Alle handige informatie over Portugal bij elkaar met onder andere tips voor deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Portugal


Portugal ligt in het zuidwesten van Europa, op het Iberisch schiereiland. Het enige buurland is Spanje. Aan de westkust en in het zuiden grenst het land aan de Atlantische Oceaan. Portugal is lid van de Europese Unie en de hoofdstad van Portugal is Lissabon. 
De eilandengroepen van de Azoren en Madeira behoren ook tot Portugal. De Azoren liggen zo’n 1.400 kilometer ten westen van Portugal, de eilanden van Madeira liggen ten zuidwesten van Portugal. De eilandengroepen zijn vanaf Portugal te bereiken met een vlucht van anderhalf tot twee uur.
 

Beste reistijd voor Portugal


Doordat Portugal een van de landen in Europa met de meeste zonuren heeft, is dit het hele jaar door een aangename bestemming. 
De beste maanden om Portugal te bezoeken zijn april, mei, juni, september en oktober. In juli en augustus is het erg druk in Portugal, met zowel Portugese als internationale toeristen. Bovendien lopen de temperaturen in het binnenland van Portugal flink op in de zomermaanden. Soms kan het maar liefst veertig graden worden!
In het noorden van Portugal is het doorgaans wat frisser. Terwijl het in de zuidelijke Algarve in de winter nog aangenaam is, zakt de temperatuur in het noordelijke Porto flink naar beneden. 

Taal in Portugal


In Portugal wordt Portugees gesproken. In de grote steden zoals Lissabon, Porto en in toeristische gebieden zoals de Algarve wordt ook veel Engels gesproken. In dorpen is het handig om een paar woorden Portugees te leren. Naast Portugees spreekt en verstaat het merendeel van de bevolking ook Spaans. Portugezen vinden het echter niet altijd prettig om Spaans te spreken, omdat ze trots zijn op hun eigen taal. In mindere mate kun je je in Portugal ook redden met Frans.
 

Veiligheid in Portugal


Portugal scoort hoog in de Global Peace Index. Er is weinig criminaliteit en het land is een van de veiligste bestemmingen om te bezoeken in Europa. In grote steden zoals Lissabon en Porto en in toeristische plaatsen in de Algarve moet je wel oppassen voor zakkenrollers. Maar in dorpen voelen Portugezen zich zelfs zo veilig dat vaak de deuren van hun auto’s en huizen niet op slot worden gedaan.
In de zomermaanden kunnen er in de zuidelijke regio’s bosbranden ontstaan door de droge hitte. Jouw accommodatie brengt je hiervan op de hoogte als dit in de buurt gebeurt. Bekijk van tevoren het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor recente updates. 
 

Vervoer naar Portugal


Er gaan directe vluchten naar Lissabon, Porto en Faro. Stap je liever niet het vliegtuig in? Het is ook mogelijk om Portugal met de auto of de trein te bezoeken. De afstand tussen Utrecht en Lissabon is zo’n 2.200 kilometer, dus houd rekening met een flinke reis en stop regelmatig onderweg. In Frankrijk en Noord-Spanje zijn er genoeg leuke plaatsen om te stoppen. Met een auto heb je meer flexibiliteit en kun je stoppen waar en wanneer je maar wilt: jij bepaalt het reistempo.
 

Plan jouw reis naar Portugal

Ben je op zoek naar een bijzondere Portugal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Isabel, de reisexpert voor Noord-Portugal. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Isabel.