Portugal is geen doorsnee bestemming om met de auto naartoe te reizen, grotendeels door de afstand. De afstand van Utrecht naar Porto is namelijk meer dan 2.000 kilometer. Toch is het zeker een leuk idee om met de auto naar Portugal te gaan. Onderweg kun je een paar leuke tussenstops inplannen én Portugal is bovendien een perfecte bestemming voor een roadtrip. Met de auto bezoek je veel mooie plekken in Portugal makkelijker dan met het openbaar vervoer. Lees alles wat je moet weten

Met de auto naar Portugal

  • Duurzaam op vakantie met de auto naar Portugal (ten opzichte van vliegen)
  • Portugal is een ideaal land voor een rondreis met de auto
  • Veel mooie plekken zijn met de auto beter te bereiken dan met het openbaar vervoer
  • Met jouw eigen auto heb je de meeste vrijheid en flexibiliteit tijdens jouw reis

De beste auto reisroutes van Nederland naar Portugal

Je kunt jouw reis met de auto naar Portugal zo lang of kort maken als dat jij zelf wilt. Als je weinig tussenstops inplant ben je anderhalve dag onderweg tot het noorden van Portugal. Maar je kunt de reis naar Portugal ook onderdeel maken van jouw roadtrip door hier meerdere dagen voor uit te trekken. Een paar voorbeelden van routes die je met de auto naar Portugal kunt nemen:

  • Via de Franse snelweg. Onderweg passeer je Parijs, Bordeaux en Biarritz. Hierna steek je de Frans-Spaanse grens over naar San Sebastián. Via Bilbao en Léon rijd je vervolgens naar de Spaans-Portugese grens. Vanaf de grens is het nog zo’n 160 kilometer naar Porto, waar je de rondreis met de auto door Portugal kunt starten.
  • Wil je de drukke en soms prijzige tolwegen vermijden? Rijd dan via de binnenwegen met de auto naar Portugal. Dit duurt logischerwijs wat langer, maar je krijgt veel van het platteland in Frankrijk en Spanje te zien.

Autorijden in Portugal: de feiten

Autorijden in Portugal lijkt veel op wat je gewend bent tijdens het rijden in Nederland. In Portugal rijd je aan de rechterkant en haal je aan de linkerkant in. Houd er rekening mee dat Portugezen regelmatig bumperkleven. Wanneer ze je willen inhalen, zullen ze vaak met hun lichten knipperen. Ook is het voor Portugezen normaal om op het allerlaatste moment nog op een afrit in te voegen, dus let daar extra op.

Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig om te autorijden in Portugal: het Nederlandse rijbewijs is voldoende, zowel met een eigen auto als met een huurauto in Portugal.

Portugal heeft een prima netwerk van snelwegen die goed onderhouden zijn. Voor een deel van de autosnelwegen betaal je tol (dat is aangegeven met het Portugese woord portagem). Alle tolwegen zijn aangegeven met de letter A. De A1 tussen Lissabon en Porto, de A2 tussen Lissabon en de Algarve en de A22 die door de Algarve loopt zijn bijvoorbeeld tolwegen.

Let op: zorg dat je voor elk land wat je bezoekt de juiste tolvignetten en eventuele milieustickers hebt. Op de website van de ANWB vind je per land wat je nodig hebt.

Gewone tolwegen & elektronische tolwegen

Een belangrijk verschil met landen zoals Frankrijk en Spanje is dat er in Portugal 2 soorten tolwegen zijn. Allereerst zijn er de standaard tolwegen die je met contant geld of een creditcard kunt betalen. Nederlandse bankkaarten werken soms, maar niet altijd.

Daarnaast zijn er elektronische tolwegen. Deze wegen hebben dus geen tolpoort waar je betaalt, maar gebruiken scanners boven de weg. Deze tolwegen worden aangegeven met “Electronic toll only – portagem electronica”. De elektronische tol betaal je via een prepaidkaart genaamd de Toll Card. Het tegoed op de kaart is gekoppeld aan het autokenteken en wordt automatisch afgeschreven. Een tweede optie is om bij de Spaans-Portugese grens via een van de terminals Easy Toll te activeren. Je koppelt dan 30 dagen jouw creditcard aan jouw kenteken en betaalt automatisch de elektronische tol.

Wil je tolwegen in Portugal vermijden? Stel jouw navigatiesysteem of Google Maps dan in op ‘tolwegen vermijden’, zodat je via de secundaire wegen naar jouw bestemming wordt geleid.

Met de auto naar Portugal: verkeersregels

De verkeersregels in Portugal zijn grotendeels hetzelfde als die in Nederland. Het is voor zowel de bestuurder als de passagiers verplicht om een gordel te dragen. Het is verboden om onder invloed van drugs te rijden en ook rijden met alcohol op levert flinke boetes op. Je mag maximaal 0,5 promille in het bloed hebben. Heb je minder dan 3 jaar jouw rijbewijs? Dan geldt een maximum van 0,2 promille.

Daarnaast is het verboden om een telefoon vast te houden tijdens het autorijden in Portugal. Je mag wel handsfree bellen, maar geen koptelefoon of oortjes gebruiken tijdens het autorijden. Meer informatie over de verkeersregels vind je bij de ANWB.

Heb je interesse om lekker lang op reis te gaan? Lees meer over de voordelen van slow travel.

Wat moet je meenemen in de auto naar Portugal?

Zorg ervoor dat de auto zonder problemen van huis naar Portugal vertrekt. Sommige dingen kun je zelf checken, zoals de ruitenvloeistof. Andere zaken kun je het beste bij een autogarage laten checken, zoals het wielprofiel en het oliepeil.

In Portugal zijn de volgende spullen verplicht om in de auto aanwezig te hebben:

  • Een gevarendriehoek
  • Een reflecterend veiligheidsvest (verplicht voor de bestuurder, maar bij voorkeur voor alle passagiers)

Deze spullen zijn alleen verplicht voor auto’s met een Portugees kenteken. Maar om problemen met de politie te voorkomen is het verstandig om dit als vakantieganger ook bij je te hebben. Bovendien zijn bovenstaande spullen wel verplicht in België, Frankrijk en Spanje (waar je doorheen rijdt als je naar Portugal reist). Sinds 2020 is een alcoholtest niet meer verplicht in Frankrijk.

Daarnaast is het handig om een reservewiel, een verbanddoos, een brandblusser en reservelichten mee te nemen als je met de auto naar Portugal gaat.

Met de auto naar Portugal: tanken in Portugal

Tanken in Portugal is geen enkel probleem. De meeste tankstations vind je langs de snelweg en aan de rand van grote steden. Ook in kleinere dorpen vind je vaak een tankstation in de hoofdstraat. Houd er wel rekening mee dat er minder tankstations langs de snelwegen zijn dan je hier in Nederland gewend bent. Je kunt makkelijk 50 kilometer rijden en er dan pas weer één tegenkomen. Plan de tankbeurten dus op tijd in.

Zowel benzine als diesel is goedkoper dan in Nederland, maar duurder dan in Spanje. Kom je met de auto naar Portugal? Dan is het slim om eerst te tanken voordat je de Spaans-Portugese grens oversteekt. De beste prijzen om te tanken in Portugal vind je bij supermarktketens met een tankstation, die meestal op een industrieterrein te vinden zijn.

Zulke supermarkten, zoals Lidl en Continente, geven bovendien vaak korting voor het tanken nadat je boodschappen hebt gedaan.

Benieuwd naar welke excursies je kan doen tijdens je autoreis in Portugal? Lees meer op onze website over excursies in Portugal.

Reizen naar Portugal met elektrische of hybride auto

Wil jij met een elektrische of hybride auto naar Portugal reizen? Dat is zeker mogelijk, al zijn de mogelijkheden nog beperkt. Niet door heel Portugal vind je laadpalen, dus je moet jouw reis wel plannen. Zoek van tevoren de laadpunten onderweg in Frankrijk, Spanje en Portugal op. Dat kan bijvoorbeeld met de app Chargemap, voor IOS en Android.

Extra tip: zoek van tevoren uit of jouw hotel(s) in Portugal een laadpunt hebben. Hotels met een laadpunt voor elektrische auto’s zijn nog niet heel gebruikelijk, maar ze zijn er wel. Via https://hotelsmetlaadpaal.nl/ kun je deze vinden en ook onze lokale reisexpert helpt je graag op weg als je met een elektrische auto naar Portugal wilt reizen.

Plan jouw reis naar Portugal

Ben je op zoek naar een bijzondere Portugal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Isabel, de reisexpert voor Noord-Portugal. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Isabel.

Boek je hotels onderweg via Bookdifferent

Voor het boeken van je hotelovernachtingen onderweg naar Portugal raden we Bookdifferent aan. Bookdifferent controleert elke accommodatie op duurzaamheid én toont de CO2-voetafdruk van elke accommodatie. Zo overnacht je niet alleen op leuke, maar ook op duurzame plekken wanneer je met de auto naar Portugal reist.

Vergelijk je CO2 uitstoot

Op de site van Green Tickets kun je prijzen, reistijd en de CO2 uitstoot van verschillende manieren om te reizen vergelijken.

Meer inspiratie voor rondreizen met de auto in Portugal

Of je nou met een huurauto of een eigen auto op pad gaat: Portugal is een heerlijke bestemming om met de auto te ontdekken. Wil jij inspiratie voor leuke reisroutes met de auto in Portugal? Jessica deelt op haar reiswebsite Corners of the World een leuke rondreis in Portugal met de auto voor 2 weken.