Wil je het veelzijdige Italiaanse eiland Sicilië leren kennen? Dan hoef je niet per se een vliegticket naar Palermo te boeken. Je kunt je rondreis Sicilië ook met je eigen (elektrische) auto maken. Met de auto naar Sicilië is natuurlijk een eind rijden, maar onderweg pak je makkelijk de mooiste stops mee. Zo zie je heel wat meer van Italië dan vanuit het vliegtuig. Ook met je eigen auto naar Sicilië rijden? We vertellen graag hoe dat werkt.

Met de auto naar Sicilië

  •  Met je eigen auto stel je makkelijk een Europa-roadtrip samen
  •  Je hebt alle vrijheid om te stoppen waar je wilt
  •  Je ziet meer en beleeft meer dan tijdens een vliegreis
  •  Je reis begint zodra je vertrekt

De beste reisroute van Nederland naar Sicilië

Wil je met de auto naar Sicilië? Dan kun je die reis zo uitgebreid maken als je wilt. We beschrijven hieronder een mooie route, met onderweg volop prachtige stopplekken:
•    Rijd via Keulen en Frankfurt naar Zwitserland. Je kunt daar stoppen in steden als Zürich, Luzern of Interlaken. Leuk om een paar dagen door te brengen.
•    Steek de Italiaanse grens over en rijd via Milaan naar Bologna. Bologna is een gezellige studentenstad en zeker een tussenstop waard.
•    Vervolgens zak je af naar het zuiden. Via Rome rijd je naar Napels. Ook weer een bijzondere stop voor een stedentrip én een mooie kans om meer van de prachtige Amalfi-kust te zien.
•    In Napels of Salerno kun je vervolgens de ferry naar Sicilië nemen. De boot vanuit Napels komt aan in Palermo, die vanuit Salerno in Messina. Er zijn diverse ferrymaatschappijen om uit te kiezen. De reis van Napels naar Palermo duurt 10,5 uur.
 

Er zijn ook prima alternatieven voor deze route, waarbij je in andere Italiaanse steden de ferry naar Sicilië neemt:
•    Je kunt in Genua de ferry naar Palermo pakken. Dat scheelt een lange autorit door Italië, maar de boottocht duurt ruim twintig uur.
•    Je kunt in Reggio Calabria in Zuid-Italië de ferry naar Messina nemen. Dan zit je maar een half uur op de boot.
•    Vanuit Civitavecchia (ten noorden van Rome) gaat een ferry naar Palermo, die er 13,5 uur over doet. 
•    Een laatste optie is de boot naar Palermo vanuit Livorno, dat onder Pisa ligt.
 

Let op: zorg dat je voor elk land wat je bezoekt de juiste tolvignetten hebt. Op de website van de ANWB vind je per land wat je nodig hebt.

Autorijden in Sicilië: de feiten

Zelf rijden op Sicilië is prima te doen. Je moet alleen rekening houden met een andere rijstijl dan je gewend bent. De Italianen zijn gepassioneerde coureurs en ze kijken niet op van een gedurfde inhaalmanoeuvre meer of minder. Richtingaanwijzers worden weinig gebruikt en automobilisten toeteren volop naar elkaar. Maar de meeste wegen op Sicilië zijn prima onderhouden en de bewegwijzering in goed. Kortom: het is even wennen aan de Siciliaanse rijstijl, maar verder is rijden op Sicilië geen probleem.

Met de auto naar Sicilië: verkeersregels

Lees je voor je vertrek in over de verkeersregels in Italië en Sicilië, die kunnen verschillen van de regels hier. Zo mag je in Italië geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden, ook niet als je er niet op kijkt. Op bergwegen heeft stijgend verkeer altijd voorrang op verkeer dat afdaalt. Verder is het in heel Italië oppassen geblazen in de steden. Zorg dat je niet de beruchte Zona Traffico Limitatos (ZTL) inrijdt, want dan kun je rekenen op flinke boetes. Die krijg je soms jaren later nog thuisgestuurd. 

Let op: in Italië moet je op veel snelwegen tol betalen. De autosnelwegen op Sicilië zijn tolvrij.

Wat moet je meenemen in de auto?

Zorg dat je auto van tevoren goed gecheckt is op algemene zaken als het oliepeil en wielprofiel, want je gaat een flinke reis afleggen. Je bent op Sicilië verplicht om deze spullen in de auto te hebben liggen:
•    Een gevarendriehoek
•    Een veiligheidsvest
 

Let op: andere landen die je doorkruist, kunnen weer andere eisen hebben voor wat je bij je moet hebben. Check de lijst op de site van de ANWB.

Met de auto naar Sicilië: tanken in Sicilië

Tanken is op Sicilië geen probleem. Langs de hoofdwegen liggen voldoende benzinestations. Let wel op de prijzen, want die kunnen per station behoorlijk verschillen. Je kunt meestal met pinpas of creditcard betalen, maar neem voor de zekerheid ook genoeg cash mee. 

Reizen naar Sicilië met elektrische of hybride auto

Heb je een elektrische of hybride auto? Dan kun je prima naar Italië rijden. In het noorden van het land vind je steeds meer laadpalen, maar hoe zuidelijker je komt, hoe schaarser ze worden. Dat betekent dat je je reis goed moet plannen. Op Sicilië kun je ook reizen met je elektrische auto. Steeds meer accommodaties hebben een eigen laadpaal en het eiland heeft ook openbare oplaadpunten. Wil je weten waar je je auto op kunt laden? Download dan de app Chargemap, voor IOS en Android. 

Wil je weten bij welke hotels in je je auto kunt opladen? Kijk dan op www.hotelsmetlaadpaal.nl en kies het land van bestemming. Onze lokale reisspecialist op Sicilië geeft je graag advies over het reizen met een elektrische auto op Sicilië.
 

Heb je interesse om lekker lang op reis te gaan? Lees meer over de voordelen van slow travel.

Is met de auto naar Sicilië rijden niks voor jou? Wat dacht je van een reis met de trein naar Sicilië? Dat is niet alleen heel ontspannen, je kunt onderweg ook een paar mooie stops maken.

Met de auto reizen in Sicilië: maak een prachtige roadtrip

Sicilië is een ideaal land om een roadtrip te maken. Zo ontdek je makkelijk de mooiste en meest afgelegen plekken van het Italiaanse eiland. Wil je Sicilië met je eigen auto of huurauto leren kennen? Onze lokale reisexpert stelt graag je ideale rondreis voor je samen. Neem contact met hem op voor een vrijblijvend voorstel op maat.

Plan jouw reis naar Sicilië

Ben je op zoek naar een bijzondere Sicilië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mario, de reisexpert op Sicilië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mario.

Vergelijk je CO2 uitstoot

Op de site van Green Tickets kun je prijzen, reistijd en de CO2 uitstoot van verschillende manieren om te reizen vergelijken.

Veelgestelde vragen met de auto naar Sicilië

Hoe lang duurt de autoreis van Nederland naar Sicilië?

Kun je met een elektrische auto naar Sicilië rijden?

Wat is de beste reistijd voor een autoreis naar Sicilië?