Fooi geven in Azië: hoe zit dat eigenlijk?

Het is altijd een lastig onderwerp: fooi geven. Dat komt onder andere doordat elk land qua fooi zijn eigen gewoonten heeft. In Nederland tippen we vooral als we echt tevreden zijn over een dienst, het is geen verplichting. In Amerika hoor je áltijd hoge fooien te geven. Op reis is het ook altijd even uitzoeken hoe het precies hoort. Dit zijn de tips voor fooi geven in Azië.

Een fooitje kan het verschil maken

Fooi geven is natuurlijk niet verplicht. Maar zeker in ontwikkelingslanden kan een fooi het verschil maken voor de lokale bevolking. In veel Aziatische landen krijgen gidsen en chauffeurs bijvoorbeeld weinig betaald en jouw fooi zorgt er dan voor dat ze beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Hetzelfde geldt voor obers en kamermeisjes. Een paar euro maken voor jou niet uit, maar voor de locals betekent het veel. Wil je graag iets extra’s geven? Onze reisspecialisten geven je hun beste tips voor fooi geven in Azië.

Algemene tips voor fooi geven in Azië

De ‘regels’ rond fooi geven zijn in elk land anders, maar dit zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Laat je fooi achter op je kamer, zodat de kamermeisjes daar direct van profiteren.
  • Verblijf je in een lodge met restaurant en heb je contact met verschillende medewerkers, laat dan fooi achter in de algemene tipbox. Zo wordt het geld eerlijk verdeeld over alle medewerkers.
  • Zorg dat je altijd genoeg kleingeld bij je hebt, zodat je makkelijk fooi kunt geven.
  • Kijk in restaurants goed of er al een service charge op de rekening staat. In dat geval hoef je geen fooi meer te geven.

Ben je van plan snoep en cadeautjes mee te nemen om uit te delen aan de kinderen die je op reis ontmoet? Lees dan eerst dit blog.

Tips voor fooi geven in Indonesië

“In Indonesië is het gebruikelijk om fooien te geven”, zegt Emile. Hij is de lokale reisexpert in Indonesië voor Better Places. “In grotere restaurants is het ongeveer 10% van de rekening en dat bedrag zit meestal al bij de prijs inbegrepen. Dat zie je terug op de bon. Reis je met een auto en chauffeur, dan geef je aan het eind van de trip ongeveer 2 euro per persoon, per dag. Voor meerdaagse fietstochten is 2 tot 3 euro per persoon gebruikelijk. Als iemand je een eenmalige, kleine dienst verleent, geef je hem tussen de 1 en de 3 euro.”

Tips voor fooi geven in China

Fooi geven in Azië is overal anders. In China is het bijvoorbeeld niet verplicht om fooien te geven. Leena, de lokale reisspecialist van Better Places in China, legt uit: “Het hangt van jezelf af of je een fooi wilt geven of niet. Ben je heel tevreden en wil je graag iets extra’s geven, dan zijn er wel richtlijnen. Een gids tijdens een dagtrip kun je ongeveer 100 rmb (12 euro) geven en je chauffeur zo’n 50 rmb. Voor transfers is 20 rmb voldoende, net als voor medewerkers van restaurants. In sommige dure restaurants rekenen ze vaak 15% als ‘service fee’. Dat staat meestal op de bon. Als dat er staat is fooi niet nodig.”

Wil je samen met kinderen op reis naar Azië? Hier lees je meer over de beste bestemmingen voor verre reizen met het gezin.

Zo zit het in Thailand

In Thailand wordt verwacht dat reizigers fooien geven. Een gids geef je 100 Baht (2,50 euro) per dag per persoon en voor een chauffeur is 50 Baht normaal. Seb, de lokale reisspecialist van Better Places in Thailand: “Laat je in je hotel je bagage naar je kamer dragen, dan geef je de drager 20 Baht. Het is ook normaal om elke dag 20 tot 40 Baht achter te laten voor de kamermeisjes. Voor restaurants kun je 30 tot 50 Baht in totaal rekenen. Eet je van een straatstalletje, dan hoef je geen fooi te geven.”

Fooi geven in Sri Lanka

In Sri Lanka is reizen met een auto en chauffeur heel comfortabel. Je chauffeur verwacht na afloop een fooi en als richtlijn kun je 10 dollar per dag aanhouden. Heb je een chauffeur én gids, dan betaal je hen 5 dollar per persoon.

Fooi geven in Myanmar

Fooien geven in Myanmar is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. In restaurants geef je tussen de 5 en 10% fooi, of je rondt de rekening naar boven af. Gidsen geef je tussen de 3 en 5 dollar per persoon per dag, chauffeurs 1 tot 2 dollar.

Tips voor fooi geven in Vietnam

Ook in Vietnam worden fooien erg gewaardeerd. Gidsen geef je ongeveer 5 dollar per dag en chauffeurs 3 dollar per dag. In hotels en restaurants is 5 tot 10% van de rekening normaal en taxichauffeurs kun je ongeveer 10% van de ritprijs geven.

Fooi geven in Azië: dit is gebruikelijk in Nepal

Ook in Nepal wordt een fooi altijd erg op prijs gesteld. Maaike, de lokale reisspecialist van Better Places in Nepal: “Zeker als je een trektocht maakt, is het in Nepal gebruikelijk om een fooi te geven aan je gids en/of drager. Een fooi van tussen de € 2 en 3 per persoon per crewlid per dag is gebruikelijk. Ook voor je chauffeur is het gebruikelijk om tussen de € 2 en 3 per persoon per dag te geven. Dit geldt eveneens voor een stadsgids. Wordt je koffer naar je kamer gebracht, dan is een fooi van rond de 50 roepies (rond de € 0,40) per koffer voldoende. In de betere restaurants wordt er automatisch 10% voor service charge (plus 13% voor VAT/BTW) aan je rekening toegevoegd. Dan is een fooi niet meer nodig. Wordt er geen service charge gerekend, dan is het aardig om een fooi achter te laten als je tevreden bent.”

Bijzondere ontmoetingen tijdens je reis

Wil je in een korte tijd veel zien van een land maar toch zo min mogelijk schade aanrichten aan de mensen die je bezoekt? Wil je dat de lokale bevolking ook van jouw reis profiteert? Lees dan dit blog over tips voor een duurzame vakantie.

Meer inspiratie voor positieve impact reizen?

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Daarom organiseren wij reizen met een positieve impact. Wil je weten wat jij zelf kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis zoveel mogelijk te beperken? Reisblogger Daisy zet haar beste tips voor reizen met een kleine voetafdruk op een rijtje.