Misschien heb je er al wel eens van gehoord: slow travel, oftewel langzaam reizen. Het is het tegenovergestelde van zoveel mogelijk hoogtepunten afvinken. Met slow travel reis je een versnelling lager. Je neemt de tijd om ergens echt te zijn, een plek te ervaren en kennis te maken met de bewoners. Dit zijn de voordelen van slow travel.

De voordelen van slow travel

Het is goed voor je
Authentieke ervaringen
Slow travel is duurzamer
Je reist naar onontdekte plekken

De voordelen van slow travel: wat is het precies?

Slow travel is precies wat de naam zegt: langzaam reizen. Je neemt de tijd om een plek of land zoveel mogelijk te ervaren. Je weerstaat de drang om álles te willen zien en wordt uitgedaagd om jezelf open te stellen voor je omgeving en de mensen die je ontmoet. In plaats van een strakke planning met heel veel bezienswaardigheden op een rij, reis je in een relaxed tempo en geniet je van het moment. Het zijn niet langer de populaire reisgidsen die je vertellen wat je allemaal moet zien. Voortaan laat je je leiden door je eigen interesses en voorkeuren.

Slow travel is goed voor je

Je kent het wel: mensen die na hun vakantie zeggen dat ze aan vakantie toe zijn. Dat is niet zo gek. Veel reizigers ervaren hun reis als stressvol en gehaast, terwijl die juist bedoeld is om bij te komen van het drukke leven thuis. Door langzamer te reizen en er bewust voor te kiezen minder bezienswaardigheden op te nemen in je planning, krijg je de kans om te relaxen en op te laden voor je weer naar huis gaat. Zie je jezelf al genieten van het aangename avondzonnetje op het terras in Cusco? Geen zorgen over morgen, want je blijft nog een dagje hangen.

Reis in het voor- of naseizoen en vermijd de drukte. Zo kun je nog meer genieten van de voordelen van slow travel!

Authentieke ervaringen

Je gaat toch niet helemaal naar India alleen maar om de Taj Mahal te zien? Het is een prachtig monument, absoluut. Maar wat het land echt bijzonder maakt zijn de ontmoetingen met de locals. Schuif eens aan voor het diner bij de bewoners thuis, volg een uitgebreide kookworkshop of slaap een paar nachten in een homestay. Het zijn allemaal voorbeelden van ervaringen die passen bij het principe van slow travel. Die doe je niet om je bucketlist af te werken, maar om authentieke ervaringen op te doen. Wie weet maak je vrienden voor het leven.

Slow travel is duurzamer

Wie langzaam reist hoeft niet zo nodig van hot naar her te vliegen. Natuurlijk is de vlucht naar een verre bestemming onvermijdelijk. Maar eenmaal daar heb je geen enkele reden om binnenlandse vluchten te nemen die je zo snel mogelijk naar de volgende bestemming brengen. Reis in plaats daarvan met de trein of bus. Dan krijg je de kans om het landschap te bewonderen en andere reizigers te ontmoeten. Bijkomend voordeel: reizen met de trein of bus is een stuk duurzamer dan vliegen.

Reizen met het openbaar vervoer is niet alleen beter voor het milieu. Er zijn nog veel meer voordelen van reizen over land. Die vind je hier!

Je reist van de gebaande paden af

Daag de ontdekkingsreizigers in jezelf uit! Met slow travel reis je al snel van de gebaande paden af. Je komt tenslotte op plekken waar andere mensen overheen vliegen of geen tijd voor hebben. Wie wel de tijd neemt kan uren wandelen naar dat afgelegen bergdorpje en beekjes en watervallen trotseren om traditionele stammen te bezoeken. Misschien ga je wel fietsend naar een plek waar gemotoriseerd vervoer niet kan komen. Welk avontuur je ook kiest, het wordt er één om nooit meer te vergeten.

De voordelen van slow travel én slow food

De voorloper van slow travel is slow food. Met de komst van fastfoodketen McDonalds in de jaren tachtig ontstond een tegenbeweging: de slow food movement. Bij slow food gaat het om het ontdekken van de regionale keuken, koken volgens traditionele technieken en met lokaal geteelde producten, maar bovenal gaat het om verbinding en samen eten. Slow food sluit perfect aan bij slow travel. Dompel je daarom ook eens onder in de lokale keuken met kookworkshops, marktbezoeken, foodtours en diners bij de lokale bewoners thuis.

Zo word je een echte slow traveler

  • Blijf minstens drie dagen op een plek, om je er een beetje thuis te kunnen voelen.
  • Zet je telefoon wat vaker uit en geniet nog meer van de wereld om je heen.
  • Kies vaker voor het openbaar vervoer in plaats van het vliegtuig.
  • Doe je boodschappen net zoals de locals op de markt en in kleine winkeltjes.
  • Slaap eens wat vaker in een bijzondere accommodatie of homestay.
  • Leg niet teveel activiteiten vast, zodat je ruimte houdt voor spontaniteit.

Meer inspiratie?

Wil je na het lezen over de voordelen van slow travel jouw reis anders invullen? Reisjournalist Daisy reist de hele wereld over en doet dat volgens de principes van langzaam reizen. Op vind je nog meer inspiratie voor slow travel.

Veelgestelde vragen over slow travel

Wat is slow travel?

Hoe word je een slow traveler?

Waarom kiezen voor slow travel?