Upper en Lower Trail

Er is een Upper en een Lower Trail. De Upper Trail gaat over passen van over de 6000 meter en vereist enige alpine ervaring. De Lower Trail loopt grotendeels door de Mid Hills, vol met kleine dorpjes omgeven door rijst terrassen, met de Himalaya aan de horizon. De Great Himalaya Trail is opgedeeld in tien bestemmingen, elk met hun unieke landschap en cultuur. Een aantal ontwikkelingsorganisaties, waaronder de Nederlandse organisatie SNV, heeft de Great Himalaya Trail opgezet met als doel om  toerisme naar minder bezochte gebieden van Nepal te bevorderen. Momenteel is het toerisme in Nepal geconcentreerd in een beperkt aantal gebieden, met name het Annapurna en Everest Gebied en toerisme heeft hier voor relatieve welvaart gezorgd. Het GHT project verbindt deze gebieden met de onbekende gebieden in de Himalaya regio, zodat meer Nepalezen profiteren van het toerisme.

Manaslu Circuit

De trek rondom Mount Manaslu (8163 m) is snel in opkomst als een populaire trekking bestemming in Nepal. Tot 2011 kon je deze trek alleen als een camping trek lopen, maar tegenwoordig zijn er verspreid over de hele route lodges. De trek begint laag, en voert je door een groen landschap vol terrassen. Het landschap wordt steeds ruiger naarmate je hoger en steeds dichter bij de besneeuwde Himalaya pieken komt. Hier vind je ook de Tibetaans aandoende dorpjes van de Nubri Vallei. Nadat je de Larke Pas (5160 m) bent overgestoken, kom je terecht in een spectaculair landschap omgeven door enorme gletsjers. Het uitzicht op Mt Manaslu en andere Himalaya reuzen gedurende deze trek is overweldigend!

Deze reis gaat naar grote hoogte. We adviseren je dan ook om voor je vertrek jezelf goed te informeren over hoogteziekte. Op de site hoogteziekte.info vind je veel informatie.

Tsum Valley

De Tsum Vallei is een verborgen vallei ten oosten van het Manaslu gebied, waar de Tibetaans Boeddhistische cultuur de kern van het bestaan vormt voor de lokale bevolking. De trek door de Tsum Vallei voert langs prachtige bossen met kristalheldere beekjes en kleine dorpjes omgeven door velden met gierst. Verspreid in het landschap vind je verschillende boeddhistische heiligdommen, zoals Boeddhistische stupa’s en mani walls, lage muren met stenen waarin Boeddhistische spreuken zijn uitgebeiteld. De imposante Ganesh Himal aan de horizon maakt het landschap compleet. De trek voert naar Mu Gompa, een geïsoleerd en prachtig gelegen Tibetaans Boeddhistisch klooster, te midden van de Himalaya. 

Upper Mustang

Deze trek brengt je naar het verborgen Boeddhistische koninkrijk Mustang, ook wel Lo genoemd. Dit koninkrijk behoorde vroeger tot Tibet, en de dorpjes doen dan ook Tibetaans aan, met witte huisjes met hout op de daken gestapeld. Ook het landschap lijkt erg op Tibet met zijn kale rotsen in diverse kleuren en formaties. De trek voert je naar Lo Mangtang, de ommuurde hoofdstad van Mustang. Wandelend door de smalle straatjes langs het koninklijk paleis en Boeddhistische kloosters, waan je je in een andere wereld. Upper Mustang is een “restricted area”, waarvoor een permit van US$ 500 nodig is; hierdoor is Mustang nog altijd een weinig bezochte, exclusieve bestemming.

Upper Dolpo Trek naar Shey Gompa

In Dolpo vormen eeuwenoude Boeddhistische en Bonpo tradities nog altijd de kern van het dagelijks bestaan. Bonpo is een oude, animistische religie waarin veel Boeddhistische en sjamanistische elementen verweven zijn. De trek voert je door dichte bossen en uitgestrekte, desolate landschappen via het kristalheldere Phoksundo Meer naar het Shey Klooster, wat gezien wordt als het spirituele hart van Dolpo. Upper Dolpo is een “restricted area”, waarvoor een permit van US$ 500 nodig is, en slechts 250 mensen per jaar mogen het gebied bezoeken. Dit maakt Upper Dolpo tot een extreem exclusief gebied.

Enthousiast geworden? Bekijk ook eens onze Everest Base Camp voorbeeldreis!

Humla Nyinba Valley Trek naar Raling Gompa

Door zijn afgelegen ligging in het uiterste noordwesten van Nepal vinden slechts weinig toeristen hun weg naar Humla. En de Nyinba Valley is het best bewaarde geheim van Humla! Ondanks de ligging vlakbij Simikot, de headquarters van het district, lijkt het in deze vallei alsof de tijd heeft stil gestaan. De dorpjes zijn alleen te voet of te paard bereikbaar, en zijn omgeven door terrassen met gerst, met de besneeuwde Himalaya aan de horizon. Tijdens de overnachtingen in de homestays, maak je de Tibetaans Boeddhistische cultuur van dichtbij mee. Je eet in de keuken, het centrum van een Tibetaans huis, waarin je gezeten rond de stoof het dagelijks leven kunt gadeslaan. De trek brengt je ook naar Raling Gompa, een belangrijk Boeddhistisch klooster, dat spectaculair is gelegen aan de voet van de Kristalberg.

Dhorpatan Trek

Deze trek gaat volledig buiten de gebaande paden en brengt je in een compleet niemandsland. Grote kans dat je geen enkele andere toerist tegenkomt! Kamperen is een must voor deze trek, aangezien je 3 dagen lang zelfs geen dorpjes meer tegenkomt. Je passeert verschillende passen, waaronder de Jalja La (3386 m) met waanzinnige uitzichten op de Himalaya. De Jang La (4519 m) brengt je in Dolpa. Het Wildlife Reserve Dhorpatan is een prachtig ruig natuur gebied, dat tot op heden alleen ontdekt is door jagers, die op bluesheep jagen, een soort berggeit die hier veel voorkomt.

Plan jouw reis naar Nepal

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.

Op zoek naar meer inspiratie?

In de blog van Reismeis staat haar ervaring met de trek. Ook geeft zij handige tips die van pas kunnen komen! 

Duurzaam reizen Nepal

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.

Beste reistijd

De beste reistijd Nepal voor een rondreis is van eind september t/m mei. Voor een trektocht zijn maart-april en oktober-november de beste maanden. Als je niet te hoog gaat, is een trek in de winter ook goed te doen.