Per boot van Río Dulce naar Livingston

Een uithoek is het wel inderdaad; ongeacht de richting waar je vandaan komt, kost de reis je een flinke busrit. Maar zodra je uitstapt in het stadje Río Dulce weet je dat je aan de toegangspoort van iets moois staat. Parallel aan de levendige straten verbindt de gelijknamige rivier de oceaan met Lago de Izabal; Guatemala’s grootste meer. De haven begroet je met een indrukwekkende verzameling zeiljachten, te danken aan de komst van decadente Amerikanen die de stad hebben ontdekt als tussenstop tijdens avontuurlijke zeilvakanties.

Aan de oevers van Río Dulce in Guatemala

In de directe omgeving van de stad vind je talloze accommodaties in alle prijsklassen, verdeeld over de oevers van de rivier en tot diep in de mangroves. Reizigers die hun weg maken naar dit stukje Guatemala worden zonder uitzondering aangetrokken tot Río Dulce’s grote trekpleister: de boottocht naar Livingston. Elke ochtend doet een boot rondgang langs de steigers van de accommodaties om reizigers op te pikken die de overtocht willen maken, waarna de reis van zo’n anderhalf uur van start gaat.

Vervelen hoef je je onderweg niet. Nog geen vijf minuten na vertrek vaar je langs het historische fort Castillo San Felipe. Wat volgt zijn unieke inkijkjes in het dagelijks leven van geïsoleerde mayadorpen op de oevers. Zwaai onderweg naar locals die voorbijvaren in hun houten kajaks en vergaap je aan groene landschappen die zich aan beide kanten van de boot uitstrekken tot aan de horizon. De kapitein neemt bovendien de tijd om je te vertellen over wat je onderweg tegenkomt. Halverwege wordt er een tussenstop gemaakt bij Aguas Calientes: warmwaterbronnen waar je even een duik kunt nemen.

Wildlife spotten

Voordat Livingston in beeld komt, houdt de kapitein een paar keer in zodat je in alle rust kunt kijken naar de unieke flora en fauna van Río Dulce. Als je geluk hebt spot je krokodillen of een zeldzame manatee, maar verzekerd ben je van een flinke dosis bird watching. Reigers, toekans en pelikanen vliegen rakelings langs de boot en links en rechts ben je omgeven door waterlelies en honderd meter hoge kliffen.

Na zo’n anderhalf uur opent het zicht zich langzaamaan en mondt het zoete water van Río Dulce uit in de oceaan. Voor je doemt de karakteristieke haven van Livingston op met huizen die ooit alle kleuren van de regenboog hadden en vissersboten die er vervallen bijliggen. Aan het woord ‘vervallen’ ontkom je niet als je het over Livingston hebt, maar op een sympathieke en bovenal fotogenieke manier, die het dorpje een charme geeft die je nergens anders in Guatemala aantreft. Zodra de boot de steiger nadert hoor je Bob Marley uit de speakers van het naastgelegen restaurant schallen en begroeten locals je zoals dat in Livingston hoort: “Welcome to Africa, my friend”.

"Welcome to Africa"

Afrika ja, waar de geschiedenis van de inwoners begon. Hun verhaal leidt terug naar de 17e eeuw, toen schepen vanuit Europa naar de Nieuwe Wereld voeren met aan boord West-Afrikaanse slaven. De schepen strandden echter op het Caribische eiland St. Vincent en om te voorkomen dat ze opnieuw gevangen genomen zouden worden, mengden de Afrikanen zich met de lokale Arawak bevolking, waarna ze de naam Garifuna’s toebedeeld kregen. Wat volgden waren eeuwen van kolonisatie en deportatie; een periode waarin de Garifuna’s zich verspreidden over gebieden in Belize, Honduras, Nicaragua en Guatemala. Tot op de dag van vandaag leiden er geen wegen naar Livingston en is het stadje uitsluitend bereikbaar via water. Hoewel Guatemalteekse invloeden de zichtbare roots steeds meer uitdunnen, is de gemeenschap juist door deze geïsoleerde locatie nog altijd eigen gebleven en vind je overal op straat verwijzingen naar de unieke Garifuna cultuur.

Een wandeling in Livingston

Tijdens een dagtrip vanuit Río Dulce heb je zo’n drie uur de tijd om Livingston te ontdekken, voordat de boot je weer in een uurtje terugbrengt naar je accommodatie. Hoewel je er ook voor kunt kiezen om in Livingston te overnachten, is een middagje in principe voldoende om het kleine Livingston te ontdekken. Wandel op je gemak door het compacte centrum, waar je prachtige Afrikaanse muurschilderingen ziet en vrouwen in bontgekleurde jurken het straatbeeld sieren. Sla ook vooral de lunch niet over, want de lokale keuken heeft sterke invloeden vanuit Afrika en de Cariben, met onder andere cassavebrood, verse vis en een lokale variant op de Guatemalteekse Tamale. Hoe je je tijd in deze kustplaats ook spendeert: je bent met een bezoek aan dit unieke stukje Guatemala gegarandeerd een bijzondere ervaring rijker. En het allermooiste? De enige weg terug leidt je wederom over de mooie Río Dulce.

Plan jouw reis naar Guatemala

Ben je op zoek naar een bijzondere Guatemala rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert in Guatemala. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.

Meer over Rio Dulce in Guatemala?

Ondanks dat Rio Dulce nog niet vaak wordt bezocht, is er een hoop te beleven. Getaway maakte een reisgids over Rio Dulce Guatemala en postte tevens een video van de boottocht.