeg rust, is Patrick al een heel eind met het snijden van de groente. “Je moet alles zo klein mogelijk snijden,” instrueert de chef, terwijl ze zelf een ui en gember razendsnel in minuscule stukjes hakt. Patrick en ik snijden de rest van de groenten, voegen een flinke scheut olie toe en een lepel zout.

Lees hier welke lokale ervaringen je nog meer op kunt doen tijdens je rondreis door Nepal!

De kunst van het vouwen

Dan begint het echte werk. Het deeg komt weer op tafel en we rollen kleine balletjes, ongeveer zo groot als een lolly. Bedreven rolt Yangchen de balletjes uit in ronde plakken en legt een handje groente in het midden. Snel vouwt ze het deeg dicht tot een sierlijke, ronde momo. Terwijl ik mijn eerste Nepali momo vouw, kijkt mijn lerares nieuwsgierig toe. Ik ben iets langzamer, maar het resultaat wordt goedkeurend toegejuicht. “Heb je dit eerder gedaan?” Naast me probeert Patrick klungelig iets moois te maken van zijn ingestorte deeghapje, terwijl de helft van de inhoud op tafel valt. Beteuterd kijkt hij me aan. “Wat een gepriegel!” Yangchen schiet in de lach: “Jouw momo lijkt wel een dode muis!” We hebben de grootste lol om de gekke vormen die uit Patrick’s handen komen. 

Proeven van je creaties

Het leukste moment van de kookworkshop is natuurlijk het proeven van onze eigen creaties. We zijn best trots op het resultaat. De meeste Nepalese momo’s zien er precies zo uit als de Nepali momo in restaurants. Met de pittige chutney zijn ze heerlijk. En ach, de misvormde momo’s van Patrick zijn misschien niet zo mooi, maar minstens zo lekker!

Maak zelf momo's tijdens de familiereis Nepal

Benieuwd hoe je momo's maakt? Blogger Daisy deelt het recept om zelf momo's te maken!

Over Yangchen

Yangchen is geen originele inwoner van het Tibetaanse kamp. Ze woonde jarenlang als Tibetaans vluchteling in India. Ze werd verliefd op een Tibetaan uit Nepal en verhuisde na haar huwelijk met hem mee naar Tashiling. Haar man werkt overdag en Yangchen zorgt voor het huishouden en de kinderen. Ze geniet van haar tuin, waar ze bijna alle ingrediënten voor de cursus zelf verbouwt. In 2014 besluit ze dat ze een financiële bijdrage aan het huishouden wil leveren en begint ze met de workshops. Ze geniet ervan om mensen uit andere landen te ontmoeten en luistert graag naar de verhalen die ze vertellen. Trots laat ze foto’s zien van een groep die eerder bij haar was. “Heb je vaak mensen te gast?”, vraag ik. Ze denkt even na en lacht. “Het mag altijd meer.”

Plan jouw reis naar Nepal

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Samikshya en Maaike, de reisexperts in Nepal. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Samikshya en Maaike.