Ontmoet de locals tijdens een Guatemala excursie

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal toffe Guatemala excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je reis prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Koffietour Antigua

Bezoek een echte koffieplantage in Antigua! Om 10:30 word je verwacht op het meetingpoint in de stad, waar je word opgehaald door een truck van de plantage. Daar aangekomen leidt de gids je over de plantage met uitleg over het hele proces, langs de koffieplanten. Aan het einde van de tour kun je nog wat langer blijven voor bijvoorbeeld een goede kop koffie met gebak, lunch, of om nog wat rond te lopen op het enorme complex. De truck van de plantage vertrekt op vaste tijden terug naar het centrum van Antigua

Uitzichtpunt vulkaan Santiaguito

Vanuit Quetzaltenango kun je een hike maken naar het uitzichtpunt op de actieve vulkaan Santiaguito! Deze vulkaan ontstond in 1902 en is sindsdien actief met elke 45-60 minuten een uitbarsting van as, stoom en lava. De klim naar het uitzichtpunt is van gemiddeld niveau en duurt zo´n 2 uur. Vanaf daar heb je op veilige afstand de unieke ervaring om de uitbarstingen van dichtbij te bekijken. Echt een avontuur! Je bent rond 12:30 terug in Quetzaltenango. Bij de hike inbegrepen zit het vervoer, een ervaren, Engelstalige gids en entreegeld.

Volcano Laguna de Chicabal – TAQ5

Voor een gemiddelde hike met een cultureel en spiritueel tintje is Vulkaan Laguna de Chicabal de perfecte optie. Deze vulkaan ligt op ongeveer 45 minuten van Quetzaltenango, in een inheems gebied van kleine dorpjes. Voor de bewoners is Chicabal een heilige, en spiritueel zeer belangrijke platas, waar Maya-priesters traditionele mayaceremonies uitvoeren aan de rand van het kratermeer. De vulkaan is ook gekend door zijn natuurlijke schoonheid mete en perfect rond kratermeer, omringd door bossen. In ongeveer 2 uur wandel je naar de rand van het kratermeer, waar je mooi uitzicht hebt op het meer beneden. Vervolgens daal je via een trap van zo´n 600 treden naar beneden naar het kratermeer waar je uit kunt rusten. Daarna verlaat je via een ander pad de krater, en keer je terug naar Quetzaltenango.

Beklimming Vulkaan Pacaya

Vanuit Antigua kun je hiken naar de actieve vulkaan Pacaya! Het is ongeveer een uur rijden, en dan volgt een stevige wandeling door bosgebied van zo´n 2,5 uur omhoog naar de krater. Omdat deze vulkaan actief is, kun je niet direct bij de krater komen, maar je kan hem wel van redelijk dichtbij bekijken. Om de krater heen liggen velden van gestolde lava van vorige uitbarstingen waar je overheen kunt lopen, en je zult zien dat op sommige plekken nog hete lava onder de oppervlakte ligt! Je kunt marshmallows meenemen om die op een stokje te roosteren. Bij de hike zit de entree niet inbegrepen, die betaal je ter plaatse (Q50 pp). Je bent rond 13:00 weer terug in Antigua, waar je de rest van de dag nog vrij hebt. Deze hike is ook mogelijk in de middag (vertrek om 14:00 uur, terug om 19:00 uur).

Wil je zoveel mogelijk lokale excursies opnemen in je Guatemala reis? Bekijk dan onze ultieme Guatemala route, een reis met maximale positieve impact.

Zipline tour aan het meer van Atitlan

Vanaf het hotel neem je een tuktuk naar het Natuurreservaat (Reserva Natural, 2km), waar het tijd is voor wat adrenaline! Hier maak je een canopy tour, waar je aan zip lines over het natuurreservaat met zijn canyons, watervallen en bossen vliegt, en tegelijkertijd geniet van het panoramische uitzicht over het meer van Atitlan! En de weg naar de eerste kabel is een prachtige hike door hetzelfde reservaat. Veiligheid en klantenservice staan hier hoog in het vaandel, dus ze hebben goed materiaal en gidsen met veel ervaring. Je kunt kiezen tussen de standaard route van 8 kabels (de langste 320 meter), of de extreme route van 7 kabels (de langste 820 meter). Bij de tour inbegrepen zit instructie van tevoren, materiaal (harnas, helm, handschoenen) en een certificaat. Een onvergetelijke ervaring

Tour door de dorpjes van Quetzaltenango

Quetzaltenango (ook wel Xela genoemd) ligt in het hart van de Guatemalteekse hooglanden, waar inheemse dorpjes door het landschap verspreid liggen. Deze tour brengt je naar de meest interessante dorpjes, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. In Cantel bezoek je een cooperatie waar ze glas blazen van gerecycled glas. Ze maken hier met de hand prachtige producten van. Je vervolgt je weg naar Almolonga, een dorp dat bekend staan om zijn landbouw. Op de lokale markt kun je enorme hoeveelheden groente zien, en ook waar het verbouwd wordt. Veel hiervan wordt door heel Midden-Amerika geëxporteerd. Tenslotte bezoek je Zunil, waar je de kerk zult bezoeken, en een lokale weefcoöperatie waar je prachtige handgemaakte textielen kunt bewonderen en kopen. En om de trip af te sluiten breng je nog een bezoek aan de hot springs Fuentes Georginas, waar je kan genieten van een natuurlijk warm zwavelbad in een prachtig nevelwoud.

Wandeltour door Antigua met gids

Antigua is een uniek koloniaal stadje in Guatemala. De Europese/Spaanse invloeden geven de stad een pittoresk karakter, en veel oude gebouwen en ruïnes zijn goed onderhouden en/of gerenoveerd. Antigua heeft ook vele gebouwen die een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van Guatemala en Midden-Amerika, aangezien Antigua hoofdstad is geweest. Met een gids start je de wandeling op het centrale plein van Antigua waar je alles hoort over de betekenis en geschiedenis van de omringende gebouwen. Daarnaast bezoek je het klooster Las Capuchinas, waar Spaanse nonnen verbleven, en het gebouw is één van de beter behouden complexen uit die tijd. Verder neemt de gids je mee naar de kathedraal, het jade museum en andere ruïnes. De tour duurt ongeveer 3 uur.

Yaxha Nationaal Park

Minder bezocht als Tikal maar minstens net zo indrukwekkend is het nationaal park Yaxha. Dit park is één van de grootste complexen in het noorden van Guatemala en ook zeer belangrijk geweest in het Maya-tijdperk. Het complex bestaat uit meerdere tempels, balvelden, ceremonie-plaatsen en plaza´s. Uiteraard is e rook een rijkdom aan flora en fauna te zien, zoals de brulapen, toekans en neusbeertjes. Bovendien ligt aan een prachtig azuurblauw meer, waar je tijdens de lunch mooi uitzicht op hebt. Bij de tour inbegrepen zit vervoer vanuit Flores, Engelstalige gids, entreegeld en lunch.

Benieuwd naar tips om plasticvrij te reizen in Guatemala? We zetten ze graag voor je op een rijtje!

Canopy Peten

Vlakbij Flores ligt een natuurpark met allerlei activiteiten. In deze tour kun je kiezen tussen een Sky Walk, waarbij je op 6 hoge loopbruggen letterlijk over de jungle loopt, en je kunt genieten van alle geluiden en dieren van dit gebied. Daarnaast is er de keuze om een zipline avontuur aan te gaan, waar je als een ware Tarzan over de jungle vliegt aan 7 kabels, dwars door de bossen heen.

Grotten van Candelaria

Deze tour wordt gemaakt vanuit Coban of Lanquin, en wordt uitgevoerd als privétour. Deze grotten zijn deel van het grootste grottennetwerk van Latijns Amerika, en zeer indrukwekkend om een bezoek aan te brengen. Het grootste gewelf is 30 meter hoog en 200 meter breed, met stalagmieten tot 30 meter lang! De grotten werden al gebruikt door de Q´eqchi Maya´s, en je ziet platforms en ladders uitgehouwen in de stenen. Bij de tour inbegrepen zit vervoer, een ervaren gids en entreegeld.

Lokale kookworkshop

Koken en eten vormt een belangrijk aspect van de Guatemalteekse cultuur, en er zijn talloze typische gerechten. De meeste gerechten worden met veel tijd besteed, soms zelfs op houtvuur, en hebben een unieke smaak. In San Juan is dit ook zo, dus deze ochtend ga je met de lokale gastvrouw naar de markt om inkopen te doen voor de lunch. Als alle inkopen gedaan zijn, ga je mee naar huis, waar de bereiding begint. Samen met de gastvrouw werk je in haar keuken om een heerlijke lunch te bereiden, die je vervolgens samen met de rest van de familie zal nuttigen. Hier leer je de geheimen van de Guatemalteekse keuken!

Les in Spaanse taal en cultuur

In Quetzaltenango bieden we je de mogelijkheid om een ochtend/middag (4 uur) door te brengen met een Spaans leraar. In deze interactieve ochtend leer je de basis van de Spaanse taal, om je wegwijs te maken tijdens je reis (groeten, de weg vragen, menukaart lezen, etc). Ook maak je tijdens de les een wandeling met je leraar door het historische centrum van Quetzaltenango, bekijk je de oude gebouwen en bezoek je een lokale markt (waar je de namen van groente en fruit kunt oefenen, en kijken hoe het werkt met afdingen als je souvenirs koopt). Dit is volop cultuur snuiven!

Plan jouw reis naar Guatemala

Ben je op zoek naar een bijzondere Guatemala rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert in Guatemala. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.

Beste reistijd Guatemala

De beste reistijd voor een reis naar Guatemala wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Guatemala. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Guatemala.

Guatemala met kinderen

Wil je graag naar Guatemala reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, onze lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek.

Meer inspiratie voor Guatemala excursies

Rondom het meer van Atitlan is een hoop te beleven. Lees de tips van Sigrid in haar blog over een bezoek aan Lake Atitlan.